Barangoló Bejárós Tábor 2015– Tábori Napló

Második hét

 

 

Írta: Horváth Judit

10. nap

Varázslatos kézművesműhely: agyagozás

A mai reggelt lángossal indítottuk, majd a délelőtti tevékenységünket beszéltük meg. Már kedden előkészítettük a kézművesnapunk alapanyagát, az agyagot. Beszéltünk a felhasználásáról, hogyan formázható, alakítható. Nem véletlen, hogy oly régóta készítenek belőle használati tárgyakat. Most mi is kipróbálhattuk ezt a Végegyházi Horgásztó medréből kiásott agyagból.

Az előkészített kis gombócokat mindenki fantáziája segítségével alakította. Kevés vízzel folyamatosan nedvesítettük, hogy minél jobban össze tudjuk dolgozni. Elrontani nem lehetett, hiszen ha valami nem sikerült, csak újra összegyúrtuk, és kezdtük elölről. Volt, aki lassabban és alaposabban dolgozott, volt, aki több tárgyat is készített.

Az elkészített művek egyre csak gyűltek a kemence mellett. Az időközben érkező óvodások a belőlük készített alkalmi kiállítást nézték meg először, azután ők is munkához láttak.

A táborosok is lelkesen segítettek nekik, az előző óra gyakorlata felbátorította őket erre. Aki befejezte, játszott, de volt, aki ebédig serénykedett. A kész munkákat tepsibe tettük, sütésre előkészítve.

Ebéd után kerültek a befűtött kemencébe, ahol egészen hétfőig fognak csücsülni. Reméljük, szépen kiégnek, s akkor még igény szerint festeni is lehet majd. Ezután a kevésbé izgalmas rész következett, mindent ki kellett vakarni az agyagból. Még szerencse, hogy erre sok kis boszorkány és varázsló kezünk volt. De ma is meglett a jutalma szorgalmuknak, kis nyári alma, dinnye és…jégkrém!

A táborunk fele ezzel véget ér, de még két teljes hetünk van, varázslatokkal teli!