A Barangoló Közhasznú Egyesület karácsonyi kerekasztalra invitálta Végegyháza civil szervezeteit, intézményeit, önszerveződő közösségeit. A település szervezetei csaknem teljes számban képviseltették magukat a Barangoló Közösségi Házban rendezett találkozón.

A hagyományoknak megfelelően a Barangoló Közösségi Ház éves tájékoztatójával kezdődött e rendezvény. A közösségi ház folyamatosan áll a végegyháziak rendelkezésére, szervezi eseményeit, rendezvényeit, fogadja a klubokat és szakköröket, és nyújtja a lakosság és a szervezetek számára a szolgáltatásait. A folyamatos működtetés feltételei biztosítottak, a szükséges eszközök és a személyi feltételek adottak.

Következő napirendi pontként a jelenlévő szervezetek beszéltek az idei évben elvégzett munkájukról, eredményeikről, esetleges kudarcaikról. Úgy tűnik mindenkinek kicsit nehezebb éve volt, sok változás történt a szervezeteknél, de mindenki úrrá lett a problémákon, s talán még egy kicsit megerősödve is vágunk bele az új évbe. Talán a gondok és problémák segítenek abban is, hogy megértsük, az összefogás és az együttműködés a helyes út. A szervezetek egyik nagy gondja az elmúlt évben is az anyagi eszközök szűkössége volt, ami azonban segíti a kreativitást és az új utak keresését is.

Ha már anyagi gondoknál tartunk a következő lépésként a jelenlevők tájékoztatót hallgathattak meg a napokban megjelent Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt működési pályázatról. A pályázat, amely bejegyzett civil szervezetek részére biztosít maximum három millió forintnyi pályázati forrást, január közepéig adható be. Előnye, hogy működési költségekre lehet pályázni, így elsődleges célja a civil szervezetek megerősítése és a stabil működésük segítése. A tájékoztató során tisztáztuk, melyik szervezet, melyik kollégiumhoz pályázhat, és megismerhettük a legfontosabb feltételeket. A Barangoló Közösségi Ház természetesen segíti a szervezeteket abban, hogy sikeresen pályázhassanak. A sikeres pályázatok pedig a végegyházi civil szervezeteket erősíthetik.

Utolsó pontként került véglegesítésre a 2017. évi rendezvénynaptár, amelyet hagyományosan a civil kerekasztal állít össze és a Barangoló Közhasznú Egyesület gondoskodik arról, hogy minden háztartásba eljusson. A szervezetek már előre leadták az időpontjaikat és az eseményeiket, így ha szükséges volt, az esetleges átfedések miatt megtörténtek a módosítások, pontosítások, és véglegesítve lett a program. Úgy gondoljuk, büszkék lehetünk arra, hogy településünkön milyen sok és sokféle rendezvény valósul meg évről évre. Erről a 2017. esztendőben meg is győződhetnek!

Horváth László