„Hal helyett hálót”

Ez a régi bölcsesség, ami leginkább fedi a valóban másokon segítő civil szervezetek tevékenységét.

Hiszen, ha csak egyszerűen adunk valamit a szűkölködőknek, az csak pillanatnyi megoldás. Lehetőség szerint keresni kell annak a módját, hogy az érintettek kikerüljenek a krízis helyzetből. Természetesen ez elképzelhetetlen a nehéz sorsúak együttműködése nélkül, s sajnos sokszor még úgy sem sikerül. Ezt a témát is körül jártuk a Dél-békési Civil Szövetség első konferenciáján.

A Barangoló Közhasznú Egyesület a Kalocsa Róza Művelődési Ház közreműködésével 2018. szeptember 22-én délelőtt rendezte meg a Dél-békési Civil Szövetség konferenciáját, melynek témája a szociális tevékenység volt.

A Dél-békési Civil Szövetség életre hívása már régi terve volt egyesületünknek, hiszen az egy éve induló Civil Tanoda több környékbeli civil szervezet részvételével valósult meg, s már akkor megfogalmazódott, jó lenne az itt fonódó kapcsolatokat elmélyíteni. Hiszen ha más és más területen is tevékenykednek szervezeteink, sok esetben problémáink hasonlóak. Együtt pedig mindig könnyebb!

A Dél-békési Civil Szövetség egy nonformális, laza együttműködési lehetőség, amely a politikai irányoktól mentesen végzi tevékenységét. Elsődleges célja a közösségfejlesztés, a környezet és természetvédelem, a kultúra, a szociális és a helytörténet területén tevékenykedő civil szervezetek közötti együttműködések koordinálása. A szervezet lehetőséget kíván adni az erőforrások egyesítésére, a közös érdekérvényesítésre, és a szervezetek hatékonyabb működésére, térségünk érdekében.

 

 

Több témában is szervezünk majd konferenciát, a mai volt az első a sorban, mely a szociális tevékenység fontosságáról szólt. Helyszínünk a mezőkovácsházi Kalocsa Róza Művelődési Ház volt, melynek vezetője, Jankó Erzsébet köszöntötte a több településről érkező civil szervezetek képviselőit. Majd Kálmán András, Mezőkovácsháza tanácsnoka bevezetője után röviden ismertettem a Dél-békési civil Szövetség lehetőségeit, tervezett programjait.

Majd fő témánk következett. A Vöröskereszt Mezőkovácsházi Területi Szervezetének munkáját és szociális tevékenységét mutatta be Jankó Erzsébet területi elnök és Merényiné Szentmiklósi Etelka területi vezető. Ezt követően a mezőkovácsházi Adományok Háza Egyesület munkájába nyertünk betekintést Bontovics Krisztián egyesületi tag segítségével.

Rövid szünet után Dr. Nagy László mentor, a Nyitott Szemmel Közhasznú Egyesület operatív igazgatója Önkéntesség a civil társadalom mozgatórugója című előadását hallgattuk meg. E mellett megismerkedhettünk az All-in Hungary rendszerrel is, mely a regisztrált civil szervezetek részére számos ingyenes lehetőséget biztosít. Érdemes hát élni a felület adta lehetőséggel: https://allin-hungary.eu/map

A szervezetek bemutatkozásával zártuk konferenciánkat, hogy betekintést nyerhessünk egymás tevékenységébe, jobban megismerhessük egymást. Hiszen sosem tudhatjuk, mikor lehet szükségünk egymás segítségére. A kibővült ismeretségi kör nagyobb lehetőségeket is biztosíthat civil szervezeteink munkája során.

Következő konferenciánk témája a környezetvédelem lesz, melyet a tótkomlósi Természet Házában rendezünk meg. Vendéglátónk a Száraz-ér Természetkutató és Környezetvédő Egyesület lesz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt nem csak következő konferenciánkra, de a Dél-békési Civil Szövetség tagszervezetei közé is. Csatlakozó partnereink számára hamarosan elérhetővé válik a Dél-békési Barangoló civil hírportál is, mely a szövetségben részt vevő szervezetek PR marketing tevékenységét elősegítő kommunikációs csatorna. Várjuk a szervezetek bemutatkozását, eseményeikről írott tudósításaikat!

A Dél-békési Civil Szövetség konferenciáját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

Barangoló Közhasznú Egyesület