Már „csak” építeni kell a horgásztavunkat!

A Végegyházi Horgásztó létrehozásának újabb szakaszába léptünk. Végre úgy tűnik, a papírmunka első szakasza lezárul, és most már „csak” építeni kell.

Elmúlt év novemberében kezdtük meg a tóépítéssel kapcsolatos pályázati és tervezési munkákat, és végre augusztus 29-én pont került az előkészítő szakasz végére. Az a pont a vállalkozói szerződés aláírása volt a kivitelezővel.

De fussuk át, mi is történt eddig! Egyesületünk, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület sikerrel szerepelt a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázaton, amely lehetőséget ad horgászturizmus fejlesztésére is. Így a tó megépítésének a fedezete is rendelkezésünkre áll. A vízügyi hatóságtól a vízjogi létesítési engedély is komoly kalandok és procedúrák után megérkezett, mikor már szinte nem is reméltük.

Természetesen egy ilyen kaliberű beruházást nem lehet közbeszerzési eljárás nélkül végeztetni, így hát az is megtörtént. Ezek után a közbeszerzési eljárás alapján volt arra lehetőségünk, hogy kiválasszuk és megbízzuk a kivitelezéssel a vállalkozót. Az egyeztetések és helyszínbejárások után végre sor került a szerződés megkötésére.

Augusztus 29-én egyesületünk elnöke, Varchó István és a nyertes vállalkozó, Ozsvár Gábor aláírták a vállalkozási szerződést, és ezzel új szakaszba lépett a tóépítés. Végre a munkáé és a tetteké a porond, nem pedig a papíroké és pecséteké.

Megkezdődött a terület megtisztítása, az aljnövényzet irtása és a munkaterület átadása. Kezdődik a kerítés építése is, hiszen a talajmunkák során nagy gépek, eszközök végzik a feladatokat, és veszélyes lenne a terület nyíltan hagyása. Kérünk mindenkit, hogy saját érdekében az építési területre engedély és kíséret nélkül ne lépjen be, nem szeretnénk, ha bárkit baleset érne.

Az építési munkák előreláthatólag november hónapban lezárulnak, de addig még meg kell mozgatni néhány ezer köbméter földet. A munkák lezárulása után sajnos megint a papíroké lesz a főszerep, hiszen kezdődik a pályázati elszámolás, illetve a működési engedélyeztetés. De ez már egy másik történet lesz. Ahogy azt korábban is ígértük, az építés minden fontos mozzanatáról tudósítunk, illetve ahogy lesz valami látható eredmény, nyílt napot tartunk, hogy az érdeklődők láthassák, hogyan áll a tó építése.

Nem kis feladat ez, de igyekszünk mindent szabályosan, időre és a lehető legjobban elvégezni, hiszen a mi tavunkat építjük. Ha elkészül a nagyjából 140 méterszer 70 méteres hasznos tófelület, egyszerre 50-60 horgász kulturált szórakozását teszi lehetővé. Ez elegendő a mi igényeinknek. A tereprendezés és a fásítások után a „lődomb”, a „kiserdő” és a horgásztó egy összefüggő szabadidőparkot képez, megszüntetve azt a rendezetlen parlag területet, ami itt található, hiszen csak a „kiserdő” nevezhető jelenleg rendezettebb területnek.

A tó teljes beindítása, a halasítás teljes megvalósítása őshonos magyar fajokkal, ragadozóval és az önfenntartó ökoszisztéma létrejötte előre láthatólag három-öt év. A természetes jelleg elérése után már csak annak fenntartása a feladat.

Sok a munka, de sok a segítőnk is, ezért úgy gondoljuk, tavasszal már lógathatunk a horgásztóban, amely a miénk, végegyháziaké lesz.

Horváth László