A huszadik napon…befejeződött a BB Tábor

A Barangoló Bejárós Tábor négy héten át nyújtott feledhetetlen élményt a végegyházi gyerekeknek, táborzáró eseményünkre 2014. július 25-én délután került sor a Barangoló Közösségi Házban.

A Barangoló Közhasznú Egyesület hatodik alkalommal rendezte meg bejárós táborát, melyre ebben az évben huszonkét gyerkőc jelentkezett. Talán a legfiatalabb átlagéletkorral, hiszen hat óvodásunk és négy elsősünk volt. Ennek következtében igen szertelen gyerekcsoportunk volt, akik azonban nagyon lelkesek és ragaszkodóak voltak.

A térítésmentes tábor négy hete alatt nagyon sokat tevékenykedtünk, sőt szakítottunk eddigi hagyományunkkal, nem csak délelőtt voltak kötött programjaink, hanem sokszor délután is. Valahogy mégis úgy éreztük, hogy időzavarban vagyunk, hiszen annyi mindent terveztünk!

„Szerencsére” jó néhány esős napban is volt részünk, s ilyenkor a kényszerből előnyt kovácsoltunk, a benti tevékenységek javára. Hiszen legtöbb időnket kint a szabadban töltöttük.

Ebben az évben – az eddigiekkel ellentétben – pályázati támogatás is megkönnyítette táborunk működését, az uniós forrásból megvalósuló Barangolások az Egészség Földjén projektünk segítségével. Az egészségre nevelés így központi témánk volt: nagyon sokat mozogtunk, sportoltunk, játszottunk.

E mellett rendeztünk egészséges vetélkedőt, ellátogattunk a védőnőhöz, valamint véradáson is voltunk, elméleti és gyakorlati ismereteket adtunk át az egészséges táplálkozással kapcsolatban, közösen készítettünk salátát, valamint cipót, melyet az új kemencénkben sütöttünk ki. A táborosok nagyszerű partnerek voltak, szívesen osztották meg tudásukat, s fogadtak be új ismereteket.

A környezetvédelem is fontos témánk volt, ezzel kapcsolatban is vetélkedtünk, e mellett papírt gyűjtöttünk, papírt merítettünk és újrapapírt készítettünk, valamint kalandoztunk a Száraz-ér mentén.

Kézművesfoglalkozásaink során nagyon sok alkotás született: merített papír, papírból fonott pókháló, legyező, papírsárkány, WC papír alakzatok, sámándob, nemezsüni. Ezekből és a tábor alatt készült rajzokból kiállítást is készítettünk.

Az egy hónapos tábort törzsi vásár, Ki mit Tud, közös éneklés, törzsi kiképzés és az elmaradhatatlan táncpróbák színesítették, hiszen a táborzáróra műsorral is készültünk.

A táboros programunk fénypontjai a kirándulások voltak, a második héttől kezdve csütörtökönként más és más helyre barangoltunk együtt. Voltunk Orosházán, ahol a Szántó Kovács János Területi Múzeumot néztük meg, s ugyanitt nemezeltünk is, majd a Tornyos Kaland Farmot fedeztük fel. Ezt követően Szarvasra látogattunk el, megismertük az Arborétum növénycsodáit, sétahajóztunk, s a belvárost is bejártuk. Zárókirándulásunk Ópusztaszerre vezetett, a Történelmi Emlékparkban barangoltunk, s ez olyan kirándulásunk volt, mely sokáig emlékezetes marad számunkra, s közben ettünk-ittunk-mulattunk.

A négy hetes Barangoló Bejárós Táborunkat most is sokan támogatták és segítték:

Androvicz Edina, Bakota-Csák Andrea, Baráth Mihály, Bognár Róbert, Czúthné Tóth Erzsébet, Elek János és Elek Jánosné, Gonda Tibor, Gyebnár Tibor, Gyenes József, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Király Rita és Gyovai Csanád, Kunos Ágnes, Lipták Zsoltné, Matuska Sára, Mikula István és családja, Rádainé Kunos Klára, Rádai Renáta, Sárközi József, Stafira Sándor, Szántó László, ifj. Takács Béla, Talló Károly, dr. Turcsán Judit, Varchó István, Varga Norbert és családja, Venyercsan Csaba, a Napközi Konyha, a Szántó Kovács János Területi Múzeum, a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és az Új Széchenyi Terv. Ezúton is köszönetet mondunk nekik!

A  tábort ebben az évben Horváth Lászlóval, Lipták Lillával, Takács Márkkal és Tóth Zoltánnal vezettük együtt, s nem csak a gyerekeknek, nekünk is feledhetetlen élmény volt ez az egy hónap.

A huszadik nap már teljes egészében a készülődésé volt, mindent előkészítettünk a délutáni vendégfogadásra: színpadképet készítettünk, berendeztük a nézőteret, a vacsorahelyet, a kiállításunkat, takarítottunk, gazoltunk, valamint sátort állítottunk, hiszen ismét ittalvós bulival zártuk táborunkat.

Délután hat óra előtt pedig már érkeztek a vendégek, akiket a táboros gyerekek fogadtak, kalauzoltak a kiállítóhelyiségben. A gyerekek műsorával kezdtünk, melyben elsőként a táboros Ki Mit Tud? vetélkedőnk helyezettjei adták elő produkciójukat, majd a táborosok közös tánca következett. Végezetül közösen énekeltünk dalokat, melyeket itt tanultunk. A műsort követően pizzát sütöttünk a kemencében, mellyel a gyerekeket és vendégeiket kínáltuk meg. Az este folyamán még egy meglepetésben volt részünk, a 2014. évi Barangoló Bejárós Tábor dobostortáját is felvágtuk, s mindenkinek jutott egy-egy szelet belőle. A vendégek lassan elmentek, a táborosok viszont csak éjfél előtt csendesedtek el sátraikban, hogy a másnap reggeli harangszóra újra élettel töltsék be a Közösségi Ház udvarát, s még utoljára közösen játszhattak.

Bőséges reggelivel kezdtük a napot, kakajóval, vajaskenyérrel és a dobos torta maradékával. S lassan a készülődésé lett a főszerep. Sátorbontás, rendrakás, búcsúzás. Nagyon hamar eltelt ez a négy hét, de jövőre ugyanitt találkozunk!

Horváth Judit

Fotó: Horváth László, Lipták Lilla, Takács Márk, Tóth Zoltán