ÚJDONSÁGOK A VÉGEGYHÁZI HORGÁSZOK HÁZA TÁJÁN!

Véget ért a 2020-as horgászszezon, és megkezdődött a 2021-es évad. Nem volt egyszerű a tavalyi év senkinek, hiszen a járvány miatti intézkedések mindenkit érintettek. A szükséges megszorításokat ki-ki habitusának megfelelően élte meg.

Talán mondhatjuk, hogy a horgászágazat a szerencsésebbek közé tartozik, lévén egyéni és szabadtéri elfoglaltság. Stratégiai jellegű megszorítások nem értek minket, a szükséges óvintézkedéseket pedig megtettük, szükség szerint.

A versenyeinkből kettő került megrendezésre, a huszonnégy órás és a tóavató horgászverseny. Mindkét megmérettetés sikeres és jó hangulatú volt. Szintén meg tudtuk rendezni együttműködő partnereinkkel az immár hagyományos augusztusi családi napunkat is. Sajnos az egyesület tíz éves szülinapjára tervezett díszközgyűlés áldozatul esett a vírus támadásának, remélhetőleg az idei évben a tervezettnél szerényebben, de meg tudunk emlékezni utólag az eseményről.

A tavunk működése zökkenőmentes volt, 17 mázsa halat jellemzően pontyot telepítettünk, sokak örömére. Az idei évben 300 napijegyes horgászt láttunk vendégül a tó partján, és éves engedéllyel rendelkező tagjaink sem panaszkodtak. Nagy örömünkre szolgál, hogy - apróbb fegyelemsértésektől eltekintve - kirívó szabálytalanság, halászati szabályszegés nem történt. Fegyelmi eljárásra, engedély bevonására, feljelentésre nem került sor. Mind tagjainkat, mind vendéghorgászainkat köszönet illeti a kulturált és szabálytisztelő horgászatért. Természetesen ez halőreinknek, társadalmi halőreinknek is köszönhető, hiszen ők féltő gonddal óvják tavunkat.

A horgásztavat is tudtuk fejleszteni, hiszen a Leader forrásnak köszönhetően 8 darab esztétikus, egységes dizájnú kiülő került telepítésre. A pályázati elszámolás megtörtént, rendben lezárult. A vízjogi működési engedélyünk megújítása is megtörtént, így újabb öt évre rendelkezünk vízjogi működési engedéllyel. Összességében elmondható, hogy az egyesület szabályosan működik, beszámolási kötelezettségeinknek, törvényi feladatainknak eleget tettünk. Köszönet ezért önkéntes adminisztrátorainknak. Két főt foglalkoztattunk halőrként a tavunk mellett közfoglalkoztatás keretében, az ezzel összefüggő elszámolások is rendben megtörténtek, foglalkoztatásuk szabályos, a törvényeknek megfelelő.

A járványhelyzet miatt az egyesület közgyűlését egyelőre nem tudtuk összehívni, ezért az egyesület elnöksége a veszélyhelyzet adta felhatalmazással élve 2021. január 06-án tartott elnökségi ülésén az alábbi döntéseket hozta:

Az idei horgász idényünk az egyesület taván március 13-tól november 01-ig fog tartani. A helyi horgászrendet érintő változtatások is történtek, jelesül a napi jegy árát 3500 forintra emeltük, a vele fogható hal mennyiségét 2 darab ponty és egy darab amurra módosítottuk, természetesen a 3 kilogramm egyéb hal továbbra is elvihető a napijegyben. A legnagyobb elvihető méret a ponty esetében 5 kg maradt, az amur esetében azonban 6 kg-ra emeltük a határt. A tóról továbbra sem lehet elvinni ragadozó halakat, így ezek célzott horgászata sem megengedett. A téli időszakban tervezzük a ragadozó állomány felmérését, aminek eredménye tükrében megfontolás alá kerülhet a csuka tilalmának feloldása éves engedéllyel rendelkező horgászaink számára. Erre azonban nem sok esélyt látunk, még erősödnie kell az állományunknak. Más változás, illetve módosítás a horgászrendünkben nem történt.

A 2021. évi horgászengedélyek forgalmazását január 19-én kezdjük meg a Barangoló Közösségi Házban, a járványügyi szabályok betartásával. Engedélyt kedden és csütörtökön adunk ki, 15-től 17 óráig. A horgászokmányok kiadása 2021. június 29-ig tart, ez időpont után nem áll módunkban engedélyt kiadni. A horgászengedélyek és a tagdíj ára nem változott, valamint továbbra is kiadjuk a megyei szövetség vizeire is az éves engedélyeket. Az engedély kiadásának feltétele a leadott fogási napló, érvényes horgászkártya. Kérjük horgásztársainkat, hogy engedély váltásakor törekedjenek az engedély árának pontos fizetésére, mert a pénzváltás évről évre gondot okoz. A fogási naplót 2021. 02. 28-ig kell leadni annál az egyesületnél, ahol kiadásra került.

Végezetül szeretnénk megköszönni minden önkéntesünknek, egyesületi tagunknak az egész éves munkáját, akik az egyesület működését segítették. Kívánunk minden horgásztársunknak boldog új évet és szép fogásokat.

a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöksége