A Barangoló Közhasznú Egyesület működésének és tevékenységének tíz évéről könyvet jelentetett meg, Tíz éves a Barangoló címmel.

Egyesületünk 10. születésnapjára elterveztük, hogy könyvet jelentetünk meg, megörökítve, mivel is telt az elmúlt időszak, mi mindent terveztünk, szerveztünk és valósítottunk meg itt, Végegyházán, illetve a környező településeken. Szerencsénkre a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán támogatást nyertünk a könyv megjelentetésére, de addig még sok teendőnk volt.

Augusztusban elsőként az anyaggyűjtéssel kezdtünk. Szerencsére a kezdetektől minden rendezvényünkről tudósítottunk, sok kép is született a több száz eseményünkről. Tehát volt miből meríteni, túlságosan is. Hiszen minden év minden hónapjában sok dokumentumot és fotót kellett végignézni, majd kiválogatni mindazokat, melyek legjobban megmutatják egyesületünk tevékenységének lényegét. Igyekeztünk nem elveszni a részletekben, hogy azok is ráláthassanak egy-egy téma fontosságára, akik kevésbé ismerik egyesületünket. S akik folyamatosan önkénteskednek nálunk, segítették munkánkat, azok számára is élményszerű legyen a leírás.

Az anyaggyűjtést nehezítette az is, hogy számomra rég elfeledett emlékek is előkerültek, s bizony sokszor belefeledkeztem a múltidézés egy-egy kockájába.

A könyv fő témái köré csoportosítottuk a múltbéli eseményeket, egyelőre minden rendszer nélkül. Egyesületünk egy évének anyagát közel egy nap alatt lehetett átnézni a 2007 októberétől 2017 júliusáig meglévő mappákban. S mivel a kezdetektől megírtuk, ki segítette, támogatta egy-egy programunkat, az ő nevüket is folyamatosan egybegyűjtöttük. Az alapos gyűjtőmunka viszont meghozta gyümölcsét, hiszen így már könnyebb volt rendszerbe szervezni a témák mozzanatait, s kiragadni a lényeges elemeket.

Következett maga a könyv megírása. Az alábbi fejezeteket terveztük egyesületünk tíz évének bemutatását:

Barangoló Közhasznú Egyesület 2007-2017

Legyél Te Is Önként-S!

Miénk itt a tér – Út az Európai Hulladékcsökkentési díjig

Barangoló Gyűjteményes Ház

Barangoló Közösségi Ház – Civilek Háza

Civil Kerekasztal

Újévi Gála – „Végegyháza közösségéért” elismerő plakett

Végegyházi Majális

Játszani is engedd…

Szakköreink

Barangoló Bejárós Tábor

Barangolások az Egészség Földjén

Jótékonysági akciók – Barangol a Mikulás, Kiskarácsony…

Önkénteseink, segítőink, támogatóink

Pályázataink

Egy százalék, ami több mint pénz

Ökocentrummá alakulhat a Barangoló Közösségi Ház

A kapunk nyitva áll

A fejezetek megírását követően a képek beillesztése következett. Bár sok képet terveztünk illusztrálásként, így is alaposan át kellett beszélni, melyik fotókat válasszuk ki, melyek leginkább bemutatják a lényegét tevékenységünknek.

A könyv hasznos tartalmát 92 oldalra terveztük, s mire elkészültünk, ez meg is valósult. Ezt követően következett a nyomdai előkészítés. Nagy szerencsénkre word formátumban kellett leadni az anyagot, így csak oldaltöréssel kellett egy-egy oldalt kialakítani. A könyv első lapjára bekerült a cím, a készítés adatai, leghátra pedig a tartalomjegyzék, valamint a közösségi házunk szolgáltatásai.

Borítónak pedig mit is választhattunk volna, mint a Barangoló Közösségi Házunk képét, hiszen itt működünk, ide szervezzük programjainkat, ide várjuk látogatóinkat.

Semmi más dolgunk nem volt a nyomdakész anyag leadása után, mint várni kinyomtatására. A nyers anyaggal kapcsolatban semmilyen kifogás nem volt, ami egy elsőkönyves szerzőnek nagy dicséret.

Október 6-án kaptuk készhez kinyomtatott könyvünk példányait, mely olyan lett, amilyenek megálmodtuk. Születésnapi közgyűlésünkön büszkén ajándékoztuk vendégeinknek, s reméljük szívesen olvassák majd első tíz évünk történetét.

Sok mindenkit megajándékoztunk könyvünkkel, s ha valaki szeretne még, térjen be a Barangoló Közösségi Házba, szívesen megajándékozzuk vele.

Horváth Judit