Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület tavasszal nyújtotta be pályázatát a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatára, azzal a céllal, hogy a vízfolyásunk védelme hangsúlyosabb legyen. A minap érkezett meg az értesítés, hogy pályázatunk ötszázezer forinttámogatást nyert, így indulhat a program.

A program során elsősorban arra koncentrálunk, hogy tevékenységünkkel a helyi környezet védelmére sarkalljuk a Száraz-ér menti települések lakosságát. A helyi védettség ellenére a hulladéklerakás, a vízminőség romlása és számos esetben a környezetrongálás is előfordul, ami ellen újszerű programokkal próbálunk fellépni.

Azt, hogy erre szükség van, mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt hónapban is halpusztulás volt a Száraz-éren, és gyakorlatilag nem történt semmi. A tervezett programunk során hatékonyabb fellépést tervezünk azért, hogy a hivatalos szervek, a vízügy és azok a személyek, akiknek feladatuk az ér védelme és kezelése, jobban figyeljenek erre a térségre. Sajnos úgy tűnik, senki sem tekinti szívügyének ennek a zöld folyosónak a rendbetételét. A civil szervezetek igyekeznek tenni,amit tudnak, de őszinténszólva nem sok lehetőségük van. A programunk során szeretnénk ezeknek a szervezeteknek az erőfeszítéseit egy irányba terelni, összefogást és közös fellépést elérni. Reményeink szerint ebben partnerre találunk az önkormányzatokban, illetve a lakosság is mellénk áll. Hiszen nem kellemes az a bűz, ami a beposhadt Száraz-ér környékén érezhető több településen is. Asajtókampánnyal, önkéntes akciókkal, konferenciával és vetélkedővel is fűszerezett program lényege az, hogy önkéntes természetőrökből olyan figyelőszolgálatot hozzunk létre, ami képes jelezni és akár elhárítani is az eret érő környezet szennyezéseket, vagy legalább csökkenteni a károkat.A program során életre hívjuk az önkéntes természetőri hálózatot, melynek tagjai a területen járva figyelik a környezetrongálásokat, az esetleges károkat, és azokat jelzik az egyesületnek.Az egyesület pedig eljár a szükséges hatóságok felé, illetve ha van rá mód, enyhíti, vagy akár teljesen helyrehozza a károkat. Az önkéntes természetőröknek saját képzést tartunk, amely során megtudhatják az egyes természeti problémák esetén teendő lépéseket, a vonatkozó szabályokat és a jogosultságaikat.

A zöldkénteseket képzések során felkészítjük, hogy felismerjék a környezetrongálás tényét, valószínűsíthető okát valamint azt, hogy tudják, mely hivatalos szervet kell értesíteni, és mik azok az elsődleges lépések, amiket meg kell tenni. Akár a mintavételek szabályos módját, akár az elsődleges kárenyhítési lépések megtételét is megismerik majd a közreműködők.

Arra számítunk, hogy a károkozások száma csökken, és a megtörtént események hatásait is talán tudjuk minimalizálni. A program augusztus 2-án indul hivatalosan, attól kezdve várjuk a zöldkéntesek jelentkezését a Végegyházi Horgásztón nyitott ZöldkéntesPontban. Természetesen szívesen látunk mindenkit, aki védeni, óvni kívánja a Száraz-eret és környékét, hiszen Miénk itt a tér!

Horváth László