CIVIL TANODA HARMADSZOR IS

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. március 3-án rendezte meg a Kistérségi Civil Tanoda képzési programjának harmadik modulját, melynek témája a civil szervezetek PR marketing kommunikációja, a sajtókapcsolatok kiépítése volt.

A tél utolsó havas „akciója” sem tántorította el a civil szervezetek képviselőit, hogy akár más településekről is eljöjjenek tanodánkra, a Barangoló Közösségi Házba. A téma érdekes volt, hiszen mindenki szeretné saját szervezete programjait látni a nyomtatott és az elektronikus sajtóban. Két meghívott előadónk az újságíró szakma jeles képviselője volt a mai alkalommal: Csete Ilona, a Békés Megyei hírlap újságírója és Kiss Anna, a Likefestoon főszerkesztője.

Bevezetésként a civil szervezetek kommunikációjáról beszéltem, vagyis arról „Hogyan adjuk el magunkat?” A Barangoló Közhasznú Egyesület elmúlt tíz éve alatt összegyűlt tapasztalatok segítségével szóba került a megjelenés fontossága, hogyan legyünk folyamatosan a köztudatban, milyen feladataink vannak egy-egy rendezvény előtt, alatt, illetve utána. Hogyan dokumentáljuk szervezetünk eseményeit, melyek a későbbi munkánkban is segítségünkre lehetnek. Híreink kommunikálásában hogyan segíthet a Facebook és a saját honlap, illetve milyen fontos a sajtókapcsolatok kiépítése ahhoz, hogy a médiában megjelenhessünk.

Ezt követően Csete Ilona beszélt az újságírói munkáról az írott sajtónál. Először bemutatta a Mediaworks kiadványait, köztük a Békés Megyei Hírlapot. A megyei lapot sokan ismerik és szeretik, hiszen naponta olvashatjuk benne nem csak a helyi híreket, információkat, de beszámol az országos közéleti és gazdasági eseményekről is. Most megtudhattuk azt is, hogy egy-egy esemény hogyan válik mindenki számára olvasható hírré. Ebben mi is segítségére lehetünk az újságírónak, amikor felhívjuk a figyelmét a helyi történésekre.

Megéri a fáradtságot, hiszen a Békés Megyei Hírlap sokakhoz eljut, a legolvasottabb lap a megyében. A lap elsődleges funkciója a tájékoztatás, de nagy hangsúlyt kap a tanácsadás és a szórakoztatás is. Sokan keresik fel a megyei portált, a Beol-t is, hiszen folyamatosan frissülő tartalma sok új információt tartalmaz, melyekhez hozzá is szólhat az olvasó.

Az online újságírás rejtelmeiről Kiss Anna beszélt. Az elektronikus média ma már mindenki számára elérhető információs aranybánya, ahol a nap huszonnégy órájában tájékozódhatunk a folyamatosan frissülő hírekből. A híreket sokszor linkek, képek, videók vagy hangfájlok teszik szemléletesebbé. Az online újságíró is folyamatos kapcsolatot épít és tart, hogy első kézből kapott információt kapjon az olvasó.

Fontos feladat internetes portálunk megismertetése, majd az olvasó bizalmának elnyerése, hogy állandó látogatónkká váljon. Dönthetünk úgy, hogy híreinkhez az olvasó véleményt, kommentet is írhat, ehhez a nyitottsághoz viszont szükség van moderátorra. Így az olvasó is kapcsolódhat egy-egy cikkhez. Ilyen elektronikus média a Likefestoon is. A hírportál látogatói naprakész információkat kaphatnak Dél-Békés legfontosabb eseményeiről, történéseiről.

Akár a nyomtatott, akár az elektronikus sajtóval kapcsolatos kérdésekre is választ kaphattak a jelenlévők Ilitől és Annától, hiszen mindannyiunk számára izgalmas és fontos volt ez a téma. Mindenkiben megfogalmazódott a szándék, eseményeinkről folyamatosan tájékoztatni kell a sajtó képviselőit, ha hallatni szeretnénk magunkról. S vendégújságíróink biztatták is a szervezetek képviselőit, várják beszámolóikat. Ebéd mellett is folytattuk a témát, illetve napi aktualitások is szóba kerültek.

A Kistérségi Civil Tanoda ez alkalommal véget ért, sok-sok ismerettel gyarapítva a megjelenteket. S nem csak információforrást jelentett ez a három alkalom, de új kapcsolatok kiépítésében is segített. Szervezeteink bár különböző területtel foglalkoznak, sok esetben problémáink azonosak, így jó alkalom adódott gyakorlati problémák megbeszélésére is.

A kapcsolatot továbbra is ápoljuk, sőt hamarosan, március 29-én ismét találkozunk Végegyházán, a Kistérségi Civil Konferencián, ahol az előadások mellett a jelenlévők bemutathatják szervezetüket.

A Kistérségi Civil Tanoda képzési programját a nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Horváth Judit