A Barangoló Közhasznú Egyesület 2016 májusában adta be támogatási kérelmét a Vidékfejlesztési Program keretén belül a „Vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése” pályázati forrásra.

A napokban kaptuk meg az értesítést, hogy pályázatunk elbírálása sikeres volt, így 26.153.686 Ft támogatást nyertünk.

A Barangoló Közösségi Ház energetikai és elektromos felújítása című pályázatunk során a közösségi ház épülete energia hatékonysági és funkcionális átalakításokon megy át. A nagyteljesítményű napelemrendszer által termelt elektromos áram lehetővé teszi, hogy épületünket elektromos fűtéssel lássuk el. Az infrafűtés napelemmel kombinálva hatékony és energiatakarékos fűtési módszer. Nincs semmilyen káros anyag kibocsátása, csak villamos energiára van szüksége. Egy gondos napelem- és fűtési rendszer tervezésével el lehet érni, hogy a fűtésköltségeket minimalizáljuk.

Az infrapaneles fűtés esetében sokkal egyenletesebb hőmérséklet alakul ki. Nem keringeti a levegőt, nem száll a por, és jó hatásai vannak a szervezetre is. Az infrapanel az elektromos energiát alakítja infravörös sugárzássá. A kerámiakristályok, maximalizálják a hőleadást az egész felületen, és 7-10 µm hullámhosszú sugárzással szórják a környező térség felé. Az infravörös sugárzás nem melegíti fel a légtér levegőjét, hanem közvetlenül az ott tartózkodó élőlényeket és tárgyakat fűti. Kellemes hőérzetet eredményez, még alacsonyabb hőmérséklet mellett is. Az elektromos fűtési rendszer mellett a nyílászárok cseréje és a tető hőszigetelése is az energia felhasználás optimalizálását biztosítja. A kisebb energia igényt gyakorlatilag teljes egészében biztosítja a megtermelt elektromos energia, így gazdaságos és környezetbarát energiarendszerünk lehet. Az intézmény zöldenergia hasznosítása egyértelműen csökkenti a biomassza kazánnál is jelentkező káros anyag kibocsátást, csökkenti a légkör terhelését. A fűtési energia legalább 95%-át környezetbarát zöld energiából szereznénk meg, hiszen ha a villanyáramunkat sem fosszilis energiahordozó fedezi, és a fűtés is gyakorlatilag elektromos energiát használ, akkor a káros anyag kibocsátást közvetlenül és közvetve is lecsökkentjük. Ezzel a környezeti terhelést helyi szinten csökkentjük.

A fejlesztések eredményeként az épület alkalmas lesz folyamatosan fogadni a látogatókat, lehetőséget ad újabb szakkörök indítására, valamint oktatások, képzések rendezésére a nappali időszakban. A fejlesztések egyben bemutatják, hogy az energetikai fejlesztések hatására milyen környezetbarát technika kerül telepítésre, annak milyen előnyei vannak. Azon kívül nem csak beszélünk a környezetbarát technológiákról, hanem magunk is alkalmazzuk azt. Ennek a fejlesztésnek és a hozzá társuló szelektív hulladékgyűjtésnek, az energiatakarékos működtetés, a környezetóvás, a fásítások és az újrahasznosított papír- és eszközhasználat környezetpedagógiai hatása sem elhanyagolható. Ez pedig lehetővé teszi azt, hogy régi tervünket megvalósítva ökocentrummá fejleszthetjük intézményünket, és folyamatosan munkálkodhatunk a környezetünk védelmén, szervezhetünk rendhagyó órákat a környező iskoláknak, ökológiai programokkal.

Régi vágyunk teljesülhet a fejlesztés eredményeként, hiszen igazán környezetbarát működési helyünkön végeznénk az egyesület természet- és környezetvédelmi tevékenységét, amely az utóbbi időben az egyik legfontosabb, legjelentősebb ága lett a Barangoló Közhasznú Egyesület tevékenységének.

Barangoló Közhasznú Egyesület