ÚJÉVI GÁLA

A Barangoló Közhasznú Egyesület tizenegyedik alkalommal rendezte meg legnagyobb kulturális eseményét a végegyházi művelődési házban, 2018. január 27-én.

A gálára érkezőket hagyományainkhoz híven kiállítással is vártuk ezen a napon. Az idei évben ismét a környezetvédelem volt a téma. A Kukafitnesz Újrahasznosítva című kiállításunk az újrahasznosításra hívta fel a figyelmet, hogyan lehet az eddig kidobásra ítélt hulladékainkból egy kis idő és kreativitás segítségével újra számunkra hasznos tárgyakat létrehozni. Hiszen a régi mottó most is él: "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön". A teljes kiállítást február 10-17-ig megtekinthetik majd meg a Barangoló Közösségi Házban.

Kiállításunk mellett megnyitottuk szódabárunkat is - az asztalokon házi szörppel ízesített szódával és házi lekvárral ízesített kaláccsal – a vendégeink örömére.

 

Az Újévi Gála műsorát Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeményével indítottuk. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta, idén immár 29. alkalommal ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. A verset most Csurár Dzsenifer előadásában hallgathatta meg a közönség.

Gálánk mindig egy kicsit többről is szól, mint az ünneplésről, mert példát mutat az összefogásból is. Hiszen nem csak végegyházi előadók vállalták a fellépést, hanem más települések művészei is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek velünk, bizonyítva, hogy sokkal több minden köt össze, mint ami szétszakít.

Gálánk kezdetén a végegyházi Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai köszöntötték közönségünket. A gyertyaláng sok mindent jelképez. Jelképezi a melegséget, a szeretetet, az együttlétet, az összetartozást. Ennek jegyében mutattak be a 7. és 8. osztályos lányok egy karácsonyi fényjátékot, melyet Dékány Ildikó tanított be.

Újévi Gálánk állandó fellépői a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület tagjai. Idén is nagyon szívesen látogatott el hozzánk a Smaragd, a Rubint, a Gyémánt és a Gyöngyvirág csoport, hogy így a legkisebbektől a legnagyobbakig bemutatkozhassanak ismét a mazsorettes lányok a végegyházi közönség előtt. A Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület elnöke és művészeti vezetője Paulikné Szabó Ildikó.

Következő műsorszámként az 5. osztályos hópihék perdültek táncra a színpadon, megidézve a telet. A táncot betanította Dékány Ildikó.

Majd Lászlóné Varga Zsófia következett, aki több elismerésben részesült már pályafutása során, s rendszeresen szerepel végegyházi rendezvényeken. A mai estén nótákat énekelt nekünk.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjai erre az alkalomra is készültek dalcsokorral, Szántó László és Horváth Judit segítségével. Újévi és farsangi dalokkal örvendeztették meg a közönséget.

A Barangoló Százlábú Tánc-csoport ebben az évben is megújulva lépett színpadra, hiszen most Csurár Dzsenifer, Deák Henrietta és Sipos Bianka tanította be a csoportot egy pörgős táncra.

Egyesületünk 2008 októberében alapította a „Végegyháza közösségéért” emlékplakett kitüntetést. Ezt a díjat a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége társadalmi konzultáció után adományozza évente egy alkalommal. A díjazott azon tevékenységét kívánjuk elismerni, amely a településünk társadalmi, kulturális, sport vagy közéleti fejlődését jelentősen segítette, valamint azt a közösségért végzett önkéntes munkát, amely a község életét színesebbé, jobbá tette.

 Az idei évben a Barangoló Közhasznú Egyesület a Végegyháza Közösségéért emlékplakett elismerő kitüntetést RIBOVICS JÁNOSNÉ-nak adományozta, elismerve több évtizedes falunkért végzett munkáját.

 

A javaslattevők megemlítették, hogy nagy segítője, aktív résztvevője a rendezvényeknek, elismerésre méltó vöröskeresztes munkája. Az elismerést Czúth-Császár Erzsébet és Császár Vivien adta át az Újévi gála közönsége előtt.

Az ünnepélyes díjátadás után a battonyai Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja következett.  Repertoárjukban megtalálhatóak szatmári, magyarbődi, moldvai, nyírségi és sárközi táncok, karikázók. Szívesen fogadták el meghívásunkat, s elsőként moldvai énekeket és táncot láthattunk és hallhattunk előadásukban.

Pataki Tímea és Horváth András már 4 éve zenélnek együtt egy rendezvényzenekarban. Évente több bálat és lakodalmat játszanak Szegeden és környékén zenekarukkal és olykor kettesben is fellépnek akusztikus hangszerelésű dalokkal. Az idei gálára ebből a műsorukból válogattak össze pár ismert hazai slágert.

Idei Újévi Gálánkat a Szivárvány néptánccsoport zárta szatmári tánccal.

Műsorunk végén az Újévi Gála fellépői hagyományaink szerint együtt énekelték el a Finálét a színpadon, így zárva le rendezvényünk kulturális részét.

A közönséget és a fellépőket ekkor még invitáltuk, látogassák meg szóda-bárunkat, kóstolják meg a háziszörpöket és a lekváros kalácsokat!

Évkezdő nagyrendezvényünk minden segítőjének ezúton szeretnék köszönetet mondani:

Androvicz Edina, Barta István, Csurár Dzsenifer, Dékány Ildikó, Gyebnár Tibor, Harczman Mária, Horváth András, Horváth Judit, Horváth László, ifj. Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kiss Mária, Kunos Ágnes, Lászlóné Varga Zsófia, Paulik József, Pataki Tímea, Prágai Ágnes, Rádainé Kunos Klára, Rádai Renáta, Szalay Lászlóné, Sári Sándor, Szántó László, Takács Márk, Barangoló Százlábú Tánc-csoport, Battonyai Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület,  a végegyházi Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Horváth Judit