Sok kis téglából épül fel a ház…

A közösségfejlesztés, közösségépítés aktuális kérdéseit járta körbe a Dél-békési Civil szövetség harmadik konferenciája, amelyre 2018. december 08-án került sor a Barangoló Közösségi Házban.

A szervezet konferencia sorozatának harmadik állomása is fontos, a civil lét szempontjából lényeges kérdéseket feszegetett. A téma -  a közösségépítés, fejlesztés - stratégiai fontosságú a civil szervezetek számára, hiszen a tevékenységeink során a legtöbben a közösségünk számára fontos ügyeket igyekszünk dűlőre vinni. Ehhez pedig elengedhetetlen a szervezetünk közösségé kovácsolása. S akár a ház, egy település is sok kis téglából, sok kisebb nagyobb közösségből épül fel. S ha mi, közösségfejlesztők jó munkát végzünk, akkor erős, összetartó közösségek épülnek. Erős téglákból erős lesz a ház, biztosak lesznek az alapok, elérhetőek a célok. Minden településen megtalálhatók azok a szervezetek, melyek igyekszenek összekovácsolni a többieket. Ők a habarcs, ami összetartja a falakat. Úgy gondoljuk, hogy konferenciánkon több település „habarcsa” is megjelent, hogy együtt, akár egy erősebb dél-békési házat is építsünk.

A mai konferenciát Vajda Norbert, Végegyháza község polgármestere nyitotta meg. Most is szó esett a Dél-békési Civil Szövetség fontosságáról, céljairól, illetve az egyre bővülő tartalommal megjelenő Dél-békési Barangoló /https://delcivil.hu/ lehetőségéről.

Első előadónk Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete titkára a közösségfejlesztés új kihívásairól beszélt, s egyben a jelenlévőkkel is átgondoltatta saját közösségük pozitív-negatív oldalát.

Ezt követően Közösségfejlesztés vagy közösségépítés címmel dr. Nagy László mentor, a Nyitott Szemmel Közhasznú Egyesület operatív igazgatója tartott előadást, s egyben gyakorlati bemutatta az All-in Hungary /https://allin-hungary.eu/ weblap lehetőségeit, mely a civil szervezetek számára nyújt segítséget. Rövid szünet után Csibor Géza, a Cetera Egyesület elnöke, a Békés Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője a NEA pályázati lehetőségeinek változásairól beszélt, mely a következő esztendőben már életbe lép.

Végül a Barangoló Közösségi Ház szerepéről, a közösségekre gyakorolt hatásáról esett szó.

A kötött program után volt alkalom beszélgetni, hiszen asztalhoz ültünk, s a déli harangszó után megebédeltünk. A finom halászlét Oláh Zoltán főzte, s a szakács dicséretére legyen mondva bizony többször is szedtünk belőle. Közben pedig mindig volt közös téma, mi civilek ebben is kifogyhatatlanok vagyunk!

A Dél-békési Civil Szövetség konferenciáját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

 

Horváth László