Egyesületünk 2007 októberében alakult meg 10 fővel. Elsődleges feladatunknak Végegyháza község kulturális életének felpezsdítését tekintettük, és tekintjük most is. Azóta a taglétszámunk elérte a 35 főt, alkalmi önkéntesein pedig több mint százan vannak. Saját intézményt üzemeltetünk, folyamatosan bővítjük működési területünket, az igények szerint. Az eltelt időszakban a helyi környezet védelme, a közösségfejlesztés, a helytörténet, valamint a közösségi tér üzemeltetése is nagy szerepet kapott az egyesületünk tevékenységében.

Hagyományos rendezvényeink, illetve akcióink szervesen beépültek községünk életébe, fontosak az itt élők számára. Az egyik legnagyobb kulturális rendezvényünk az Újévi Gála, amelyen helyi amatőr előadók és a környékbeli művészek közösen ünneplik meg a Magyar Kultúra Napját. Ezen a rendezvényen adjuk át az egyesületünk által alapított Végegyháza Közösségéért emlékplakettet, amellyel a közösségért végzett több éves önkéntes munkát köszönjük meg. A díjnak eddig 13 kitüntetettje van. A díjat az egyesületünk elnöksége adományozza társadalmi konzultáció után, elismerve az önkéntes munka értékét. Kulturális tevékenységünk részeként szakköröket, tanfolyamokat is szervezünk, többek között hímző klubot, angol szakkört, képzőművészeti szakkört is működtetünk.

A helyi környezet védelmében is folyamatosan dolgozunk, mert sajnos jelentős problémáink vannak. A legnagyobb gondot a helyi vízfolyás, a Száraz-ér állapota okozza. Hiába igyekszünk mindent megtenni, akciókat, kampányokat szervezni, úgy tűnik egyelőre eredménytelenül. A környezeti nevelés során az elsődleges célcsoportunk a gyermek korosztály. Rendszeres programokat, vetélkedőket, kiállításokat, öko-játszóházakat, ismeretbővítéseket szervezünk a gyermek korosztálynak. A környezeti nevelés fejlesztésére térségünkben életre hívtuk az Örökzöld programot, de be kell vallanunk sajnos ez a program a források hiányában elakadt.

A helyi környezet védelmére létrehozott Miénk itt a tér programunk sikeresebben működik, rendszeres takarítási akciókat, fásításokat, környezetvédelmi programokat szervezünk a program kereteiben. A környezetvédelmi tevékenységünk elismeréseként a 2017-es évben a Nullahulladék Végegyházán programunkkal elnyertük az Európai Hulladékcsökkentési Díjat civil szervezet kategóriában. Ezt az elismerést nem tekintjük csak a magunkénak, hiszen a község apraja-nagyja részt vett akcióinkban, ezért ez közös díjunk a településen élőkkel.

A gyerekek számára szervezett programjaink közül számunkra is a Barangoló Bejárós Tábor a legfontosabb. E tábort minden év júliusában, négy héten át indítjuk alsó tagozatos gyerekek számára, természetesen térítésmentesen. A tábor mindig is több volt, mint gyermekfelügyelet, hiszen mindennapjainkat a környezetvédelem, az egészséges életmód, a helytörténet, a kézműves foglalkozások, kirándulások és sok-sok közös játék teszi színesebbé.

A közösségfejlesztési tevékenységünk keretében a civil kerekasztal üzemeltetése az egyik alaptevékenységünk. A kerekasztalt 2008-óta üzemeltetjük, ahol a település és a kistérség problémáit is megvitatjuk, igyekszünk az együttműködést szolgálni. A kerekasztal alapgondolata, szívesen látunk mindenkit, aki képes és hajlandó a közös tiszteleten alapuló együttműködésre. A kerekasztal keretein belül állítjuk össze Végegyháza község éves rendezvény naptárát közel tíz éve. A kerekasztal szervezeteivel alapítottuk meg a Civilek Házát, amely a Barangoló Közösségi Házban működik, és sokféle szolgáltatást biztosít a szervezetek részére. Többek között szükség esetén székhelyszolgáltatást nyújtunk, pályázati, szervezetfejlesztési, szervezetalapítási, jogi, gazdasági és PR marketing tanácsadást nyújtunk saját magunk vagy önkénteseink segítségével. Ezen szolgáltatásokat is természetesen térítésmentesen biztosítjuk az együttműködő szervezeteknek.

A Barangoló Gyűjteményes Ház életre hívása 2009-ben történt: a Köztársaság utcai épületet önkénteseink felújították, a Békés Megyei Önkormányzat pályázati segítségével. A felújított épületben helyet kapott a település történetét bemutató kiállítás, illetve a lakosság által összeadott régi használati tárgyakat bemutató tárlat. Az épületet szívességi alapon használhattuk, 2016 decemberéig, azóta nincs helye a gyűjteményünknek. A helyzet azonban megoldódni látszik tekintve, hogy felajánlottak egy nagyon jó állapotban lévő, tágas ingatlant. A Béke utcai épület összközműves, számos nagy helyiséggel és remek gazdasági épületekkel alkalmas lenne a település történelmi és néprajzi életének bemutatására. A ház megvásárlása adománygyűjtésből folyamatban van, utána tavasszal indulhat a felújítás amúgy barangolós módra, önkéntes munkában. Az első tárlat megnyitása terveink szerint 2019. őszén történhet.

A Barangoló Közösségi Ház jelenleg a településünk egyetlen, folyamatosan látogatható közösségi tere, amely biztosítja a közösségek találkozásának lehetőségét, ingyenes internet elérést, klubok, szakkörök működését. Itt működik a Barangoló Önkéntes Pont, valamint a saját és más szervezetek rendezvényeit is fogadjuk. Szolgáltatásaink többek között: elektronikus segítségnyújtás, irodai szolgáltatások, adóbevallások készítése, valamint általános tanácsadás. Természetesen ezeket a szolgáltatásokat is térítésmentesen biztosítjuk a lakosságnak.

Feladatunknak tekintjük, hogy településünk és a környező települések kulturális és közösségi életét fejlesszük, segítsük, és hogy a térségünk közösségi életét fejlesszük és építsük. Ehhez a munkához várunk minden olyan szervezetet, amely politikától függetlenül, valós tevékenységet folytatva akar tenni a közösségekért. Mindenkinek meg kell értenie, a csodavárás ideje lejárt, a külső segítség csak akkor érkezik, ha pontosan tudjuk, mit akarunk. Sajnos néha még akkor sem, ezért meg kell fogadnia mindannyiunknak, csak közös erőfeszítésekkel juthatunk előre, érhetjük el céljainkat. Ezért hívta életre egyesületünk a Dél-Békési Civil Szövetséget, hogy együtt többre menjünk.