Elkészült a Horgásztó Végegyházán!

Nagyon szép ajándékot hozott a végegyházi horgászoknak a mikulás, hiszen megtörtént a műszaki átadás, készen áll a tó. A Végegyházi Sporthorgász Egyesület horgásztava fizikailag elkészült, nincs már akadálya a használatba vételnek.

Számos autó érkezett a tegnapi esős hétfő reggelen a Civilek Háza elé, hiszen december elsején került sor a végegyházi horgásztó műszaki átadására. Leírva ez igen egyszerűnek tűnik, de azért nem volt ilyen egyszerű, hiszen nem csak területet és forrást kellett szerezni, de a finanszírozás biztosítása, az engedélyeztetés és a műszaki kivitelezés is számos nehézséggel járt. De elevenítsük fel mi is történt eddig:

 Csaknem pontosan egy éve kezdődött a horgásztó építésének a története, hiszen 2013 decemberében kezdtünk dolgozni azon a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázaton, amely lehetőséget ad horgászturizmus fejlesztésére is.

Az eredeti elképzelésünk szerint a tavat a „bika istálló” mögötti kanyarba szerettük volna építeni, de sajnos a talajvizsgálat eredménye kedvezőtlen lett. Ezután került képbe a Dózsa út végén levő parlag terület, itt szerettünk volna fejleszteni, de a közel száz tulajdonos és az eléggé kusza tulajdonviszonyok miatt a terület megszerzése nem volt lehetséges. Így végül a volt Tsz telep területén látszik kivitelezhetőnek a tó életre hívása. A terület önkormányzati tulajdon, 1,2 ha, de később esetleg bővíthető. Elképzelésünket Végegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta és támogatta, így a terület a rendelkezésünkre állt. Sikeresen megkötöttük a szükséges megállapodásokat is.

A pályázatot és az vízjogi létesítmény építése iránti kérelmet 2014. január 15-én nyújtottuk be, és a pályázatunk kedvező elbírálásáról április 30-án kaptuk kézhez a hivatalos értesítést. Ami azt jelentette, hogy a forrás lehívható a tó megépítése után. A folyamatos és kissé már meddőnek tűnő huzakodás után a vízügyi hatóság is beadta a derekát, megkaptuk augusztus elején a vízjogi létesítési engedélyt, ami vízügyi beruházások esetén az építési engedélynek felel meg. A finanszírozáshoz is segítséget kaptunk a Kevermes és Vidéke Takarékszövetkezettől, így már nem maradt más feladat, „csak” építeni kellett.

Természetesen egy ilyen komoly beruházást nem lehet másképp kivitelezni, mint közbeszerzési eljárás lefolytatása után. Ez az eljárás is igénybe vett egy hónapot, úgyhogy egyre feszesebb lett a határidőnk. Természetesen a kivitelezés alatt is találkoztunk néhány akadállyal, és az időjárás sem vett igazán kegyeibe minket, de a gépek dolgoztak, a meder mélyült és a nyitott kérdések is napról napra fogytak. A teljesen elkészült meder, a halágy és a rézsűk is helyükre kerültek, úgy hogy az eredeti terven nem is kellett módosítani. A teljes elkészülés és a paraméterek ellenőrzése után vártuk a meginvitált partnereket, hatóságokat a hivatalos műszaki átadásra, amely tekintve, hogy betartottunk minden előírást, és tiszteletben tartottuk a terveket, gyorsan lezajlott és sikeresen ért véget. A kivitelező átadta, egyesületünk pedig átvette a létesítményt, a tervező, a terület tulajdonosa és a meghívott hivatalos szervek képviselői nem emeltek kifogást a kivitelezéssel és a megvalósulással kapcsolatban, így végre kimondhatjuk, hogy sikerült és végre a várva várt végegyházi horgásztó elkészült!

 

Természetesen még sok feladat vár ránk, hiszen meg kell kérnünk a vízjogi üzemeltetési engedélyt, fel kell tölteni a tavat, meg kell kezdeni a növényzet telepítését, a haltelepítést és a működési szabályzást meg kell tervezni. Meg kell szervezni a halőrzést és a terület rendben tartását, és még sok egyéb feladat vár ránk…

Ez azonban már „édes teher”, hiszen mindez azt jelenti, hogy megvalósult a tervünk, és megszületett a végegyházi horgásztó, most már csak használnunk kell. Azt gondolom jól tettük, hogy mertünk nagyot álmodni, és azt ajánljuk mindenkinek, kövesse a példánkat.

Horváth László