Lassan a beton is elfogy! Egyre jobban látható a horgásztó végleges alakja

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület sikerrel szerepelt a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázaton, így szeptember hónapban megkezdődött a végegyházi horgásztó életre hívása.

A munkagépek egyre több földet emelnek ki a tó tervezett helyéről, és egyre magasabb halom emelkedik a volt lődomb területén is. Azt szinte előre tudhatjuk, hogy a végegyházi gyermeksereg az első hó leesésekor boldogan veszi majd birtokba a kialakítandó szánkózó dombot. Így nem csak egy több évtizedes környezetcsúfításnak vetünk véget, hanem az aprónép téli szórakozására is lehetőséget nyújtunk. A kiserdő kitisztítása után a terület rendezett lesz, és alkalmas a szabadidős programok szervezésére és lebonyolítására akár télen, akár nyáron.

A tó tervezett területéről a szakemberek lassan eltávolítják a beton réteget, amelyet megfelelő gépekkel összemorzsolnak, és így teszik a törmeléket újrahasznosíthatóvá. A betonmorzsalék az útépítések egyik alapanyaga lehet, hiszen ebből készíthetnek útalapot. Így az építési törmelék hasznosul, és a terület is egyre rendezettebb. Miközben az építkezés beindult, gondot kell fordítanunk arra is, hogy kidolgozzuk a tó működési szabályzatát, megtervezzük és megszervezzük az önfenntartó működést, biztosítsuk az őrzést és a vagyonvédelmet is. Ezeket a feladatokat az egyesület elnöksége már elosztotta, és a témakörök felelősei folyamatosan végzik munkájukat. Ebben számítunk minden horgász segítségére!

A tavat szegélyező partrész kialakítása után megkezdhetjük a visszafásítást, illetve a vízpartra tervezett bútorok telepítését. A kialakítandó halőrház egyben természetvédelmi önkénteseinknek is helyet adhat. A tavunk nem csak horgászati központ lesz, hanem a helyi környezet védelmének is a főhadiszállása, terveink szerint.

Közben természetesen a megkezdett akciónkat sem állítjuk le. Mint tudjuk, a Száraz-ér Békés megye déli részének egyik legszebb természeti értékeket felvonultató vízfolyása, amelyet az érintett települések 1996-ban helyi védettség alá vontak, de ennek sajnos nem sok kézzel fogható eredménye lett. A patak partján számos illegális szemétlerakóhely található, a vízpart elhanyagolt, a vízminőség rohamosan romlik. Fontos lenne összehangolt és átfogó szemléletformáló- és figyelemfelkeltő kampányt indítani, mielőtt nem késő. Ezt az ügyet szeretnénk előre mozdítani akciónkkal. A Miénk itt a tér akció folyamatosan igyekszik védeni a Száraz-ér partját és a terület értékeit.

A fejlesztéseink hatásait úgy terveztük meg és igyekszünk végrehajtani, hogy ne gyengítse, hanem inkább erősítse a helyi környezet védelmét. Ehhez keresünk folyamatosan partnereket, magánszemélyeket és szervezeteket is egyaránt.

Horváth László