BARANGOLÓS KÖZGYŰLÉS 2024

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2024. február 23-án tartotta meg évi rendes közgyűlését, a Barangoló Közösségi Házban.

Az egyesület tagjait Horváth Judit egyesületi elnök köszöntötte, majd első napirendi pontként beszámolt az egyesület 2023. évben végzett munkájáról:

„A Barangoló Közhasznú Egyesület tagjainak száma 35 fő. A 2023. évben 50 önkéntessel volt Önkéntes szerződés kötve. A barangoló önkéntesek nem csak programjaink szervezésében és lebonyolításában vettek részt, de e mellett egyesületünk működésével kapcsolatban kaptunk tőlük segítséget önzetlenül.

A 2023. év legfontosabb feladata volt az egyesület folyamatos működésének a biztosítása. A folyamatos működést egy fő közfoglalkoztatottal tudtuk biztosítani. E foglakoztatás 2024. május 31-ig biztosított, de a közfoglalkoztatási program folytatódik ezt követően is.

A Barangoló Közösségi Házban működő Civilek Háza a község szervezeteit szolgálja, azokat, akik képesek és nyitottak az együttműködésre. A Civilek Háza legfontosabb funkciója a közösségi térként való működés, a helyi szerveződések támogatása és segítése.

A tavalyi barangolós közgyűlésen adtuk át a Végegyháza Közösségéért emlékplakettet.

Hagyományos Föld Napja Kalandtúránkat tizenötödik alkalommal rendeztük meg általános iskolás gyerekcsapatok számára, melynek idén is sok segítője volt.

Bár 2023-ban már nem rendeztük meg a Barangoló Bejárós Tábort, az önkormányzat által szervezett Ezsébet táborba egyesületünk is bekapcsolódott. Második alkalommal volt „Szabad a Vásár” a Barangoló Közösségi Házban, s mivel a ruhák mellett felnőtt könyveket is kaptunk, ezeket szintén közkinccsé tettünk látogatóinknak.

Tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a Nagy Ho-ho-ho Horgász Kupát a horgászat szerelmeseinek, a Száraz-ér helyett ismét a Végegyházi Horgásztónál, s a nagy érdeklődést mutatja, hogy a tó mindkét partját megtöltötték gyerek- és felnőtt horgászaink. Október végén ismét együtt halloween partyztunk, a játszóházat, a jelmezes kavalkádot és a zenés-táncos játékokat már nagyon várták a gyerekek.

Jótékonysági akciónkat, a Barangol a Mikulást immár tizenhatodik alkalommal rendezzük meg, melynek megvalósításához most is a lakosok adományait vártuk, s így 141 végegyházi gyermekhez barangoltak Mikulásaink.

Gyerekkuckónkba most is vártuk a gyerekeket, ahol a rajzszakköri foglalkozások mellett játszottunk, illetve gyalog- és kerékpártúrára is elmentünk, bejárva Végegyháza természeti környezetét.

 

Az 2023. évben is nyitva állt a Barangoló Közösségi Ház, szükség esetén segítettünk a hozzánk forduló magánszemélyeknek, szervezeteknek. Szolgáltatásainkat bárki igénybevehette: adóbevallásokat készítettünk, horgászokmányokat állítottunk ki, elektronikus ügyekben, irodai szolgáltatással, tanácsadással, pályázati tanácsadással álltunk rendelkezésre. Különösen fontos  ez itt, Végegyházán, ahol máshová nehezen fordulhattak az itt élők segítségért.

A Barangoló Közösségi Házban helyet adtunk más szervezetek programjainak, így elnökségi gyűlések, közgyűlések, bankettek, a gyerekhorgászszakkör és a véradások is megvalósultak itt. Különösen az utóbbi nagyon fontos nem csak a szervezők, hanem a lakosság számára is, s mi nagy szeretettel vártuk ezeket a véradó napokat, s a véradókat.

A Barangoló Közhasznú Egyesület ebben az évben is sok 1 %-os felajánlást kapott, az idei évben befolyt összeg összesen 186.490 Ft volt.

A 2023-es évben sem sikerült NEA pályázaton nyernünk, de 150.000 Ft támogatást ennek ellenére kaptunk, melyet a könyvelői díj egy részére tudunk fordítani. Elszámolása folyamatban van.

Működési költségekre Végegyháza Község Önkormányzatától 250.000 Ft támogatást kaptunk, mellyel már elszámoltunk.

A Barangoló Közhasznú Egyesület elnyerte a Magyar Falu program Falusi Civil Alapjának támogatását, összesen 6.970584 Ft-ot, mellyel határidőre elszámoltunk. Egyesületünk 2018-ban vásárolta meg a Gyüjteményes Ház helyéül tervezett épületet közadakozásból, és így nagyon nagy felelősséget jelentett, hogy meg is valósítsuk a terveket. Az épület egy részét már önerőnkből önkénteseink segítségével felújítottu. A Falusi Civil Alap forrásából a rossz állapotban lévő tetőszerkezetet varázsoltuk újjá, illetve a tetőre szerelt napelemmel energetikai korszerűsítést végeztünk, hogy a majd később megnyíló intézményünket gazdaságosan és környezetbarát módon tudjuk üzemeltetni.

Mindez nagy segítség, de ahhoz, hogy újra megnyithassuk gyűjteményes házunkat, sok tennivaló van még.

Célunk elsősorban azoknak a közösségi kezdeményezéseknek a segítése és felkarolása, amelyekre igény tapasztalható.

A községünkben élő, többségében közmunkán levő vagy idénymunkából élő családok számára ezért alapvető, hogy szolgáltatásainkat, foglalkozásainkat térítésmentesen biztosítsuk. Igyekszünk lehetőség szerint segíteni elsősorban a fiatalokat és gyerekeket, hogy olyan önmegvalósító tevékenységekhez kapjanak lehetőséget, amely segíti a jövőjük építését, képességeik kibontakozását. Esélyeket kívánunk adni azoknak, akik hajlandóak maguk is tenni azért, hogy előrébb jussanak.”

 

A beszámoló után a 2023. évi közhasznúsági jelentés és pénzügyi mérleg ismertetésére került sor.

Az egyesület tagsága a 2023. évi  beszámolókat egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően az egyesület elnöke ismertette a 2024. évi programtervet, majd pedig a költségvetési tervezetet. Az egyesület tagjai e terveket is egyhangúlag elfogadták.

Közgyűlésünket ezt követően sütemény mellett kötetlen beszélgetéssel folytattuk, tervezve az idei évünket, mely most is gazdag programokkal várja nem csak a végegyháziakat.

Barangoló Közhasznú Egyesület