A civil szervezetek életében elengedhetetlen, hogy a meglévő pályázati lehetőségeket kihasználva pályázzon működési és szakmai területen egyaránt. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület civil pályázatának elbírálása után a kiíró döntése alapján támogatást nyertünk.

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület az év elején nyújtotta be a Nemzeti Együttműködési Alaphoz mind a működési, mind a szakmai pályázatát. Az elmúlt héten megtörtént a pályázatok eredményhirdetése, amely fényes eredménnyel zárult számunkra.

A civileket támogató alap Közművelődési Kollégiuma összesen 3.700.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette egyesületünket. A két forrás együttesen lehetővé teszi, hogy a tervezett programjainkat megvalósítsuk, az egyesület tizedik születésnapját méltóképpen megünnepeljük, és a Barangoló Közösségi Ház - Civilek Háza folyamatos működését a megszokott szakmai színvonalon biztosítsuk. Egyben lehetőségünk van arra, hogy tovább vihessük azt a hagyományt, hogy alapszolgáltatásainkat térítésmentesen nyújtsuk mindenki számára. Ami valljuk, be a mai időkben ritkaság számba megy.

A NEA-KK-17-M-0107 azonosító számú pályázatunk 1.800.000 Ft-os támogatása elsősorban a működést szolgálja, lehetővé téve a színvonalas szolgáltatások biztosítását. A technikai fejlesztéseken túl, lehetőségünk lesz az idei évben ismét csapatépítő kirándulást szervezni tagjainknak és önkénteseinknek. Terveink szerint Szekszárd és Mohács lesz a cél, októberben tehát ismét útra kellhetünk, és barangolhatunk szokásaink szerint.

Az egyesület tizedik születésnapjára díszközgyűlést terveztünk, hol máshol, mint főhadiszállásunkon, a Barangoló Közösségi Házban. Erre az eseményre számos vendéget várunk megyénkből, és még a megyehatáron túlról is. A szülinaphoz köthető a Barangoló elmúlt tíz évét bemutató könyv elkészíttetése és bemutatása is.

A támogatás egyben biztosítja az ügyviteli munka színvonalának fenntartását, a szolgáltatások anyagszükségletét, valamint a szükséges állagmegóvási feladatok elvégzésének fedezetét. A meglévő technikai eszközeinket is fejleszteni tudjuk, többek között a már meglévő hangtechnikánkat, valamint a média eszközeinket is.

A NEA-KK-17-SZ-0032 azonosító számú pályázatunk 1.900.000 forintos támogatása a civil szakmai munka erősítését szolgálja. Ennek a támogatásnak a segítségével megerősíthetjük és kibővíthetjük a civil kerekasztalunk tevékenységét, fejleszthetjük a civil szervezeteknek nyújtott szolgáltatásainkat, illetve technikai bázisunkat. Képzéseket, workshopokat szervezhetünk, illetve konferenciára is sort keríthetünk. A civil tanoda során pályázatírási, adományszervezési és PR kommunikációs ismereteket szerezhetnek a résztvevők. A civil szervezetek fejlesztése hozzájárulhat nem csak településünk, de a kistérségünk fejlődéséhez is, segíthet a lakosságnak abban, hogy a civil szervezetek keretein belül tegyenek a térség fejlődéséért.

A Barangoló Közhasznú Egyesület e támogatásoknak köszönhetően továbbra is a megszokott színvonalon tudja biztosítani szolgáltatásait, és üzemeltetni a Barangoló Közösségi Házat. Betöltve hivatását, amely nem más, mint folyamatosan lehetőséget biztosítani a közösségi életre, az együttműködésre és a szabadidő hasznos eltöltésére. Aki élni kíván ezekkel a lehetőségekkel, azt tárt kapukkal várjuk, aki pedig nem kér belőle, annak sok sikert kívánunk.

A civil szervezetek támogatása segítség a szervezeteknek a működéshez és szakmai munkához.A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai így komoly lökést adnak minden évben a hazai civil társadalomnak, ezen keresztül pedig a közösségeknek is.

Horváth László