Megjött a startengedély

Sokan kérdezték már, mikor kezdődik a horgásztó építése, s mi mindig ugyanazt tudtuk csak válaszolni: a Végegyházi Sporthorgász Egyesület tavának építése csak akkor kezdődhet meg, ha megérkezik a vízügyi hatóságtól a vízjogi létesítési engedély. Nos ma délelőtt megérkezett!

Egyesületünk, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület sikeresen adta be pályázatát a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázatra, amely anyagi forrást teremtett horgásztavunk létrehozásához. Most, hogy megkaptuk az engedélyt, végre beszélhetünk a konkrét feladatokról. A tó fizikai építése augusztus végén indulhat meg, mivel a közbeszerzési eljárás akkorra zárul le. Ekkor derül ki az is, ki valósíthatja meg a tavat, kivel kötjük meg a beruházási szerződést.

Addig is van feladatunk, hiszen a terület erősen gazos, és sajnálatos módon a tó területére eső fákat is ki kell vágni. Természetesen minden kivágott fa helyett legalább két fát telepítünk majd. Megkezdtük a lődomb területének felmérését, hiszen ezt az elhanyagolt, magára hagyott területet szeretnénk helyre állítani és szabadidőd célokra hasznosítani. Terveink szerint nem csak a tavunk területét fogjuk folyamatosan rendben tartani, hanem a lődombot és a kiserdőt is örökbe fogadjuk.

Az építést 2014. december 31-ig be kell fejezni, tehát nagyon feszes a határidő, de úgy gondoljuk, megbirkózunk vele. S mit nyerhetünk ezzel a beruházással? Egyrészt több mint 80 horgászunknak teremtünk helyben lehetőséget a horgászatra, de minden végegyházi számára nyitva áll a kapu, ha szép környezetben szeretne sétálgatni, ücsörögni, beszélgetni. Másrészt közel három hektárnyi elhanyagolt területet teszünk alkalmassá a közösségi hasznosításra, öregbítve Végegyháza jó hírnevét.

 

Reméljük, hogy a Száraz-ér őszre alkalmas lesz a tó feltöltésére, megszűnnek azok az áldatlan állapotok, amelyek az esős nyár ellenére jellemzőek most. De ez már a következő időszak problémája lesz.

Miközben az építkezés beindul, gondot kell fordítanunk arra is, hogy kidolgozzuk a tó működési szabályzatát, megtervezzük és megszervezzük az önfenntartó működést, biztosítsuk az őrzést és a vagyonvédelmet is. Ezeket a feladatokat az egyesület elnöksége már elosztotta, és a témakörök felelősei folyamatosan végzik munkájukat. Ebben számítunk minden horgász segítségére!

Ahogy az építkezés megindul, és valami kivehető lesz a tó formájából és elhelyezkedéséből, meghívunk minden érdeklődőt, hogy egy nyílt nap keretében tudakozódhasson a tó születésének részleteiről, feltehesse kérdéseit, elmondhassa ötleteit, javaslatait. Szeretnénk, ha ez a tó nem csak a horgászoké, de az egész településé legyen, ezért minden lépésünk nyilvános és követhető lesz.

Mind a honlapon, mind a Facebook-on folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy áll a nagy munka.

Horváth László