Barangoló Bejárós Tábor 2015 - Tábori Napló

Negyedik hét - 16-19. nap

 

 

Írta: Horváth Judit

19. nap

Varázslatos tudomány

A napot komolyzenével kezdtük, Ravel Bolerojába hallgattunk bele. Kis segítséggel felfedeztük benne az egyik kedvelt táboros verses játékunkat. Majd Mezei Tibor kérte meg a gyerekeket, hogy a mai kísérletek alapanyagait készítsék össze. Ezek a háztartásban fellelhető anyagok, tehát bárki számára könnyen elérhetőek: tojás, ecet, olaj, só, szódabikarbóna, gyertya stb.

Az első kísérlethez először kanálba tett kristálycukrot Tibi, melyet tűz felett folyamatosan melegítettek. Várni kellett egy ideig, majd gőz keletkezett, s a cukor olvadni kezdett, kis buborékok jelentek meg. Finom illata volt, ahogyan karamellizálódott a cukor a kanálban. A kanál alja pedig kormos lett, alkalmas arra, hogy bemaszatoljuk az arcunkat. Volt, aki kipróbálta.

 

Ezután egy pohárba ecetet tettek, melybe egy tyúktojás költözött bele. A tojás, ahogyan belekerült az ecetbe, pezsegni kezdett. Időnként megforgattuk az ecetben, s a külső barna színű réteget lassan le lehetett simogatni a héjáról. Tibi azt mondta, holnap reggel újra megnézzük, milyen változás történik még.

Ezután egy kancsó víz tetejére bőven olajat öntöttünk, mely szépen fennmaradt a víz színén. Majd egy kiskanál sót tettünk az olajrétegbe, mely lesüllyedt a kancsó aljára. Aztán egy olajgömb képződött, mely lassan ismét a felszínre tört.

 

Következő kísérletünk egy játék volt, ejtőernyőt készítettünk. Egy zacskó két oldalát félig bevágtunk, majd a négy oldalához fonalat erősítettünk.

Mindenki választott magának egy kinderfigurát, melyet odakötöttünk az ejtőernyő kupolájához, s már ki is lehetett próbálni. Jót lehetett vele játszani, ráadásul volt egy kis szellő is, ami segített a repülésben.

A végére maradt az igazi nagyágyú, a kráter készítése. Egy üdítős palackba először szódabikarbóna került, majd rá az ecet. S ekkor elindult a láva, a gyerekek legnagyobb döbbenetére.

Na de ez akkora izgalommal járt, hogy többször is meg kellett ismételni. Egészen addig, míg volt hozzávalónk. Mindannyiszor nagy visítással fogadták a táborosok a lávafolyamot, akkora tetszést aratott.

Ebéd után még egy kis optikai csalódás is került az asztalra, mellyel próbálkozhattak a gyerekek ezen a napon.