CIVIL INFO – NEA 2020

A Cetera Egyesület, mint a Békés megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa országos tájékoztató előadásra hívta a Békés megyében működő civil szervezetek tisztségviselőit, tagjait, hogy a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága előadásában bővebb információkat szerezhessenek a következő évi NEA pályázatokról. A rendezvényre 2019. szeptember 11-én délután került sor Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala dísztermében.

A vendégeket és előadókat Csibor Géza, a Cetera Egyesület elnöke, a Békés Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője köszöntötte elsőként, majd átadta a szót Szarvas Péternek, Békéscsaba polgármesterének, aki örömmel nyugtázta, hogy Békés megyében igen aktív civil élet folyik. A rendezvényt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg, aki fontosnak ítélte az alulról szerveződő közösségek munkáját, melyek működéséhez fontosak a külső források. Ilyen forráslehetőség lehet a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataival elnyerhető támogatás.

Az első előadó Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára volt, aki a civil területet érintő aktualitásokról, elsősorban a NEA pályázatokról beszélt. Elmondta, hogy megyénkben 2524 civil szervezet van, melyből 685 szervezet pályázott ebben az évben NEA pályázatokra, ebből 357 nyert is. Mindez az itt működő civil szervezetek aktivitását is mutatja, s egyben azt is jelzi, hogy a Civil Információs Centrum jól működik. A következő évi NEA pályázatokat 2019. október 1-vel írják ki, kollégiumonként más és más időpontokban. Figyelni kell tehát a pályázati kiírásokat, illetve a határidőket is. A pályázati rendszerben alapvető változás nem lesz a tavalyihoz képest. A pályázati összegekre elkülönített pénz viszont több lesz 2020-ban, az 5,9 milliárd Ft-hoz képest 7,7 milliárd Ft. Az Egyszerűsített pályázatokra a 2019-es 1 milliárd Ft-hoz képest 1,2 milliárd Ft lesz elkülönítve. Ez a forrás biztos győzelem lehet a kisebb szervezeteknek, hiszen forráskimerülésig elnyerhető.

A következő előadó Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának  főosztályvezetője volt, a tájékoztatójában a Nemzeti Együttműködési Alap 2019. évi pályázatainak tapasztalatairól, valamint a megvalósult fontosabb programokról és rendezvényekről beszélt. A pályázók bizonyára tudják, hogy a 2019. évben alapvető változások történtek a NEA pályázati rendszerében. Bevezették az Egyszerűsített pályázatokat, mely elsősorban a kisebb szervezetek számára jelentett biztos forrást, maximum 200.000 Ft erejéig. A korábbi működési és szakmai pályázat helyett megjelent az Összevont pályázat, ahol nagyobb összegre – maximum 3.000.000 Ft-ra – lehetett pályázni, akár szakmai-működési, akár működési tervek megvalósítására. Ebben az esetben a kollégiumok tagjai bírálták a pályázatok tartalmát, s döntöttek arról, hogy támogatást nyer-e az adott szervezet, vagy sem, esetleg várólistára kerülve esélyes lehet egy későbbi időpontban. A két pályázati forma közül csak az egyikre lehetett pályázni, tehát a szervezetek döntési kényszer elé kerültek, illetve mérlegelniük kellett azt is, hogy a pályázati feltételek melyikének felelnek meg.

Az Egyszerűsített pályázatra idén kb. 2500 pályázat érkezett be. Ebből Békés megyéből 165 pályázat érkezett be, melyből 154 nyert is. Amely pályázat nem nyert, annak formai oka volt. Az 1 milliárd Ft-os keret felét használták így fel az ide pályázók, s a fennmaradó 500 millió Ft-ot az Összevont pályázatokra csoportosították át. Az "Összevont" pályázaton belül vagy tisztán működési költségekre, vagy pedig működési és szakmai költségekre lehetett  pályázni. Békés megyében 52 pályázat nyert működésre, 151 pályázat pedig a vegyes kategóriában. A"vegyes" (szakmai+működési) pályázatok Kollégiumonként eltérő tartalommal és feltételekkel voltak elérhetőek, de igyekeztek csökkenteni a kollégiumok közötti különbséget. Az adott kollégium döntötte el, hogy inkább több pályázat nyer esetleg kevesebb összeget, vagy kevesebb szervezet nyer több pályázati támogatást.

A Normatív pályázat esetében remélték, hogy többen pályáznak erre a forrásra, hiszen ez motivációs lehetőséget jelent arra, hogy a civil szervezet nyisson a környezete felé. Pozitív volt, hogy az adományok 10 %-ára lehetett pályázni. Országosan 659 szervezet nyújtott be normatív pályázatot, többen, mint az előző években. Békés megyéből 21 pályázat érkezett be, többek között a Barangoló Közhasznú Egyesület is sikeresen pályázott e forrásra.

A továbbiakban Dr. Kisida Tamás, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya jogi referense tájékoztatott bennünket a civil szervezetek helyzetéről a KSH 2017. évi adatai alapján, majd Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya döntéstámogatási referense gyakorlati bemutatóval ismertette a NEA 2020. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatait. Az EPER rendszerben először az összevont pályázatok jelennek meg októbertől, kollégiumonként változó időpontban. Csak ezután lehet az egyszerűsített pályázatokra pályázni. Amelyik kollégiumban pályázunk, oda kell majd a normatív pályázatunkat is beadni 2020. nyarán. Az egyszerűsített pályázatban most is 100.000-200.000 forintig, az összevont pályázaton pedig 100.000-3.000.000 forintig lehet pályázni.

Októberig még van időnk, de addig is érdemes ellenőriznünk a Regisztrációs nyilatkozatunkat, ha eltérés van, javítsuk ki. Ellenőrizzük érvényességének határidejét is. Fontos, hogy a pályázat beadásakor érvényes legyen a Regisztrációs nyilatkozat, hiszen ez is formai hiba lehet. A pályázati díj most is 2.000 Ft lesz, pályázat előtt ezt is fizessük be, utaláskor azonosítható legyen szervezetünk, a közleményben adószámot is írjunk. Az összevont pályázatnál a 2018. évi, az egyszerűsítettnél pedig a 2017. és 2018. évi Számviteli beszámolót töltsük fel, illetve nézzük meg, letölthető-e az OBH-ról. S ha már készen vagyunk a pályázatunkkal, fontos, hogy ne csak az Ellenőrzés menüre kattanjunk, hanem „fülről-fülre” nézzük át beadásra szánt pályázatunkat! Megéri rászánni az időt!

A kétórás rendezvény végén a jelenlévők kérdéseket is tehettek fel, melynek segítségével a civil gyakorlatban felmerülő problémákra is választ kaphattak az érdeklődők. Így zárult a NEA 2020 Országjáró programja Békés megyében. Most már rajtunk, civileken a sor, hogy pályázzunk!

Horváth Judit