FÖLD NAPJA KALANDTÚRA 2019

A Barangoló Közhasznú Egyesület, a Végegyházi Gyermekekért Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület szervezésében 2019. április 27-én 9 órától rendeztük meg föld napi kalandtúránkat, a Barangoló Közösségi Házban.

Az idén már tizenkettedik alkalommal hívtuk az általános iskolás gyerekekből verbuválódó csapatokat, hogy kalandozzanak velünk Végegyházán a Föld napja alkalmából. Vállalkozó kedvből nem is volt hiány, hiszen kilenc csapat nevezett be akadályversenyünkre. Mindent alaposan elterveztünk, kitaláltuk a tíz állomás feladatait, az állomásvezetők felkészültek a gyerekek fogadására, elkészítettük a túra térképét, a díjak is várták nyerteseiket.

Elérkezett a nagy nap, s most igazat mondtak az időjósok, reggelre virradóra pötyögött az eső. Majd elállt, hogy később újra essen egy kicsit. Emlékeinkben még ott él első kalandtúránk, ahol menet közben eredt el az eső, eláztatva a kalandtúrázókat. No de ez nem tántoríthatott el eredeti szándékunktól, csak rövid időn belül újra kellett tervezni. Úgy gondoltuk, az időjárás nem lehet akadály számunkra! Ha nem mehetünk túrázni a faluba, a falut hozzuk be a Barangoló Közösségi Házba! Vagyis itt, helyben kalandtúráznak majd a gyerekek.

Reggel 8 óra után már egyre érkeztek a csapatok tagjai, s természetesen az állomások vezetői. A feladatok maradtak, csak a helyszín alakult át kissé. De ez senkinek sem okozott gondot. Sőt!

A kilenc csapat szépen felsorakozott a közösségi ház udvarán, ahol rövid megbeszélést tartottunk. Természetesen arról is szó esett, miért is fontos felhívni a figyelmet Földünk megóvására, s arról is, hogyan is zajlik mai versenyünk.

Az első állomáson (Barangoló Közösségi Ház) Szalay Lászlóné és Faragó Beáta a hátsó termünkben várta a gyerekeket, hogy értékeljék előre elkészített kalandlapjukat, melyen a verseny folyamán gyűjtik majd pontjaikat, sőt volt, aki csatakiáltással is készült a mai nap örömére.

Ezután minden csapat kinyomtathatta a Föld Napja Kalandtúra térképét, melyet a laptopokon, az erre a névre elnevezett mappákban találhattak meg a versenyzők.

A második állomáson (Száraz-ér) Rádai Szabolcs és Balogh Fanni a színpadunk előtt három téglával felszerelkezve arra biztatta  a versenyzőket, hogy a „mocsaras vidéken” átkeljenek, lehetőleg száraz lábbal.

A harmadik állomás (Végegyházi Horgásztó) a színpadon volt, ahol Deák László a tóban (lavórban) lévő halak kifogására horgászbotot adott a gyerekek kezébe, hogy minél több halacskát tudjanak kifogni.

A negyedik állomáson (Barangoló Gyűjteményes Ház) a hátsó teremben Gonda Edit és Kunos Ágnes várta a gyerekeket a tizenöt részes óriás puzzle-val, mellyel Magyarország térképét rakhatták ki azok, akik jó megfigyelők és ismerik hazánkat.

Az ötödik állomáson (Focipálya) természetesen a kapura rugással lehetett megpróbálkozni az udvaron, Józsa Pál és Iván Viktória felügyelete alatt, lehetőleg minél többször találatot elérve.

A hatodik állomás (Focipálya) a lajhármászásé volt, ahol Vajda Norbert és Horváth László segítette a gyerekeket abban, hogy teljesíteni tudják ezt az erőpróbát a fák közé kifeszített kötélen.

A hetedik állomáson (Piactér) Kulcsár István és Juhász Kitti a hátsó teremben KRESZ totó kitöltésére buzdította a csapatokat, s itt kiderült, hogy van még mit tanulni a közlekedési ismeretek terén.

A nyolcadik állomáson (Kisliget) Bognár Zsófia és Szalay Vanessza a közösségi ház járdáján kuglizni hívta a gyerekeket, ahol a célzó tudományukat bizonyíthatták a csapattagok.

A kilencedik állomáson (Templomkert) Czuth Pálné és Ribovics Jánosné tizenöt madarat rejtett el az udvarunk hátsó részében lévő fák és bokrok közé, melynek kutatására indultak a csapatok.

S a tizedik állomás (Barangoló Közösségi Ház) a kiinduló pontunkon volt, ahol 12 környezetvédelmi kártya párját kellett memorizálni, s párosítani.

A kalandtúrát befejező csapatok föld napi fejdíszt is készíthetett az első teremben, de sokan inkább a kinti játékot választották. Akár így, akár úgy, senki sem unatkozott, nagyon jól éreztük magunkat. Hiszen együtt voltunk, a várakozás közben lehetett mozizni, hogyan teljesíti a többi csapat a feladatokat, s nem csak látnivaló, de tennivaló is bőven akadt. S nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is bőven akadt élmény ezen a délelőttön.

A kalandlapok beérkezése, a pontok összeszámolása után pedig következett az eredményhirdetés. Gratuláltunk a csapatoknak, hogy nem tévedtek el, megköszöntük a segítőknek a közreműködést, megbeszéltük a KRESZ totó helyes válaszait, s már nem volt mivel húzni tovább az időt, jöhetett az eredményhirdetés.

Ajándékokban bővelkedhettek a résztvevők, hiszen mindenki kapott egy-egy tábla csokit, a csapatok az oklevelük mellé egy vödrös nápolyit, s a helyezett csapattagok még érmet is.

A 2019. évi Föld Napja Kalandtúra eredményei:

I. Észbontók

II. Tudósok

III. Kupecek

IV. Színes falevelek

V. Mindenünk a Föld

VI. Szitakötő

VII. Kékbolygók

VIII. Pumák

VIII. Természetvédők

Természetesen a közös fotó sem maradhatott el, valamint a verseny utáni falatozás sem, hiszen kaláccsal és üdítővel vártunk minden vendégünket.

S bár a verseny alatt egy csepp eső sem esett, nem bántuk, hogy a Barangoló Közösségi Házban rendeztük meg idei versenyünket, hiszen így végig együtt voltunk. Sőt, miután mindenki hazament már, megint csöpörgött az eső, tehát valószínűleg nem úsztuk volna meg egy kis elázás nélkül. Tehát jó döntést hoztunk!

Az idei Föld Napja Kalandtúrát segítette, támogatta:

Balogh Fanni, Bognár Zsófia, Chuth Pálné, Deák László, Eliadesz Edit, Faragó Beáta, Gonda Edit, Grevletyi István, Grevletyiné Barkó Erika, Horváth Judit, Horváth László, Iván Viktória, Józsa Pál, Juhász Kitti, Kulcsár István, Kunos Ágnes, Rádai Szabolcs, Ribovics Jánosné, Szalay Lászlóné, Szalay Vanessza, Vajda Norbert, Barangoló Közhasznú Egyesület, Végegyházi Gyermekekért Egyesület, Végegyházi Sportegyesület, Végegyházi Sporthorgász Egyesület, Végegyházi Vagyonvédelmi és Polgárőr Egyesület, Végegyházi Vöröskereszt.

Jövőre találkozzunk ugyanitt, ugyanígy!

Horváth Judit