A Barangoló Közhasznú Egyesület 2016. szeptember 10-én íjászattal várta a végegyháziakat, csatlakozva az Európai Sporthéthez.

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság új kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azután az egész évben továbbra is aktívak maradjanak. A tavalyi évben indult kezdeményezésre idén szeptember 10-18. között kerül sor, melyen bárki részt vehet, függetlenül az életkortól és attól, hogy milyen háttérrel és edzettséggel rendelkezik.

Ezzel a lehetőséggel Domokos András, a Békés Megyei Szabadidős Klubok Tanácsa elnöke ismertetett meg bennünket, s javasolta, a Barangoló Közhasznú Egyesület is csatlakozzon ehhez a nagyméretű eseményhez. Annál is inkább, mivel 2015-ben Békés megye a második helyen végzett Magyarországon, hátha az idén sikerül megszerezni az elsőséget. Nem kellett sokat kérni bennünket, s mivel októberben ismét szeretnénk Íjász Klubunk edzéseit beindítani, úgy döntöttünk, szeptember 10-én Íjász Nappal várjuk községünk lakóit, az íjászat szerelmeseit és az érdeklődőket. Regisztráltunk hát az Európai Sporthét oldalán, s előkészítettük programunkat, melyre a Barangoló Közösségi Házban vártuk a látogatókat, délelőtt 10 órától.

A rendezvény előtt Horváth László, a Barangoló Íjász Klub vezetője előkészítette az íjakat és nyilakat, felállította a lőállásokat, a céltáblákat, s jöhettek az íjászok.

Mivel kisebbek és nagyobbak is jöttek íjászkodni, különböző távolságokból lehetett lőni, a kisebbek a kis gyakorlóíjjal, a nagyobbak pedig a nagy gyakorló íjjal lőhetnek. A legnagyobbak, a gyakorlottabbak számára pedig a felnőtt faíj állt rendelkezésre. Mindenki megtalálta tehát a számára megfelelő fegyvert. Természetesen szükség volt a technikai ismereteket is feleleveníteni, mint az alapállást, a kartartást, a vezényszavak fontosságát. Hármas sorozatokat kellett leadni, alkalmanként mindig ugyanarról a távolságról.

A lövésekkor természetesen mindenki igyekezett odafigyelni, de persze nem mindig sikerült pontot érő lövést elérni. Volt, hogy még a célt sem találtuk el, s a nyílvessző valahol a távolban rejtőzködött a fűben. Hiába, nem most lőttünk utoljára. Régen lőttünk, volt, aki még régebben, és volt, aki most először. De együtt töltöttünk néhány órát, s az íjászkodás mellett a régi emlékek is előkerültek. Hiszen 2010 őszén indítottuk el a Barangoló Íjász Klubot, s aki akkor kisgyerekként kezdte nálunk, azóta jócskán felcseperedett.

 

Októberben újra várjuk azokat a jelentkezőket, akik hetente szeretnének itt íjászkodni a Barangoló Közösségi Házban, s a mai nap egy kellemes előfutára volt az őszi indulásnak.

S közben még az Európai Sporthét békés megyei eseményeit is gazdagítottuk.

Horváth Judit