FÖLD NAPJA KALANDTÚRA

A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Gyermekekért Egyesület 2018. április 22-én délelőtt 9 órai kezdettel rendezte meg hagyományos kalandtúráját, rendhagyó helyszínről, a Végegyházi Horgásztó partjáról indulva.

Április 22. a Föld napja, s mi már nagyban készültünk, hogy immár 11. alkalommal kalandtúrázhassunk Végegyháza utcáit bejárva, érdekes ügyességi és elméleteket megoldva. A versenyre benevező csapatok tagjai már nyolc óra után szállingóztak a horgásztóhoz. A helyszínváltozás azért volt szükséges, mert a Barangoló Közösségi Házat éppen felújítják, de mint tudjuk, Végegyházán nincsenek távolságok. A regisztráció után a tó sok nézelődni valót adott, gyorsan teltek a várakozás percei. Kilenc órakor Kassai Kinga, a Föld Napja Kalandtúra főszervezője köszöntötte a versenyző csapatokat, illetve a verseny segítőit. Elmondta, hogy ezen a jeles napon Földünk számos országában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet bolygónk megóvásának fontosságára. Ennek szellemében a Barangoló Közhasznú Egyesület 11. éve rendezi meg kalandtúráját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a környezettudatos életmódra kis községünkben.

A korábbi évekhez hasonlóan a csapatoknak idén is tíz állomáson kellett összemérniük tudásukat, ügyességüket, rátermettségüket. Az első állomás szokás szerint a kiindulási pontunkon volt, ahol az előre elkészített kalandlapok minősítése történt meg, melynek tartalmaznia kellett a csapat nevét, tagjai névsorát, valamint 1-10-ig az állomásokat, ahová az elért pontokat a versenybírók bejegyezhetik. Ezen kívül természetesen minden csapat az alkalomhoz illően díszítette ki menetlevelét, hogy minél tetszetősebb legyen.

 

Az első pont megszerzése után a következő állomás a lődomb volt, ahol már messziről látszott a felfordított kis kapu. A szabadon maradt kis területre kellett ügyesen belőni a focilabdát, megadott távolságról. Minden csapattag háromszor próbálkozhatott, s ezen kívül a lövéstechnikára is lehetett plusz pontot kapni.

A túrát folytatva a régi tűzoltó szertár felé kellett haladni, ahol rendhagyó kugli várta az ideérkezőket. A kuglikat öt vízzel megtöltött PET palack helyettesítette, a golyót pedig a nálunk megismert rongylabda. A csapat minden tagja megpróbálkozhatott azzal, hogy a rongylabdát elgurítva minél több palackot borítson fel.

A piactér volt a következő állomás, ahol három boríték várta a csapatokat. A borítékok mindegyikében egy-egy kép volt összevágva, melyeket helyesen összeillesztve látható volt az eredmény. S bár a verseny előtt próbálkozó felnőtteknek nehezebben ment, a versenyző gyerekek hamar összeillesztették a jegesmedve, a pandamaci és Föld bolygónk képét.

Következő két állomásunkat a liget két különböző pontján lehetett megtalálni. Először a pavilon körül várta a gyerekeket feladat, méghozzá a háromlábas futás. A három lábú antropológiai csoda eléréséhez a csapat két tagja egymás mellé állt, s az egymás melletti lábuk egy madzaggal össze lett kötve. Így kellett megadott távolságra minél gyorsabban eljutni úgy, hogy ne essenek el, de még csak egy botlás se legyen.

A liget hátsó részben három kuka várta az érkezőket, rajtuk felirat: papír, műanyag, üveg. Egy külön kuka pedig a háztartási hulladékok számára lett fenntartva. Kezdődhetett a szelektív hulladékgyűjtés. Kezdődhetett a válogatás, a szétszórt hulladékokat a megfelelő tárolóba kellett elhelyezni, de volt két kakukktojás. Hiszen a villanykörte és az elem veszélyes hulladék, ezeket külön kell kezelni.

