EGÉSZSÉGNAP ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÓ NAP

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2018. február 17-én, szombaton 9-12 óráig tartalmas programmal várta a kicsiket, nagyokat és felnőtteket a Barangoló Közösségi Házba.

Egyesületünk hagyományosan tél végén rendezi meg az Egészségnapot, melynek szakmai együttműködője a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és a Mozgáskorlátozottak Egyesülete végegyházi csoportja volt. Kulcsár-Szabó Rozália és Engelhardt Józsefné vérnyomásméréssel, vércukorméréssel, életviteli és egészségügyi tanácsadással várta az érkező felnőtteket.

A szűrővizsgálatok mindig alkalmat adnak egy kis beszélgetésre is, amely a mentális egészségünknek olyan fontos. Egészségnapunkon most is volt alkalom egészséges ételek kóstolására, hiszen sokféle salátát kínáltunk vendégeinknek.

A szépen megterített tálalóasztalon volt tésztasaláta, alma-répa saláta, almás-répás-narancsos saláta, virslis krumplisaláta, krumplisaláta tojással, franciasaláta, joghurtos almasaláta, zöldségek fehér szósszal, „fitneszkenyér”. Mindenki találhatott tehát ízlésének megfelelő finomságot. E mellett finom házi szörpöket is kínáltunk frissítőnek szódával. A hozzánk érkező gyerekeknek eleinte furcsa is volt a szóda „ereje”, hiszen ők hozzászoktak az ásványvízhez.

A többször újratölthető szikvizes palack viszont környezetbarát, nem szennyezi a természetet a sok eldobott csomagolással, hiszen visszaváltható, telire cserélhető. A szóda-bárunk az Egészségnappal együtt rendezett Újrahasznosító Nap egyik megunhatatlan állomása volt, hiszen az újdonságot többször is megízlelték a gyerekek.

A fiatalabb korosztályt házi lekváros kaláccsal is megkínáltuk, majd Elek Jánosné megrajzoltatta őket. Lehetett zöldséget, gyümölcsöt rajzolni, s a szép, színes alkotások jutalma sem maradt el. Volt, aki játékokat is hozott a Csere-bere piacra, így volt alkalom játékra is.

A finom falatok után Horváth László hívta ki az udvarra a fiatalokat, egy kis ügyességi játékra. Egyesületünk is csatlakozott a Varázslatos téli tájakon programhoz, amely programsorozatot a Békés Megyei Szabadidős Klubok Tanácsa szervezett. Sajnos a téli programoknak nem kedvezett a tavaszi időjárás, ezért a hóvár, és óriáshóember építés, valamint a hógolyó csata helyett téli erőpróbát rendeztünk.

Először a „részeges szemüveggel” kellett az akadálypályán végigmenni egy teli pohár vízzel, ami nem egyszerű dolog. Ezen a szemüvegen át ugyanis egy másik világot látunk magunk körül, melyben nehézkes közlekedni.

Ez után rönkdobálásban mérhették össze tudásukat a jelentkezők, ki milyen messzire tudja eldobni a farönköt. Az erőpróba után még egy kis energia utánpótlás, evés-ivás következett. Hamar eltelt az idő, a gyerekek legnagyobb szomorúságára.

Egészségnapunk és Újrahasznosító Napunk középpontjában idén nem csak az egészség állt, de a környezetvédelem, s e programok megvalósításában sokan segítettek:

Besenyő Veronika, Elek Jánosné, Engelhardt Józsefné, Gyenes Mihály, Harczman Mária, Horváth Judit, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kulcsár-Szabó Rozália, Kunos Ágnes, Mezei Tiborné, Rádainé Kunos Klára, Takács Márk, Tóthné Molnár Katalin. Köszönjük szépen!

A projekt a Fölművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Barangoló Közhasznú Egyesület