ÚJÉVI GÁLA ÉS VÉGEGYHÁZA KÖZÖSSÉGÉÉRT EMLÉKPLAKETT

Az idei évben is folytatódik egyelőre a nem hagyományos barangolós idény. A járványügyi intézkedések és a kialakult helyzet miatt kénytelenek vagyunk más módot keresni a hagyományaink folytatására.

Az idei évben sajnos nem tudjuk élőben megrendezni hagyományos Újévi Gálánkat, de mindenképpen szeretnénk valahogy tovább vinni a hagyományt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 10. Jubileumi Gálánkat tesszük elérhetővé YouTube-on azok számára, akik szívesen nézik a végegyházi és környékbeli amatőr előadók műsorát. A műsor január 22-én 17 órától lesz elérhető és megtekinthető. A műsor linkjét ekkor tesszük közzé, hogy bárki megtekinthesse a rendezvényt.

A műsor linkjét itt tesszük közzé. Kattanjon a linkre vagy a képre:

https://youtu.be/UygzZ71fBec

 

Reményeink szerint jövőre újra visszatérhetünk a hagyományos élő gálához, hiszen ez már több mint egy évtizedes hagyományunk.

Azért választottuk ezt a gálát, mert itt nagyon sok visszatérő előadónkat láthattuk vendégül, egy kicsit nosztalgikus esemény volt, és nagyon szívesen néztük a régi és új előadóinkat.

Az Újévi Gála része a Végegyháza Közösségéért emlékplakett átadása, amely díjat a település közösségéért kifejtett önkéntes munka elismeréseként ad át évről évre a Barangoló Közhasznú Egyesület.  A díjat társadalmi konzultáció után az egyesület elnöksége ítéli oda a nyertesnek. Bárki tehet javaslatot a kitüntetett személyére, vagy szervezetre, a jelölés történhet e-mailben, vagy Facebookon, vagy az egyesületnél kérhető jelölési lapon, de akár levélben is. A jelölésben szerepeltetni kell a jelölt nevét és azt a tevékenységet, amely alapján méltónak találtatott a díjra. Az eddigi kitüntetettjeink illusztris társaság, azt gondolom közéjük bekerülni magában is megtiszteltetés, s igaz, hogy a díjhoz nem jár anyagi elismerés, de az önkéntes tevékenységet végzőknek nem is az a legfontosabb.

 Az utóbbi időben egy-két alkalommal támadás érte a kitüntetetteket, sajnos az emberi rosszakarat és megkeseredettség ellen semmi nincs védve. Helyi politikai csatározásokba, belharcokba próbálták belekeverni a díjat. Ezért néhány dolgot szeretnék letisztázni…

A kitüntetést - amennyiben szervezet kapja - mindig a szervezet vezetője veszi át, de nem Ő személy szerint a kitüntetett. Ezért nem az Ő munkája kerül elismerésre, hanem az egész szervezeté, amelyben természetesen benne van a vezető munkája is, de még számos aktivista tevékenysége kapja a díjat.

Nem tiszte és nem is célja a díjunknak, hogy akár több évtizedes hivatásszerű tevékenységet elismerjen. Arra vannak más kitüntetések, amelyeket az ilyen életpályák elismerésére adományozni szokás, és amelyek adományozásával teljes mértékben egyet értek.

Értelmetlen, a kitüntetettre nézve sértő és nagy modortalanság a „más jobban megérdemelte volna”, „miért pont Ő”, stb. kommentek közzététele. Mindenkinek joga van kitüntetést alapítani, amelynek értékét az adományozó és a díjazottak adják. Lehetetlen mindenkinek megfelelni, nem is célunk, de a rosszindulat és a primitív rombolási vágy nem vezet sehová. Nem beszélve arról, hogy - mivel évente egy díj kerül kiadásra - előfordulhat, hogy valaki vagy valamely szervezet többször is jelölt lesz, mire megkapja. Ezért értelmetlen, az ilyen megjegyzések a kommentelőt minősítik, ha pedig csak szereplési vágyból ír valaki ilyet, annak ajánlom a néptánc csoportot, a ki mit tud?-okat vagy akár az Újévi Gálát, ha jövőre lesz. Felléphet verssel, dallal, tánccal.

Az idei évben is várjuk a javaslatokat, a díjazottak személyére, illetve a díjazandó szervezetekre. Reméljük, közmegelégedésre tudja az elnökség a Végegyháza Közösségéért Emlékplakettet az idén is odaítélni.

Az eddigi díjazottak  Facebook-albumunkban:

https://www.facebook.com/horvathjudit.vegegyhazibarangolo/posts/3895820587137542

Az Újévi Gála pillanatfelvételeiből, 2008-2020 között:

https://www.facebook.com/horvathjudit.vegegyhazibarangolo/posts/3903623543023913

 

Horváth László