RENDES, MÉGIS RENDHAGYÓ CIVIL KEREKASZTAL

Hagyományosnak mondható rendezvényre gyűltek össze a végegyházi civil szervezetek és önszerveződő közösségek december 17-én a karácsonyi civil kerekasztal köré, a Barangoló Közösségi Házba. Azonban a rendezvény mégis rendhagyóra sikerült, hiszen az elmúlt évekkel ellentétben az idén több önkormányzati képviselő is elfogadta a meghívásunkat.

Régi hagyománya a végegyházi Civil Kerekasztalnak, hogy karácsony előtt összegyűlünk, és értékeljük az elmúlt évet illetve beszélünk terveinkről. Az is hagyomány, hogy erre a kerekasztalra elhívjuk a képviselő-testület tagjait, hogy ismerjék meg a civilek munkáját. Sajnos az utóbbi években képviselőink nem voltak kíváncsiak a mondandónkra, rendre távol maradtak. Úgy tűnik, az idei évben megszakadt ez a rossz gyakorlat, úgy tűnik az új képviselő-testület több tagja is kíváncsi volt a mondandókra. Mert mondanivalónk az volt bőven. Elsőként a jelenlevők tájékoztatót hallgathattak meg a Barangoló Közösségi Ház éves munkájáról, eseményeiről. A legfontosabb adatok az év folyamán: 77 rendezvény valósult meg egyesületünk illetve együttműködő partnereink jóvoltából, ezeket a rendezvényeket összesen 1584 fő látogatta. A közösségi ház szakköri foglalkozásain összesen 692 fő vett részt. Ebben az évben kezdő és haladó számítógépes tanfolyam, angol tanfolyam, hímző szakkör és gyerekkuckó várta az érdeklődőket. Természetesen szolgáltatásaink is elérhetőek voltak mindenki számára, ezeket összesen 917 fő 685 órában vette igénybe. Hagyományosan továbbra is minden szolgáltatásunkat térítésmentesen vehetik igénybe a végegyházi lakosok és szervezetek.

A második napirendi pontban a jelenlevő szervezetek elmondhatták mit végeztek az elmúlt évben, milyen eredményeket, sikereket értek el, illetve milyen kudarcokat kellett elviselniük. Általános problémának tűnik a forráshiány és az utánpótlás hiánya az egyesületek vezetésében. Az idei év történéseire negatív bélyeget nyomott a településen folyó választási kampány, hiszen az eldurvult „őszi hadjárat” során számos szervezetet ért méltánytalan támadás. De ennek már vége, reményeink szerint az összefogás és a közös munkálkodás ideje érkezik el. A szervezeteken eddig sem múlt és ezután sem fog múlni a gyümölcsöző együttműködés, a kölcsönös tisztelet és a közös célok mentén való összefogás.

Az elmúlt évben a rendezvény naptár összeállításakor jeleztük, hogy a kerekasztal találkozókon résztvevő szervezetek rendezvényeit fogjuk az idei évtől a kiadványban feltüntetni, tudomásul vesszük, ha valaki nem kíván részt venni az együttműködésünkben, viszont a távol maradóknak is tudomásul kell venni azt, hogy a szolgáltatást a kerekasztal tagjainak tudjuk csak nyújtani. Így hát az idei évben a rendezvény naptárban valóban a ”Civil Kerekasztal működtetésében együttműködő szervezetek” programjai szerepelnek. A rendezvény naptár a Végegyházi Barangoló alkalmi kiadványának mellékleteként hamarosan minden háztartásba eljut. Bizton állíthatjuk, hogy lesz bőven program a 2020. évben is.

A találkozó végén a Végegyháza Közösségéért emlékplakett kitüntetése került szóba. Ezt a kitüntetést a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége adományozza a több éves folyamatos civil tevékenység elismeréseként. A jelöléseket összesítve születik meg a döntés a díj szellemisége és a kialakult döntési elvek alapján, amelyek már tizenegy éve biztosítják, hogy a díjazottak személye közmegelégedésre tarthasson számot.

A hivatalos rész lezárása után késő estébe nyúló beszélgetéssel zárult le az idei karácsonyi civil kerekasztalunk.

Horváth László