KONFERENCIÁVAL ZÁRULT SZAKMAI PROGRAMUNK

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. március 29-én délután Civil Konferenciára hívta a helyi és a környező civil szervezetek képviselőit a Barangoló Közösségi Házba.

Egyesületünk az előző hónapban három Civil Tanodát szervezett, melyek a pályázatokról, az adománygyűjtésről, valamint a PR marketing munkáról adtak információt az érdeklődőknek. A mai alkalommal a képzések után ezzel a konferenciával kívántuk lezárni szakmai programunkat, melyen több előadó mutatkozott be megismertetve szervezete tevékenység.

Rózsa Zoltán, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója elmondta, milyen sok segítséget kapnak a múzeum dolgozói az önkéntesektől a leletek keresésétől kezdve a kutatómunkáig. Egy ilyen kutatásról hallhattunk bővebben, melyet az Orosházán és környékén talált pénzérmék tanulmányozása eredményezett. A 3 horezmi nehéz misztrál = 5 budai márka kuntinusa című előadásból sok érdekességet tudtunk meg környékünk történelméből is.

Néhány szervezet tevékenységét is megismerhettük részletesebben.

Elsőként a Mezőhegyesi Református Egyházközségért Egyesületet mutatta be Csabai Hajnalka, az elmúl évek eseményeivel. Az egyesület gyerekek és felnőttek számára is nyújt közösségi programokat, mint a hittantáborok, hangversenyek, a jeles napokhoz kötődő tevékenységek, a presbiteri találkozó, a Biblia világa előadás vagy a kirándulások. Az együtt átélt közös élmény jó érzéssel tölti el a résztvevőket és az egyesület tagjait.

Bemutatkozott a battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesület is, amelyről Balázsné Szabó Erzsébet beszélt. Az egyesület sokrétű munkát folytat, hiszen folyamatosan gyűjti a helyi emlékeket, rendszerezi azokat, helytörténeti múzeumukban ízelítőt is láthatunk ezekből. E mellett időszaki kiállításokat, előadásokat, filmvetítéseket is rendeznek, szervezik az elszármazottak találkozóját. Tájházuk is várja a látogatókat. Gyűjtőmunkájuk eredménye két általuk írott könyv: a Battonya múltja és a Battonyaiak a nagy háborúban.

Következő előadónk Szalay Lászlóné volt, aki a Végegyházi Gyermekekért Egyesület tevékenységéről beszélt. A végegyházi óvodásoknak és iskolásoknak különböző programot szerveznek, illetve támogatják, segítik az intézményben folyó munkát a gyermekek érdekében. Programjaikkal színesebbé teszik a gyermekek életét. Hagyományos programjaik a farsang, a sportnap, a gyereknap, a karácsonyi ajándékozás, sok gyerek számára okoz örömet.

A következőkben a Barangoló Közhasznú Egyesület nemrég zárult Kukafitnesz Újrahasznosítva című programjáról beszéltem. Ez a környezetvédelmi, szemléletformáló projekt öt település – Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes és Végegyháza – iskolásainak szólt, játszva tanítva őket az újrahasznosítás fontosságára. A rendezvénysorozat eseményeivel, eredményeivel ismertettem meg vendégeinket.

Lehetőség volt még szervezetek bemutatkozására. Ezzel a lehetőséggel élt Terjékné Kaposi Andrea, aki a Cselekvő Közösségek kulturális közösségfejlesztő mentoraként kulturális intézmények és civil szervezetek számára nyújt szakmai, módszertani segítséget. Munkájáról és beszélt, s arról, milyen módon tud segítséget nyújtani.

A konferencia kötött programja itt befejeződött, asztalhoz ültünk tehát, hogy elköltsük vacsoránkat. Mikula István és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület jóvoltából halászlevet ettünk, s mellette természetesen sokáig beszélgettünk még. Sokféle tevékenységgel ismerkedhettünk meg a mai délután, de örömeink, gondjaink hasonlóak. Kihasználtuk hát a ritka alkalmat, alaposan kibeszéltük még magunkat. Mindenki sokat és sokféleképpen tevékenykedik saját közössége érdekében, saját szervezetében, jó tehát egy kicsit kimozdulni, tapasztalatokat szerezni és átadni. A mai alkalom is éppen ilyen volt.

A Civil konferenciát a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Horváth Judit