Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület évi oktatására kerített sort 2017. április 29-én a Barangoló Közösségi Házban. A jelenlévő tagok, önkéntesek és munkavállalók részére szükséges évente baleset és tűzvédelmi oktatást tartani, és ha már összejöttünk, akkor megejtettük az esélyegyenlőségi tudásbővítést is.

A jelenlevő közel harminc fő rendszeres részvevője illetve közreműködője egyesületünk rendezvényeinek, így fontos, hogy az alapvető baleset és tűzvédelmi szabályokat átbeszéljük, a szükséges szabályzatokat megismerjük. Nagy felelősség hárul némely esetben reánk, hiszen a szülők ránk bízzák gyermekeiket, a tábor idején szinte egy hónapon keresztül. A mi felelősségünk, hogy ne érje őket baj, ne okozzanak balesetet sem maguknak sem társaiknak. Szerencsére eddig, kisebb sportsérüléseket nem számolva, nem történt rendkívüli esemény rendezvényeinken és a közösségi házban sem. De természetesen nem kizárhatóak a véletlen események, fontos ezért, hogy mindent elkövessünk a baj elkerülésére, illetve ha mégis megtörténik a baleset, akkor minél szakszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban tehessük meg a szükséges lépéseket.

A tűzveszély elsődlegesen az elektromos eszközök használatával és a közösségi ház fűtésével összefüggésben áll fenn intézményünkben. De figyelni kell a tűzgyújtásokkor illetve a főzésekkor is, hiszen a vörös kakas alig várja, hogy kiszabadulhasson ketrecéből. A képzés során áttekintettük a legnagyobb veszélyforrásokat, a rizikó faktorokat, a megelőző lépéseket. Nagy hangsúlyt kapott a baj esetén teendő lépések, a hivatalos szervek értesítésének módja és az elsődleges kárenyhítés lehetősége.

Új elemként jelent meg a képzésen az esélyegyenlőségi tudásbővítés, a szegregáció és rasszizmus elleni küzdelem az egyesület tevékenységében mindig szerepet kapott. Az utóbbi időben a közbeszéd retorikájából eltűnt a tisztelet, az emberi méltóság tiszteletben tartása, divatba jött az indulatbeszéd, számos esetben zaklatnak embereket meggyőződésük, politikai vagy etnikai hozzátartozásuk miatt. Egyesületünk elutasítja az ilyen verbális agressziót minden formájában bárki is követi el. Tudomásul kell mindenkinek vennie, csak az számíthat tiszteletre és megbecsülésre, aki maga is tisztel mindenkit, elismeri a szabad gondolat jogát, hovatartozásra és társadalmi helyzetre tekintet nélkül. A tiszteletet nem lehet rendeletekkel, erőszakkal kivívni, azt csak a becsületes munkáért és a mások jogainak tiszteletben tartásáért adják meg. A fogyatékkal élők, a leszakadottak segítése egyesületünk alapfeladata. Természetesen csak azoknak tudunk segítő kezet nyújtani, akik maguk is akarják a sorsuk javítását. Egyesületünk alapfilozófiája az, hogy lehetőségeket biztosítsunk mindenkinek, aki akar, él vele, aki nem kér belőle, az megy tovább a maga útján.

A „fejtágító” után kisebb lakoma tette teljessé a tanulást, amikor is tárcsán sütött húst és finom salátákat ehettünk az önkénteseink és tagjaink jóvoltából.

Horváth László