Rejtvényfejtés, új érdeklődőkkel

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2015. október 24-én 15 órai kezdettel keresztrejtvényfejtésre invitálta az érdeklődőket, amelyre új korosztály jelentkezett versenyezni!

Egyesületünk programjai között a kezdetektől hagyományos verseny volt a Rejtély kulcsa elnevezésű keresztrejtvényfejtő verseny, de két éve az érdeklődés megcsappant, így pihentettük ezt a rendezvényt. Most ősszel azonban ismét próbálkoztunk, hátha újra összejön a fejtő gárda. Néhányan kérdezősködtek is a felnőttek közül Végegyháza utcáit járva, így reménykedtünk a megújulásban. A verebek pedig csiripelték azt is, hogy az iskolás korosztály is készülődik. Így hát kutatásokat folytattam gyerekrejtvények ügyében is, gondolván, hogy most nem csak felnőtt, hanem legfeljebb gyerekkorosztály is versenyezhet nálunk. Legnagyobb meglepetésemre délután két óra után már jöttek gyerekek a Barangoló Közösségi Házba azzal, hogy kipróbálnák a rejtvényfejtést.

Három óráig még jócskán volt idő, s hogy addig se unatkozzanak, leültek a számítógépekhez, s fel a netre. S csak jöttek az újabb és újabb jelentkező gyerekek, s én még nyomtattam az újabb és újabb rejtvényeket, hogy mindenkinek jusson. Összesen tizenhét iskolás nevezett be a versenyre, felnőtt pedig egyetlen egy sem.

No, ilyen sem volt még a barangoló életében, de mindennek eljön az ideje. Amikor az összes előkészület megtörtént, rövid eligazítást tartottam. Elmondtam, hogy mindenki borítékban kapja meg versenyfeladványait, egy hagyományszerű és egy skandináv feladványt. Egyszerre szabad csak kinyitni a borítékot, hiszen a verseny nem csak a minél kevesebb hibapont elérésére megy, de természetesen időre is.

Ha valaki készen van a fejtéssel, vagy úgy érzi, hogy már többre nem jut, a rejtvényeket visszateszi a borítékba – melyre előtte már ráírta a nevét -, és javításra leadja. Ekkor még a leadás időpontja is rögzítésre kerül. Ennyit az elméletről, s jöhetett a gyakorlat.

Elképzelem, mekkora riadalmat kelthetett először a feladat! Főleg a kisebbeknek, hiszen nekik ez nem egy könnyű fejtörő volt. Az első feladványban mesecímeket kellett kiegészíteni, a skandináv rejtvényben pedig jó néhány állatnév tette érdekessé a munkát. No, de mindenki becsülettel próbálkozott, bár a munkazaj is nőtt az erőfeszítéssel együtt. Ki hamarabb, ki később adta le a borítékot, volt, kinek alapos, s volt, akinek igen hiányos volt a rejtvények kitöltése. De legalább mindannyian kipróbálhattak egy új agysejtmozgató tevékenységet.

A feladványok javítása alatt a gyerekek egy jót játszottak a közösségi ház udvarán, ismét előkerült a labda, a hinta és a libikóka sem árválkodott ezen a délutánon. A rövid pihenő után pedig jöhetett az eredményhirdetés. Mindenki visszakapta borítékját a kijavított rejtvényekkel együtt, már csak a helyezetteké várakozott az asztalon. Ekkor már mindenki tudta, kik lehetnek ők, csak a rangsor volt titok. De hát ez is hamarosan kiderült.

A Keresztrejtvényfejtő verseny I. helyezettje Gál Nikoletta, II. helyezettje Gál Noémi, a III. helyezett pedig Csurár Dzsenifer lett. Természetesen az oklevél mellé még ajándékkal is megleptük őket, s nagyon büszkék lehettek eredményükre. Remélem, jövőre ismét együtt fejtünk keresztrejtvényt! Addig is lehet gyakorolni, edzeni!

Horváth Judit