Útban visszafelé a kisliget fedett kiülője nyújtott enyhülést az egyre melegebben tűző nap elől. Az árnyékos helyen azért lehetett izzadni a 13+1-es totó kérdéseinek megválaszolásával. A feladatokhoz azért voltak képek is, melyek segítséget adhattak a helyes megoldás kiválasztásához.

Innen ismét a tűzoltó szertár felé kellett venni az irányt, de most a hűvös oldalában kellett elvégezni a feladatot. Ez pedig nem volt más, mint egy kosárba kellett tobozokat dobálni, s beletalálni. Mindenki ötször próbálkozhatott és sajnos nem számított, ha a kosár peremét találtuk el.

Innen már messziről észrevették a gyerekek a lufikat. Ugyanis a lődombnál a lufi játszotta a főszerepet, amelyet térd közé szorítva kellett palackok között szlalomozva ugrálni a célt jelző kapuig. Persze közben arra nagyon kellett vigyázni, hogy a lufi ne essen ki, vagy ne pukkadjon ki.

S végül utolsó állomásunk ismét a Végegyházi Horgásztónál volt, ahol mit is lehetett volna mást tenni, mint horgászni. Egy lavór víz jelképezte a tavat, a kis halacskák, polipok, medúzák ebben lubickoltak, már csak arra vártak, hogy kifogják őket. Ez a feladat olyannyira tetszett a gyerekeknek, hogy versenyen kívül is próbálkoztak, több-kevesebb sikerrel. S ha már ekkora sikere volt, a harmadik helyezés eldöntésében is a mini horgásztavat hívtuk segítségül. Ugyanis az összesítésnél kiderült, hogy két csapat ugyanannyi pontot ért el, és két harmadik helyezett nem lehet.

 Nem volt mit tenni, mindkét csapat választott egy-egy jó horgászt, aki képviselve csapatát igyekezett 45 másodperc alatt minél több halat kifogni. Mindkét versenyző hat-hat halat fogott ki. Újabb verseny következett tehát, aki hamarabb kifog egy halat, az nyerte el a dobogó harmadik fokát. Következhetett hát az eredményhirdetés. Összetrombitáltuk tehát a versenyzőket, akik addigra már felfrissültek, kóláztak, pihentek, s természetesen hátulról kezdve megismerhettük a mai nap eredményeit.

 I. helyezett idén is a Barátunk a természet csapata lett. II. helyezett a Kék kígyó csapata, III. helyezett pedig a Károlyok csapata lett. A dobogós helyezést elérő csapatok tagjai arany, ezüst, illetve bronz érmek tulajdonosai lehettek, s táblás csokit kapott minden résztvevő gyerek.

A csapatok mindegyike természetesen oklevelet is kapott, valamint egy-egy vödrös nápolyit. Ezzel azonban nem volt vége a napnak, hiszen mindenkit meginvitáltunk finom kakaóra és kalácsra, hiszen már ebédidő volt, s az energiát pótolni kell. S mikor már az utolsó kalandozó is hazament, mi barangolósok még maradtunk egy kicsit, hiszen nem csak a gyerekek számára volt élménydús ez a nap, de mi felnőttek is nagyon jól éreztük magunkat.

A 11. Föld Napja Kalandtúra támogatói, segítői: Angyal József, Domány Barbara, Gonda Andrea, Gyebnár Tibor, Gyenes Kinga, Gyenes Mihály, Hajdú Alex, Hajdú Tamás, Horváth Judit, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kunos Ágnes,  Mezei Katalin, Szalay Lászlóné, Szalay Vanessza, Szellék Attila, Takács Márk, a Barangoló Közhaszú Egyesület, a Rockdairy Kft., Végegyháza Községi Önkormányzat, a Végegyházi Gyermekekért Egyesület és  a Végegyházi Sporthorgász Egyesület.

Horváth Judit