Megtörtént az első feltöltés!

Az elmúlt év januárjában nyújtottuk be pályázatunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázatra, amely lehetőséget adott horgászturizmus fejlesztésére is. Így az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával belefoghattunk dédelgetett álmunk, a Végegyházi Horgásztó megépítéséhez.

Eddig is transzparens módon folyt a pályázat lebonyolítása, hiszen minden fontosabb eseményről beszámoltunk, illetve kérésre bárkit tájékoztattunk a program menetéről. Nincs ez másképp most sem, hiszen fontos lépéshez érkeztünk, megtörtént a tó első feltöltése az üzemi vízszintre.

December közepére ígérte a vállalkozó a feltöltés elvégzését, de folyamatosan tologatta a határidőt, melyet mi egyre kevésbé tudtunk tolerálni. Február közepén egyesületünk elnöke, Varchó István megállapodott a vállalkozóval, hogy legkésőbb február 12-én reggelig megkezdi a munkát. Reméltük, hogy végre rendben megkezdődik a feltöltés, ezért a tóban elhelyeztük a haltartó akadókat. A termetes tuskók beszállításában Gyovai Csanád és Király Sándor segített, biztosítva az alkalmas szállítóeszközt. Önkéntes horgásztársaink pedig rögzítették a mederben az akadókat, és aztán végre kezdetét vette a feltöltés. A munka csütörtök délelőtt kezdődött a szivattyú és a csővezeték telepítésével, majd 11 órakor történelmi pillanat érkezett el, elindult a víz a tóba.

A feltöltés szépen, folyamatosan csordogált a tóba, először a meder nedvesedett át, majd elkezdett emelkedni a víz. Nagyjából napi húsz centimétert emelkedett a vízszint. Tekintve, hogy a medernek lassan be kell iszapolódni, ezért az első feltöltés során tíz százalék szivárgási veszteséggel számolnak a szakemberek. Még a napocska is kíváncsian kukucskált a tó felett, hiszen a fagyos reggeleket igazi tavaszi verőfény követte.

Talán ennek, no meg a kíváncsiságnak tudható be, hogy igen nagy forgalom volt a tó partján. Kicsik, nagyok váltották egymást, figyelték, hogyan nő a vízszint, lesték, hogyan alakul a mi kis tavunk sorsa. Akadt olyan látogató, aki már halat is vélt felfedezni a vízben, de ezt nem erősítették meg hivatalos szervek. Most, miután a víz a „helyére” kerül, a feladatok sokasodnak, hiszen el kell kezdeni a halasítás szervezését, a szükséges eszközök, bútorok elkészítését és kihelyezését. Több alkalommal kell megismételnünk a feltöltés pótlását, amíg rendesen beiszapolódik a meder, és teljesen megtartja a vizet.

Szeretnénk mindenkit figyelmeztetni, bár a tó sekély, hiszen egy méteres az átlagos mélysége, de az alján vastag iszapréteg található, úgyhogy a tóba belemenni tilos és életveszélyes. Reményeink szerint a kerítés hamarosan a helyére kerül, de addig is felhívjuk a figyelmét mindenkinek a fokozott óvatosságra. Nehogy baleset történjen, nehogy tragédiát, vagy balesetet okozzon a tó, amelynek a rendeltetése a közösség szórakozásának és pihenésének a biztosítása és szolgálata.

A februári hónap feladatai közül kiemelkedik az egyesület évi rendes közgyűlésének a megrendezése. A közgyűlés előtt áll számos feladat és döntés mellett a helyi horgászrend és a szükséges egyéb szabályzatok elfogadása, a napi és éves jegyek árának a végleges elfogadása és számos, a tó üzemeltetésével kapcsolatos adminisztratív döntés meghozása.

A közgyűlésre február 28-án kerül sor 14 órai kezdettel, ahová szeretettel várjuk horgásztársainkat és az érdeklődőket is. A közgyűlés után lehetőség lesz a tagdíjfizetésre, a horgászokmányok kiváltására, akár területi jegyek vásárlására is.

A március feladata már a tó csínosítása lesz, de ez már egy másik történet…

Horváth László