„Rá- fáztak” a horgászok a lődombra!

Amikor elterveztük a Végegyházi Horgásztó építését, sajnálattal tapasztaltuk, hogy a tó tervezett medrének területéről összesen kétszáz darab különböző méretű fát ki kell vágnunk.  Akkor megígértük, hogy a kitermelt fákat pótolni fogjuk. Első lépésként a Végegyházi Sporthorgász Egyesület önkéntesek segítségével megkezdte a lődomb területén a fásítást.

A jó idő és az enyhe tél, no meg a felajánlott akác csemeték tették lehetővé, hogy megkezdjük fásítási programunk első lépcsőjét, amely a lődomb területén kialakított szánkózó domb oldalainak megkötését és a terület parkosítását célozza meg. A területre kihelyezendő facsemetéket, Gyebnár Tibor ajánlotta fel, így nem maradt más feladat, mint toborozni néhány lelkes önkéntest, és megejteni a kora téli fatelepítést.

Nyolcan kezdtük meg a munkát, amely során a domb felső pereme kapott két sor csemetét, egyrészt, hogy ne peregjen le a föld, másrészt, hogy a gyermekeknek se jusson eszébe a peremen szánkózni vagy bicajozni. Eközben azért a tó partján is történt egy s más. A tervezett kíméleti területen fenyőág csomagokat helyeztünk el, hogy a feltöltés után a telepített halaknak is legyen hová bújniuk.

Persze a hölgyek jóvoltából nem maradt el a kis tízórai szendvics parti és lélekmelegítőként a finom forró tea sem. Evés után újra nekifogtunk a munkának. Mivel az oldalakon is meg kell kötnünk a talajt, a domb oldalára is telepítettünk néhány sor facsemetét. A vitát arról, hogy az akác hungarikum-e, mi eldöntöttük: nekünk megfelel ez a gyorsan növő, erős fácska. Az akció során, ahogy a fő számadó mesterünktől és operatőrünktől, Takács Márktól megtudtuk, kettőszázharmincöt kis fa került kiültetésre. Aki nem hiszi, számoljon utána!

A fásítás valószínűleg már csak tavasszal folytatódik, amennyiben megjön végre a tél! Amit lehet, hogy mi felnőttek jobban várunk, mint a gyerekek, szeretnénk már látni, ahogy az aprónépek birtokba veszik a dombot.

A tavaszi program során még legalább ennyi akác ültetését tervezzük a tó köré, a kiserdőbe is szeretnénk száz tölgyfa csemetének helyet találni. Természetesen a területet füvesíteni kell, számos cserjét, bokrot és díszfákat is szeretnénk telepíteni. Elkészülnek a tél folyamán a fabútorok, és ezeket is telepíthetjük majd, nem csak a tó partján.

Amennyiben nyilvánosságra kerülnek az Önkormányzat által a lődomb környékén tervezett pihenő park kialakításának részletei, akkor ahhoz csatlakozunk, és annak megfelelően végezzük a fejlesztéseinket, ha nem, akkor igyekszünk saját fejünk után haladni. Tervezzük azt is, hogy a lődombon egy kis kilátót állítsunk olyan módon, hogy a földvárak palánk védelmére hasonlítson. De ez egyelőre a jövő zenéje, ehhez elérhető pályázati forrásokra lesz szükség.

Na de visszatérve a mai napra, köszönjük az önkéntesek munkáját és a kapott támogatásokat. Egyesületünk köszönetét fejezi ki önkénteseinknek: Birta Attila, Birtáné Dobra Edit, Gyebnár Tibor, ifj. Gyebnár Tibor, Holovár Róbert, Horváth Judit, Horváth László, Sárközi József, Takács Márk, Tóth Aladár, Víg Gábor.

Az akciót támogatta Gyebnár Tibor és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

Horváth László