Újranyitjuk a Barangoló Közösségi Házat

Alig két hónap alatt közösségi házunk energetikai és funkcionális átalakításon esett át. Ebből az alkalommal szervezett a Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. június 30-án újranyitási garden party-t, természetesen a Barangoló Közösségi Házban.

Egyesületünk az elmúlt évben A Barangoló Közösségi Ház energetikai és elektromos felújítása  című pályázatával elnyerte az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatását. A támogatás összege 26,15 millió Ft, mely lehetővé tette, hogy valóra válhasson régi tervünk, ökocentrummá fejleszthettük intézményünket. Mivel ez a támogatás utófinanszírozott, az OTP Bank Nyrt. segítette az építkezés finanszírozását. A felújítás kivitelezője a Brikettker-Földvár Kft. volt, s alvállalkozói április első hetében kezdték meg a munkálatokat.

Az energetikai felújítás egyik részeként sor került a tető szigetelésére, majd felkerültek a napelemek is. A nagyteljesítményű napelemrendszer által termelt elektromos áram lehetővé teszi, hogy épületünket elektromos fűtéssel lássuk el Az infrafűtés napelemmel kombinálva hatékony és energiatakarékos fűtési módszer. Ha hidegebbre fordul, lehetőség lesz a fűtés rásegítésére, hiszen korszerű lapradiátorok is beszerelésre kerültek. Sor került a nyílászárók cseréjére is, mely szintén segíti az energiahatékonyságot. Ablakaink emellett redőnnyel és szúnyoghálóval is gazdagodtak. Az épület teljes elektromos hálózata is felújításra került, s a világításunk új lámpatestekkel történik.

A felújítás kezdetén teljesen kiürítettük közösségi házunkat, így amikor a munkálatok befejeződtek, úgy döntöttünk, hogy az egyesület költségvetéséből finanszírozva a parkettalakkozást, illetve az épület homlokzatának festésére is áldozunk. Így kívül-belül megújulva, megszépülve vártunk vendégeinket az újranyitási garden party-ra.

Ez alkalomból környékbeli és végegyházi együttműködő partnereink kaptak meghívást, hogy együtt ünnepeljük közösségi házunk felújításának megvalósulását. S mint az öt évvel ezelőtti nagy felújításkor, most is több pályázati támogatás segítette, hogy még komfortosabbá váljon intézményünk. A Digitális Jólét Program keretében három új laptoppal, két tablettel, két okostelefonnal, színes multifunkciós nyomtatóval, projektorral és nagy teljesítményű wi-fivel gyarapodtunk. A NEA működési pályázataink segítségével nagyteljesítményű nyomtatóval, új asztalokkal és székekkel bővítettük berendezésünket. A NEA szakmai pályázata pedig segíti a civil szakmai munkánk folytatását, a Dél-békési Civil Szövetség megvalósítását. Büszkén vezettük körbe látogatóinkat a Barangoló Közösségi Házban, sok újdonsággal szolgálhattunk.

Erre az alkalomra mi, barangolósok sokféle salátával készültünk, illetve tárcsán húst is sütöttünk. A jó hangulat fokozásáról pedig a Szent Vince Borrend Békés megyei Lovagi Széke tagjai, Sándor István Pál és Hunyadvári József, valamint a noszvaji Gazsi Pince kiváló borásza, Szögedi Sándor és felesége, Kromek Ágnes gondoskodott. Emlékezetes estében lehetett részünk, hiszen ettünk-ittunk és nagyon sokat beszélgettünk.

Júliustól pedig mindenkit szeretettel vár a megújult Barangoló Közösségi Ház! Térjenek be hozzánk!

Horváth Judit