VÉGET ÉRT TIZEDIK TÁBORUNK

A Barangoló Közhasznú Egyesület egy hónapos bejárós táborának táborzárójára került sor 2018. július 27-én a Barangoló Közösségi Házban.

Egyesületünk tizedik alkalommal várta Barangoló Bejárós Táborába az alsó tagozatos gyerekeket július 02-27-ig, természetesen, mint mindig az idén is térítésmentesen. Táborunk mindig is több volt, mint gyermekfelügyelet, hiszen olyan sokféle tevékenységet végzünk együtt, oly sok dolgot élünk meg együtt, hogy a közös élmények, emlékek nagyon összehozzák a társaságot. A többféle korosztály szintén erősítette táborunkat, együtt sírunk, együtt nevetünk, de ilyenkor már csak a jó dolgokra szoktunk emlékezni.

S hogy mit is csináltunk?

Környezetvédelmi tevékenységünk során papírt és PET palackot is gyűjtöttünk, annyit, hogy tele lett a papírszállító konténer. Az érte kapott pénzből most is napi rendszerességgel jégkrémeztünk. Persze sok más finomságban is volt részünk. Tíz napon keresztül játszottunk a Környezetbarát Shaun online játékkal, s végül teljesítve küldetésünket, megmentettük városunkat. Környezetvédelmi ötpróbát is tartottunk, melynek témakörei az egészséges életmód, a tudatos vásárlás, a hulladékmegelőzés- és csökkentés, a komposztálás és a szelektív hulladékcsökkentés voltak. A meglévő ismereteinket folyamatosan újabbakkal bővítettük.

Egészséges életmódra is neveltünk. Sport délelőttöt tartottunk, váltóversenyekkel mutattuk meg ügyességünket, de floorball mérkőzést is játszottunk. Az íjászattal is szorosabb ismeretséget kötöttünk. Étkezésünkre is figyeltünk, közösön készítettünk egészséges salátákat, melyeket aztán meg is ettünk. Kipróbáltuk a részeges szemüveget is, ügyetlenkedve az akadályok között. Végül, de nem utolsó sorban nagyon sokat játszottunk a szabadban.

Játék- és kézműves foglalkozásaink is voltak. Most is sokat énekeltünk közösen, ritmushangszerekkel kísérve magunkat, sőt előfordult, hogy furulyaduóval. Új dalaink szerzője Gryllus Vilmos volt, de a régi táboros dalokból is válogattunk.

Sok új játékot is tanultunk, mely új színfoltot hozott életünkbe, de a szabad játékra is mindig szakítottunk időt, s az esős napokon a társasjátékok is előkerültek.

A második héten az új váras hinta is nagy örömet hozott táborunkba. Sőt, meglepetés-bohócunk varázsolt, lufit hajtogatott nekünk, volt móka-kacagás.

Kreatívkodtunk is, varázsszínezőket színeztünk, majd a kész alkotásokkal varázsoltunk a Quiver programmal. Egyedi kollázsokat készítettünk, volt, aki sablonok segítségével, de egyéni ötletek alapján is.

Agyagoztunk is, majd a kiszáradt alkotásokat ki is festettük. S ha már elővettük a festéket, festettünk újrapapírra is.

Az újrahasznosítotás vezérelt bennünket, amikor karkötőt és sokszirmú virágot készítettünk, hiszen az egyiknek a nyitófül, másiknak pedig a PET palack volt az alapanyaga.

Virágos növényeket is gyűjtöttünk, melyeket lepréseltünk, s gyűjteményt készítettünk belőlük újrapapírra ragasztva.

Újdonságként informatikai tudásunkat bővítettük, kihasználva a három laptop adta lehetőséget. Személyre szabtuk asztalunkat, megtanultunk mappát készíteni, képeket és információt gyűjteni a Google keresővel, képet szerkeszteni, és készítettünk virágbemutató ppt-t is. Saját e-mail fiókja is lett tábunknak, így e-mailt is tudtunk küldeni egymásnak. Megismertük a 3D Paint programot, mellyel egyedi képeket készítettünk. De az is előfordult, hogy csak nézelődtünk a neten.

Természetesen kirándultunk is. Jártunk Magyarbánhegyesen, ahol az állatok megfigyelése mellett sokat játszottunk. Csónakáztunk és természeti megfigyeléseket végeztünk a Végegyházi Horgásztónál.

Nagykirándulásunk pedig Szegedre vezetett bennünket, ahol megnéztük a dínókiállítást, majd elmentünk a Vadasparkba.

Termékeny négy hét állt tehát mögöttünk, s most, hogy vége, eljött a táborzárás ideje is. Az utolsó napra terveztük a Barangolós Mozit, s utána kis műsorral, közös énekléssel, karaokee-val, tánccal, sok finomsággal zártuk táborunkat. Búcsúzkodtunk, de még utoljára jól éreztük magunkat együtt. De búslakodni nincs okunk, hiszen még tart a nyári szünet, amelyet a továbbiakban már máshol töltik egykori táborosaink.

A Barangoló Közhasznú Egyesület egyik büszkesége ez a tábor, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyerekek jól érezzék itt magukat, változatos programokkal töltsük meg az együtt töltött időt. Ebben az évben sem sikerült pályázati forrást rendelnünk táborunkhoz, s egyesületünk anyagi lehetőségei is korlátozottak. Szerencsére mindig vannak, akik segítik táborunkat, vagy anyagi támogatással, vagy felajánlásaikkal, vagy pedig önkéntes munkájukkal. Így volt ez az idén is.

A 2018. évi Barangoló Bejárós Tábor támogatói és segítői:

Boros Zoltán, Csurár Richárd, Dékány Ildikó, Elek Jánosné, Eliadesz Edit, Gonda Edit, Grevletyi István, Gyebnár Tibor, Horváth Judit, Horváth László, Horváth László Gábor, Mezei Tiborné, Molnár Ferencné, Szántó László, Tardi Edit, Vajda Norbert, Zsoldi Zsolt és családja és a táboros gyerekek szülei, a Barangoló Közhasznú Egyesület, a nagybánhegyesi Gomba Büfé, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület, a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és Végegyháza Község Önkormányzata. Ezúton is köszönjük segítségüket!

A tábor négy hete alatt folyamatosan vigyáztuk a gyerekek minden lépését, segítettük őket a tevékenységekben. Ebben az évben középiskolás segítőnk Szellék Andrea volt. A tábort idén ketten vezettük, Horváth László és jómagam, élvezve mi is a négy hét minden kalandját.

Jövőre ismét találkozunk!

Horváth Judit