Barangoló Bejárós Tábor-Tábori Napló: A második hét

Írta: Horváth Judit

 

Ma Gyebnár Tibor méhészetébe látogattunk el, aki már küldött a táborosoknak mézet, a mi most meg akartuk ismerni, hogyan is készül ez a finomság. Tibi bácsi fogadott bennünket, aki először beszélt nekünk a méhek életéről. Megtudtuk, kik tartoznak a méhcsaládba, kinek mi a feladata, hogyan fejlődnek, hogyan gyűjtik a nektárt és a virágport ahhoz, hogy később ebből méz legyen.

A méhek a leginkább függenek az állatok között a természettől, s mint ahogy Tibi bácsi elmondta, egyre nehezebb az életük, hiszen egyre kevesebb a virág. A méhésznek nagyon fel kell készülni ahhoz, hogy virágzáskor készen legyen minden. Sok esetben a kaptárokat oda kell vinni egy-egy virágokban gazdag területre.

A gyerekek megismerkedtek azokkal a berendezésekkel, eszközökkel, szerszámokkal, amelyeket egy méhész a munkája során használ. S hogy a gyakorlatban ki is tudják próbálni, méhészkalapot vettek fel, Tibi bácsi is beöltözött, s jöhetett a túra a kaptárokhoz. Itt egy-egy lakott kaptár életébe is bepillantást nyerhettek, sőt Tibi bácsi kereteket is vett ki, amelyen nyüzsögtek a méhek, munkájukat végezve.

Így közelről is megfigyelhették a gyerekek a hatszögletű sejtekből készült keretet, melyekben már ott rejtőzött a méz. A kíváncsiság a kezdeti félelmet is legyőzte, olyannyira, hogy az egyébként ártalmatlan herét a kezükre engedték, így még közelebbi ismeretséget köthettek vele. Azt is megtudták, hogyan lesz a nektárból és virágporból a méhecskék segítségével a méz.

Sok-sok fordulót kell megtenniük a méheknek, hogy mi nyalakodhassunk, bizony ki kell használni azt a rövid időt, amíg egy-egy növény virágzik. A méhészek éppen ezért gondoskodnak arról is, hogy környezetükben minél több fát ültessenek, hiszen a környezet szépítése mellett a méheknek is telepítenek így gyűjtőhelyet. A méhek a beporzásban is nagy segítségünkre vannak, ezért is fontos a jelenlétük.

A kaptárok körüli tevékenység során néhány keretet be is hoztak a táborosok kiskocsival. Az előkészítő munkák után pedig jöhetett a méz kipergetése, ami nagy élmény volt, főleg, amikor a méz is kezdett csordogálni.

A mai délelőttünk során nem csak sok információt és tapasztalatot szerezhettünk a méhek életéről és a mézkészítés folyamatáról, de nagyon sok kóstolót is kaptunk ebből a természetes édesítőszerből.

Ki is használtuk a kínálkozó alkalmat, nagyon finom volt!

Félidős délutánunkon a táborosok kreatívkodtak még, WC-papír gurigacsíkból virágot és egyéb érdekességeket tűztek és festettek. S ezzel Barangoló Bejárós Táborunk feléhez érkeztünk, hiszen már eltelt két hét. Hétfőn kezdődik a második félidő, újabb kalandokkal!