Indulhat a horgászat Végegyházán!

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2015. augusztus 1-jén, ünnepélyes keretek között avatta fel a Végegyházi Horgásztavat. A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázat támogatásával elkészült tavat végre birtokba vehetik a horgászat szerelmesei.

Hosszú és rögös út vezetett a horgászálom megvalósulásához, melyről folyamatosan tudósítottuk az érdeklődőket. De végre elhárult minden akadály, sor kerülhetett a tó avatására.

A sporthorgászok megadták a módját ennek az eseménynek. Augusztus 1-jén reggel még az utolsó simítások történtek az ünnepség előkészítésében. Délután 3 órára pedig benépesült a vendégek fogadására felállított sátor. Régi dédelgetett álmunk teljesült a mai ünnepi napon, mikor nagy örömünkre együtt ünnepeltünk a tó partján.

Meghívtuk a helyi szervezetek, intézmények vezetőit, képviselőit és természetesen a tó létrehozásán önkéntesként munkálkodókat, hiszen nélkülük és áldozatos munkájuk nélkül ez a tó nem jöhetett volna létre. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Gyebnár Péter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Békés megyei referense, Olajkár Attila, a Fenntartható Térségért Alapítvány munkatársa, Paulik Katalin, Végegyháza Községi Önkormányzat alpolgármestere, valamint Cséfán János és Kunos László képviselők.

A megnyitó bevezetéseként Csurár Martin előadásában meghallgattuk Oskolás János Horgászvers című költeményét, mely nagyszerűen illett a hely hangulatához.

Mindig nagy öröm, ha egy fejlesztés megvalósul, de talán még nagyobb a boldogság, ha egy új létesítmény születik egy civil szervezet kezdeményezésére, úgy, hogy a megvalósulás után az a teljes közösséget szolgálja.

A most megnyíló Végegyházi Horgásztó egy ilyen projekt, hiszen a Végegyházi Sporthorgász Egyesület valósította meg teljes egészében ezt a fejlesztést.

Varchó István, az egyesületünk elnöke, Végegyháza Község polgármestere avatóbeszédében kitért a tó építésében megtett útra, hogyan valósulhatott meg a kivitelezési nehézségek ellenére. Hiszen mindannyian tudjuk, az első feltöltés után elment a víz, a nem megfelelő építési munkálatok miatt. Volt azonban segítség, akik az ezt követő hosszú és fáradtságos időszakon megtették azt, amely a tó elkészültéhez vezetett.

E pályázat a turizmus fejlesztését szolgálta, s a Végegyházi Horgásztó lehet az első lépés, hogy felrajzoljuk Végegyházát a hazai turizmus térképére. Hiszen ez a hely, nem csak a helyieknek, hanem a távolabbról idelátogatóknak is nyújthat pihenési és szórakozási lehetőséget.

Elnök úr végül, de nem utolsósorban köszönetét fejezte ki azoknak, akik részt vettek, illetve közreműködtek a horgásztó létrehozásában.

Ezen gondolatok után hivatalosan is megnyitotta a közönség számára a Végegyházi Horgásztavat.

Ezt követően a megjelent vendégeket finom marhapörkölttel láttuk vendégül, s a korai vacsora mellett sokáig lehetett még beszélgetni, tervezni, együtt gondolkodni.

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület ezúton is köszönetét fejezi ki azoknak az önkénteseknek, szervezeteknek, akiknek a segítsége nélkül nem tudtuk volna tavunkat megépíteni: Balda Tamás, Barta Lajos, Birta Attila, Birtáné Dobra Edit, Bognár Róbert, Csiger Róbert, Deák László, Gonda Tibor, Gregus János, Gyebnár Tibor, ifj. Gyebnár Tibor, Gyovai Csanád, Halász István, Harczman Dávid, Holovár Róbert, Horváth András, Horváth Judit, Horváth László, Horváth László Gábor, Hrubák György, Jegyinák János, Kanász József, Király István, Király Sándor, Korompai Sándor, Koszna András, Lipták SÁndor, Márkusz Norbert, Dr. Mészáros Erzsébet, Mezei Tibor, Mikula Ákos, Mikula István, Nemes Attila, Nyári Tamás, Rácz László, Sári László, ifj. Sári László, Sárközi József, Sárközi József, Simonka György, Szél Csaba, Takács Béla, Takács Márk, Talló Károly, Tamási István, Tóth Aladár, Tóth János, Tóth Zoltán, Trabalka János, Ujfalusi György, Vágó László, Varchó István, Varga Zoltán, Vig Gábor, Virág Mihály, a Barangoló Közhasznú Egyesület, a Civilek Háza, a Fazekas Pékség, a Hidráns Bt., a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége, a Mezőkovácsházi Városi Tűzoltóság és Végegyháza Községi Önkormányzat.

A tó avatása jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a horgászegyesület egy új projektjét is elindítsa. A Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatán 500.000 Ft-ot nyert a "Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében" című környezetvédelmi programunk, melyben elsősorban arra koncentrálunk, hogy tevékenységünkkel a helyi környezet védelmére sarkalljuk a Száraz-ér menti települések lakosságát.

A tóavatás napját követően augusztus 2-án, vasárnap hajnali öt órakor nyitotta meg kapuit a Végegyházi Horgásztó. Sok horgász látogatott ki, hogy próbára tegye szerencséjét, s csalijának ügyességét. De nem csak horgászok jöttek, hanem családtagok, barátok, ismerősök is, bizonyítván, hogy ez a tó több, mint egy horgászatra alkalmas hely. Hiszen e mellett családok, társaságok pihenését is szolgálja, így teljesítve be küldetését.

Kora reggel kifogásra került az első hal, melyet Deák László végegyházi horgász fogott ki. Sportszerűen vissza is engedte a megfogott pontyot, melyet újabb és újabb követett. Sokan tértek haza tele szákkal, de az sem volt igazán csalódott, aki üres kézzel ment haza. Hiszen lesz még alkalom, hogy ebben a szép környezetben horgászva ki-ki kifogja a maga halát.

A Végegyházi Horgásztó minden nap 5 órától 20.30-ig van nyitva. Lehet napi jegyet és éves területi engedélyt is váltani, de ha valaki nem szeretne horgászni, csak sétálni a víz partján, annak is megéri kijönni hozzánk. Szeretettel várunk mindenkit!

Horváth Judit