MÁSODSZOR IS CIVIL TANODÁZTUNK

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. február 3-án délelőtt szervezte a Civil Tanoda képzési programjának második modulját, melynek témája az adomány- és forrásszervezés a civil szervezetek számára.

A Barangoló Közösségi Házba érkező civil szervezetek képviselői – akik nem csak Végegyházáról, de a környező településekről is érkeztek – a regisztrációt követően kötetlen beszélgetéssel kezdték délelőtti programunkat, hiszen sok közös témájuk van a civileknek.

A tanoda első előadásában az adománygyűjtésről beszélt Horváth László. Felsorolta, milyen adományokra is számíthatunk munkánk során, hogyan kezeljük a pénzbeli adományokat. Sok szervezet gyűjtheti a magánszemélyek által felajánlott 1 %-ot, megtudhattuk azt is, mi szükséges az egy százalék gyűjtéséhez, hogyan és mikor regisztráljunk, hogyan használjuk fel a kapott összeget, illetve hogyan számoljunk el vele. Végül arról is szó esett, milyen felelősséggel jár az adománygyűjtés, hiszen a civil társadalom bizalmi indexének fenntartása mindannyiunk feladata és felelőssége!

Második előadónk Hajnal Edit, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének önkéntese volt, aki az adománygyűjtés szerepéről beszélt a civil szervezetek életében. Elsőként a jelenlévő szervezetek képviselői mutatkoztak be, akik arról is beszéltek, gyűjtenek-e adományt, illetve milyen formában. Edit felhívta a figyelmünket, hogy a pénz munkánk eszköze legyen, s ne a munkánk célja. Fontos, hogy elérhető célokat tűzzük ki magunk elé. Az adománygyűjtés jogi hátteréről bővebb információkat kaphatunk a NIOK Alapítvány honlapján. Adatokat, tényeket ismerhettünk meg az adományozásról, melyek az adományozók által támogatott területek, milyen módszerek és eszközök vannak az adományok gyűjtésére. Amit feltétlenül tisztázni kell a szervezett adománygyűjtés megkezdése előtt, hogy mi a szervezet küldetése, célkitűzése, és milyen feladatokon keresztül valósítja meg célkitűzéseit, teljesíti be küldetését. Felejtsük el az adományozás szót a civil-vállalkozó kapcsolatban, inkább a partnerség, együttműködés, hosszútávú kapcsolat kifejezéseket használjuk. Érdemes létrehozni egy saját honlapot, melyen megmutathatjuk tevékenységünket, illetve a Facebook adta lehetőségeket is használjuk ki.

Ezt követően Zsótér Mária közösségfejlesztő, mentálhigiénés szakember előadását hallgathattuk meg az önkéntes munkáról, mint adományról. Először mindenki egy kérdőívet töltött ki, melynek értékeléséből megtudhattuk, mennyire vagyunk egoisták. Az altruizmust a segítés legmagasabb rendű formájaként értelmezik. Az önkéntesség ismérve, hogy akár egyénileg, akár csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében személyes akaratból teszünk, s mindezt anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében. Többen közülünk is önkéntes fogadószervezet, ahol önkéntes szerződést is köthetünk a nálunk jelentkező önkéntessel. Az itt végzett munka akár később referenciaként is felhasználható a munkaerőpiacon. Az önkéntességről szóló ismeretek mellett mi magunk is választ kerestünk arra, mit adunk az önkéntes munkánk elvégzésekor, mit várunk az önkénteskedéstől, illetve mitől tartunk közben. Az ilyen alkalmak különösen jók arra, hogy másokat is meghallgatva kívülről is láthassuk magunkat, az adott szervezetben játszott szerepünk sokszor hasonló másokéval, nem vagyunk egyedül, ugyanazokkal az örömökkel és gondokkal találkozhatunk munkánk során. Az biztos, hogy mindannyiunk számára fontos az önkéntes munka, hiszen valóban adomány ez a szervezetek életében.

Sokféleképpen jártuk körbe a mai délelőttön az adománygyűjtés témakörét, melyről még ebéd közben is beszélgettünk. A mai Civil Tanoda is sok ismeretet adott számunkra, melyet további munkánk során felhasználhatunk.

A Civil Tanoda programját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Horváth Judit