Föld Napja Kalandtúra

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre kalandtúránk 2015. április 25-én a Föld napja alkalmából a Barangoló Közhasznú Egyesület, a Szülői Munkaközösség és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület közös szervezésében.

Hagyományos kalandtúránkat természetesen a jutalomebédünk, a bográcsos paprikás krumpli előkészületeivel kezdtük, hogy mire kalandos feladataink végére érünk, már csak falatozni kelljen.

A verseny állomásainak kellékei is a helyükre kerültek, mire az első „fecskék” megérkeztek. Ebben az évben kilenc iskolásokból álló csapat jelentkezett, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos életmódra.

A Barangoló Közösségi Házban, tíz órakor Kassai Kinga köszöntötte a résztvevőket, s elsőként a verseny apropójául szolgáló napról beszélt: „Az idei év több szempontból is jubileumi, hiszen az idén ünnepli 45 éves évfordulóját a nemzetközi Föld napja mozgalom, amely 1970. április 22-én indult el Amerikából. Hazánkban azonban csak 1990. április 22. óta ünnepeljük, így idén immár a 25. alkalommal csatlakozott Magyarország is a Föld napi rendezvényekhez.

Miért is fontos ez a mozgalom? Mert mindannyiunk közös érdeke, hogy törékeny bolygónk egyensúlyát megőrizzük, hiszen ahogyan a bölcs mondás is tartja: A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!!!

Ezen a jeles napon a föld számos országában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a bolygó megóvásának fontosságára: túrákat rendeznek, fát ültetnek, bokrokat telepítenek.

Mi is sokat tehetünk a környezetvédelemért: ne hagyjuk felkapcsolva feleslegesen a villanyt, energiatakarékos izzókat használjunk, zárjuk el a csöpögő csapot, ne tördeljük le a fák ágait, gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Ennek szellemében a Barangoló KHE 8. éve rendezi meg kalandtúráját, hogy így hívja fel a figyelmet a környezettudatos életmódra kis községünkben is.”

Végegyháza községben most is tíz állomást helyeztünk el, hogy szűkebb hazánkat végigjárva mérjék össze a csapatok tudásukat, ügyességüket és rátermettségüket. S hogy el ne tévedjenek, most is kaptak térképet, melynek kiszínezésével kezdték a feladatok sorát.

 A vállalkozó szellemű gyerekek előre készültek a mai napra, hiszen szebbnél szebb kalandlapot rajzoltak. Az első állomás a közösségi házban e menetlevelek bemutatása volt, majd a lődomb következett. A feladat kapura rúgás volt, amit az itt lévő emelkedő nehezített meg. Nem is sikerült mindenkinek belerúgni a kicsi kapuba.

No, de sebaj! Ez után a készülő horgásztóhoz vettük az irányt, melyben most még nincsen víz, ezért egy teknőben lévő vízben „úszkáltak” a kihorgászandó halacskák.  A cél az volt, hogy időre mindenki zsákmányoljon belőlük.

A falu széléről visszaindultunk: a következő állomás a piac asztalai, a totó helyszíne volt. A csapatok most azt tudhatták meg a kérdésekre adott válaszok segítségével, mekkora az ökológiai lábnyomuk. S ha az elmélettel megbirkóztak, újra jöhetett egy kis mozgás. Vizespalack-kuglikat kellett ledönteni, s hogy egy kicsit nehezítsük a versenyzők dolgát, rongylabdával kellett eltalálni azokat.

A kisliget után újabb túra következett egészen a nagyligetig. Itt lufikígyóvá kellett válni, vagyis a csapattagok egy-egy lufit szorítva társuk hasához vagy hátához, együtt haladva kígyóztak át a versenytávon. A Barangoló Gyűjteményes Házban a térbeli puzzle következett, melyből Magyarország térképét kellett összerakni. Majd tollaslabdát kellett tollas ütővel kosárba ütni, már ha sikerült!

Majd irány vissza a kisligetbe, ahol állatokat és növényeket kellett felismerni, egy-egy részletből. A tízedik állomáshoz visszatértünk a Barangoló Közösségi Házba, ahol az eredményes íjászatra tettek kísérletet a gyerekek.

A csapatok folyamatosan érkeztek, s mindenki egyre kíváncsibb lett a saját és ellenfelei eredményére. Latolgatni lehetett, de biztosat tudni még egyelőre nem. A várakozás idejét rögtönzött játékkal ütötték el a gyerekek, s mikor már minden csapat beérkezett, meglepetés-munka következett. Minden csapat egy-egy növényt ültetett el, hogy szőlővel, ribizlivel, s más – később finomságot termő – cserjével gazdagítsa a közösségi ház udvarát.

A hasznos munka után pedig következett az eredményhirdetés. Minden versenyző csapat oklevéllel és csokoládéval lett jutalmazva, s az első három helyezett éremtulajdonos is lett. A díjakat Kassai Kinga és Barkanics Krisztina adta át.

A 8. Föld Napja Kalandtúra eredményei pedig a következőek:

I. Földördögök

II. Monster

III. Barátunk a természet

IV. Ütős Ötös

V. Földmentők

VI. Pumák

VII. Pindúr-Pandúrok

VIII. Törpék

IX. Kiskertészek

Természetesen érmeseink nagyon büszkék voltak teljesítményükre, de a többiek is megelégedettek voltak. Főleg mikor következett a finom ebéd. Mindenki elfáradt a hosszú túrában, a napocska is ontotta ránk virgonc sugarait, úgyhogy jól esett a finom paprikás krumpli, s a falatozás közbeni beszélgetés. „Megdolgoztunk” a mai ebédünkért, de megérte, mert egy nagyon izgalmas napban lehetett részünk.

A Föld Napja Kalandtúra nem jöhetett volna létre segítőink nélkül, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani:

Barkanics Krisztina, Békési Szabina, Hajdú Tamás, Horváth László, Horváth Judit, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kovács Nauszika, Lipták Lilla, Medve József, Medvéné Szabó Barbara, Mezei Katalin, ifj. Mezei Tibor, Mezei Tibor, Mezei Tiborné, Molnár Vivien, Mráz Jánosné, Nagy Attiláné, Sárközi József, Szántó László, Takács Márk.

Barangoló Közhasznú Egyesület