BEINDULT A GYEREKKUCKÓ

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. szeptember 15-én délelőtt rajzolni és játszani hívta a gyerekeket a Barangoló Közösségi Házba.

Az első fecskék már fél kilenckor megérkeztek, s rögtön birtokba is vették a djp-s laptopokat. Mikor már mindenki megérkezett, megkerestük a rajzszakkörös mappában lévő képeket, hogy lássuk, mit is rajzolunk.

Úgy gondoltam, az első foglalkozás témája legyen igazán kedvcsináló, ahol nem számít, ha valaki nem ügyes, jó rajzoló. Ezért faleveles sablonokat készítettem, melyet első lépésben körülrajzoltunk a rajzlapra. Majd a szabadon maradt területet sok-sok vonallal töltöttük ki, szabadon hagyva a levél formáját.

A következő feladat már a levélforma önálló rajzolása volt, s most a levél felületét töltöttük ki íves vonalainkkal. /Az ötletet a „Gyereketető”-ből vettem./ Végül még egy meglepetés-feladat is volt, frottázst készítettünk. Néhány falevél sablonra ráragasztottam az erezetét is, ezt egy lap alá téve dörzsölték át a gyerekek őszi színekkel, sárgával, naranccsal, vörössel, barnával és zölddel.

Bár Laci bácsi azt mondta szerinte van kék levél is, de a gyerekek lebeszélték róla. /Később viszont – kinézve az ablakon – valóban láttak egy kék falevelet a fán. Vajon hogy kerülhetett oda?/

Nagyon szép alkotások születtek, a nagyobbak segítették a kicsiket, volt, aki visszaült a laptop elé, hogy onnan „puskázzon”, egyik rajz született a másik után.

S bár a gyerekek azt mondták, nem fáradtak el, pihenésképpen üdítőt ittunk, ettünk, cukorkáztunk, s végül játszottunk is.

 

A sokáig elárvult udvarunk ismét gyerekzsivajtól lett hangos, mozgásba lendült a hinta és a libikóka, előkerült a lengőteke, a foci, a gumilabda és az óriáslabda. Volt mi között választani, s a gyerekek jól érezték magukat egymás társaságában.

 

Időnk lassan végére járt, a játékok visszakerültek a helyére, s mi még bementünk a közösségi házba. A gyerekalkotások mos szépen egymás mellett sorakoztak, s a kis művészek szakértő szemmel elégedetten szemlélték munkájukat. Végül leültünk megbeszélni, hogy a következő foglalkozáson mit is fogunk csinálni. /Akkor is falevelet rajzolunk, de már rajzceruzával, és megismerkedünk a tónusozással is./ Rajzszakkörünk a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár pályázati támogatásával valósult meg.

Szeptemberben csak ezen a szombaton találkoztunk a gyerekekkel a GyerekKuckóban, de terveink szerint októbertől majd minden szombaton várjuk 9-től a déli harangszóig a rajzolni és játszani szerető gyerekeket, a Barangoló közösségi Házban.

Horváth Judit