Kiszárad a Száraz-ér?

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület, valamint a Végegyházi Sporthorgász Egyesület mindig fontosnak tartotta a helyi környezet óvását, ezen belül is kiemelten kezeltük a Száraz-ér védelmét. Ezért aggodalommal és mély felháborodással tapasztaljuk azokat az áldatlan állapotokat, amelyek helyi vízfolyásunkat az idén jellemzik.

Nehezen elfogadható, hogy miközben az elmúlt ötven év egyik legcsapadékosabb nyarát éljük, az ér vize pang, gyakorlatilag éppen csak ki nem szárad. A rendszeresen elhangzó magyarázat, miszerint az üzemi jellegű öntözés csappantja meg a vizet, már nem lehet ok, hiszen sehol sem locsolnak. Szárazság nem volt, a folyók áradnak, a belvíz egyre több helyen okoz gondot. Ennek ellenére a Száraz-ér vize apad, a minősége romlik, a halak pusztulnak, és a parton lassan már olyan bűz van néha, mintha a csatornában járnánk. Nem tudjuk figyelmen kívül hagyni azt a jogos felháborodást sem, hogy  miközben több mint tízezer forintért lehet vásárolni területi engedélyt a Száraz-ér  ezen szakaszára, lassan már csak méretes hínárt és vízbe dobott tornacsukát lehet fogni. Ezenközben az állítólagos vizsgálatok megállapítják, hogy a vízminőség megfelelő, mérgező anyagot, minőségi problémát nem találnak. Gondolom a halak is csak tömeges öngyilkosság elkövetése miatt pusztulnak.

A víz teljesen eltűnik az elburjánzott növényzetben, ez a nitrátosságra utal, a pangó, mozdulatlan vízben elfogy az oxigén, ez okozhat halpusztulást. Természetesen az sem kizárható, hogy szennyeződés kerül a vízbe, hiszen Mezőkovácsháza mellett nem egyszer szép fehérre változik az ér vize. Ha a hivatalos szervek mindent rendben találnak, de a dolgok mégsem működnek, két lehetőségünk marad. Vagy elfogadjuk, hogy pusztul a környezetünk, vagy teszünk ellene. Mi az utóbbit választottuk, tehát megkezdjük a Száraz-ér védelmében a „hadjáratot”. Első körben megkeressük a hivatalos szerveket, milyen lépéseket is tettek, illetve mit tudnak a mi vizünkről. Ezzel párhuzamosan kezdeményezzük a vízminőség vizsgálatát, illetve a környező települések civil szervezeteivel és az Önkormányzatokkal próbálunk közös fellépést összehozni. Nem hagyhatjuk, hogy ez a vízfolyás, amely annyi örömet szerzett az itt élőknek gyermekkorukban és a közeli múltban, elpusztuljon a nemtörődömség, a közöny és a tehetetlenség miatt.

Felhívunk mindenkit, hogy csatlakozzon az akcióinkhoz, amelyek során lépéseket teszünk a Száraz-ér védelmében, elsőként aláírásgyűjtésbe kezdünk, hogy a környezetvédelmi és vízügyi hatóságok lépjenek a vízpótlás ügyében. Az aláírási íveket minden hétköznap délután 16-19 óráig alá lehet írni a Barangoló Közösségi Házban működő Civilek Házában, rendezvényeinken, illetve aláírás gyűjtő aktivistáinknál. Az összegyűjtött aláírások jelzik majd, hogy igen is fontos nekünk a Száraz-ér sorsa. Hiszen „Miénk Itt A Tér”.

Horváth László