AZ IDÉN SEM ADJUK LEJJEBB!

A Barangoló Közhasznú Egyesület folyamatos működésének egyik alappillére a Nemzeti Együttműködési Alap keretein belül elnyerhető civil támogatás. Évről évre biztosítja ez a forrás az egyesület szakmai és működési költségeinek az oroszlánrészét.

Az idei évben ráadásul olyan korán kiírták a NEA pályázatokat, hogy január végén már megtudtuk, forrást nyertünk a „Barangolások a Dél-békési civilek földjén” című szakmai és működési célú pályázatunkra. A megnyert másfél millió forint biztosítja a Dél-Békési Civil szövetség rendezvényeinek a költségeit, a Barangoló Közösségi Ház működésének a finanszírozása mellett.

A NEA támogatás biztosítja, hogy alapelvünk, miszerint a szolgáltatásainkat térítésmentesen nyújtjuk a végegyházi lakosoknak és szervezeteknek, ne sérüljön, nem kell térítési díjat kérnünk semelyik szolgáltatásunkért. Büszkék vagyunk arra, hogy a pályázati források és támogatóink segítségével már 2013-óta tudjuk ezekkel a feltételekkel üzemeltetni a közösségi terünket. Az előző években megvalósított beruházásainknak hála az épület remek állapotban van, energiatakarékosan és komfortosan működtethető. A technikai ellátottságunk megfelelő, korszerű, és folyamatosan fejlesztjük.

A megvalósuló szakkörök, foglalkozások, rendezvények megújulása folyamatosan folyik, hiszen igazodnunk kell az igényekhez és a lehetőségekhez egyaránt. A Barangoló Közösségi Ház elsődleges célja továbbra is az, hogy lehetőséget biztosítson a magánszemélyeknek, szervezeteknek a tevékenységeik kiteljesítéséhez, a terveik, vágyaik megvalósításához. A szolgáltatásaink folyamatosan bővülnek, az irodai szolgáltatások, a tanácsadások, az elektronikus ügyintézés, és a pályázati tanácsadás egyre több látogatót vonz, hiszen hiány van a segítő szervezetekből, miközben egyre több mindent kell a nem mindig egyszerű elektronikus úton intézni.

A második közösségi terünk, a Barangoló Gyűjteményes Ház felújítása is szépen halad. A már elkészült elsődleges javítási munkák mellett, a LEADER forrásból további fejlesztések várhatóak, hogy az intézmény ellátottsága párját ritkító legyen a környéken, és lehetőséget biztosítson a hagyományőrző kézműves tevékenység végzéséhez. Az irányító hatóság végleges döntése hamarosan várható, és az így elnyerhető négymilliós forrás fejlesztései komoly lendületet adhatnak a felújításnak. A Gyűjteményes Ház átadását tavasz végére vagy nyár elejére tervezzük.

A pályázati tanácsadás során olyan forrásokat tudunk bevonni a civil szervezetek fejlesztésébe, amelyek külső támogatási forrásokból, és nem az amúgy is szűkös helyi forrásokból valósulnak meg. Készülünk a Falusi Civil Alap megnyitására, amelyből szeretnénk minél több helyi és az érdekeltségi körünkbe tartozó környékbeli szervezet számára forrást lehívni. A kiírások megjelenése után az érintett szervezetekkel konzultálva, igényeikhez igazodva elkészítjük közösen a pályázatokat, és igyekszünk lehetőleg minél több forrást lehívni, amely valóban az itt élők, a dél békésiek életminőségének, komfortérzetének javulását szolgálják.

A fejlesztések, a támogatások lehívása az egyik kulcsa a vidéki települések fejlesztésének, a közösségek megerősítésének. Ennek a célnak az eléréséért mindenkivel együtt működünk, aki hajlandó rá, hiszen a céljaink és a problémáink közösek, a megoldások megtalálása együtt pedig könnyebb. Az ajtónk nyitva áll, kezdjük a közös munkát.

Horváth László