MIT KELL TENNÜNK, HOGY NE BORÍTSON EL MINKET A HULLADÉK?

Többek között erről is beszéltek a részvevők a civil kerekasztal soros találkozóján, Végegyházán, a Barangoló Közösségi Házban. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét adta a találkozó apropóját, hiszen a Barangoló Közhasznú Egyesület is csatlakozott az európai kezdeményezéshez.

A találkozóra 2019. november 19-én került sor. A végegyházi civil kerekasztal immár tizedik évadát éli meg, s bár a tevékenység és a találkozók jellege többször változott, a találkozók alapcélja nem módosult, nevesen a szervezetek közötti együttműködés erősítése a kölcsönös előnyök alapján.

A mostani találkozón az első téma a hulladékcsökkentés helyzete és a helyi lehetőségei voltak. Számos gondolat, ötlet és praktika vetődött fel, bizonyítva, hogy a helyi sajátságok figyelembevételével kell megoldani a problémáinkat. Vagyis működik a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elv, hiszen a helyi sajátságok minden érintett településen mások, a megoldásoknak is azoknak kell lennie. Természetesen a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az újrahasznosítás univerzális megoldás, amely mindenütt működik, de alkalmazkodnunk kell a saját problémáinkhoz. Ennek módozatai kerültek terítékre, ezeket a dolgokat beszéltük át, s végül abban is megegyeztünk, hogy a szemléletváltozás az egyetlen, ami segíthet a helyi és a globális gondjaink megoldásában. Jó alapot jelentett az eszmecseréhez az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a Barangoló Közhasznú Egyesület ehhez kapcsolódó Őszi Kukafitnesz Végegyházán program sorozata.

A következő napirendi pontunk a községi önkormányzat civil pályázatáról szóló konzultáció volt. A szervezetek képviselői elmondhatták, miben változtatnának a pályázati rendszeren, hogyan tennék egyszerűbbé, a település és a szervezetek számára is gyümölcsözőbbé ezt a forrást. A feladat nem egyszerű, hiszen nem lehet mindenki igényeinek megfelelni, de az végre jó alap, hogy az önkormányzat részéről tárgyalási készség mutatkozott a pályázati feltételek racionalizálására. Nem csak Vajda Norbert, a település polgármestere, de Császárné Czuth Erzsébet, a szociális bizottság elnöke is eljött a találkozóra, ami azt jelzi, talán komolyabban fogják venni a jövőben a civil szervezeteket, hogy a kölcsönös előnyökön és tiszteleten alapuló együttműködés legyen a fő cél.

Következő témánk a decemberi jótékonysági akciók voltak, amikor is áttekintettük, melyik szervezet milyen jótékonysági illetve ünnepi programot, akciót tervez. Egyrészt, hogy elkerüljük az ütközéseket, másrészt, hogy segítsük, illetve erősítsük a partnerek programjait. Azt bizton állíthatjuk, tartalmas mikulás- és karácsonyi ajándékosztás várható, ahogy azt az elmúlt években megszoktuk.

Következett a 2020-as rendezvénynaptár összeállítása. Az elmúlt évi kerekasztalon bejelentésre került, hogy az idei évtől csak azok a szervezetek szerepelnek programjaikkal a rendezvény naptárban, akik együttműködnek a kerekasztal mellett, és részt vesznek személyesen az egyeztetésen, hogy ne legyenek ütközések. Ezt a döntést azért is hoztuk meg, mivel a kiadvány készítésének a költségeit és az azzal kapcsolatos feladatokat egyesületünk végzi a saját erőforrásaiból, amelyeket csak pályázati támogatásból tudunk fedezni.  Ahhoz pedig szükség van az együttműködésre. Aki ezt nem akarja vállalni, annak döntését természetesen tiszteletben tartjuk.  De az esemény naptár a civil kerekasztal keretében együttműködő szervezetek programjait tartalmazza, így aki nem kíván ebben részt venni, ne várja, hogy belekerüljön.

Az idei évben is várjuk a jelöléseket a Végegyháza Közösségéért emlékplakettre, hiszen ennek a kitüntetésnek már rangja van, s mint az tudott, ez már a tizenkettedik kitüntetés lesz. A kitüntetést a beérkezett ajánlások alapján az egyesület elnöksége adományozza, s a díjat a 2020-as Újévi Gálán fogjuk átadni.

Természetesen a kötött program után még sokáig beszélgettünk, közös téma mindig akad. S azt is megbeszéltük, hogy december 17-én újra összegyűlünk, hogy a rendezvénynaptár tervezetét átbeszéljük és véglegesítsük.

A kerekasztalt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Horváth László