CSALÁDI NAP A VÉGEGYHÁZI HORGÁSZTÓNÁL

Az V. Tóavató Horgászverseny mellett gazdag program várta 2019. augusztus 19-én mindazokat, akik kilátogattak a Végegyházi Horgásztóra. Végegyháza Község Önkormányzata, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület szervezésében a Családi Nap jó alkalom volt arra, hogy együtt töltsünk egy napot.

 Öt évvel ezelőtt, 2015 augusztusában lett készen a Végegyházi Horgásztó a Végegyházi Sporthorgász Egyesület sikeres pályázata segítségével, s az avatás utáni napon rögtön horgászversenyen próbálhatták ki azt a horgászat szerelmesei. Erre az alkalomra Varchó István, Végegyháza akkori polgármestere ajánlott fel egy vándorkupát, mely minden évben a legeredményesebb horgász jutalma. A tavalyi évben Sándor Zsolt volt a nyerő, aki sajnos az idén nem lehetett itt, de természetesen a kupát eljuttatta hozzánk. Ahogy az szokás, a sporthorgászok tavalyi győzelme emlékeként őt is meglepték egy kis horgászfigurával. Eljött tehát a nagy nap, melyen tizenegy horgász gyülekezett korán reggel, hat órakor, hogy reménykedjen a jó szerencsében.

A versenyzőket Mikula Ákos, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja köszöntötte. A szabályok szerint ezen a versenyen csak a nagy hal - ponty, amur és csuka –kifogása számít be a verseny eredményébe, melyet 1 bottal, úszós vagy fenekező készséggel lehet megfogni. A helyek kisorsolása után mindenki elfoglalta a helyét, elővette szerelékét, csoda csaliját, s fél hétkor megtörténtek az első bedobások is.

Az első halakra nem is kellett olyan sokat várni, s mivel melegnek ígérkezett az idő, a kifogott halak rögtön mérlegelésre kerültek, majd kíméletesen vissza lettek helyezve a tóba. Telt múlt az idő, s délelőtt 9 órától már nem csak a horgászokat látogatták meg szurkolóik, hanem családok, gyerekek és felnőttek is kilátogattak a tó partjára.

A Barangoló Közhasznú Egyesület sátránál ügyességi, okossági és kreatív feladatok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. Mivel víz közelében voltunk, ahol a békák nagyon jól érzik magukat, ezért békaugráltató versenyt hirdettünk. Sokféle színű origami békék közül lehetett választani, melyeket először „bemelegítettek” ugratóik. Vagyis kipróbálták, hogyan is lehet rávenni a papír brekkencseket arra, hogy szökdeljenek előrefelé. Ezután jöhetett a versenypálya, melynek közepén egy békakirályfi rajza ösztönözte a békákat és irányítóikat, hogy minél gyorsabban eljussanak a rajtvonaltól a célig. Stopperrel mértük az időt, hiszen minden másodperc számíthatott.

Nem csak gyerekek, de felnőttek is próbára tették tudásukat a Vizes Totó kérdéseire adott válaszukkal. Nem volt egyszerű a dolog, de az eredmények úgyis titkosak maradnak, s mint mindenből, ebből is sokat tanulhattak a totó kitöltői.

S még mindig a vízre gondolva, az alkotni vágyókat rávettük egy-egy „vizes” rajz elkészítésére. A téma is a vizek, vízpartok élővilágát idézte, s a megvalósításhoz használt akvarellszíneshez is segítségül hívtuk a vizet.

Természetesen a gyerekek sem maradhattak ki a horgászatból, hiszen a sporthorgászok és a gyerekekkel érkező felnőttek meghorgásztatták a kisebbeket is. A horgászverseny oldalán lefoglalt területen többeknek sikerült halakat kifogni, s ez az élmény csak megerősíti a horgászat iránti szeretetet. Melyet nem lehet elég korán elkezdeni.

A kíváncsi felnőttek még gyalogtúrát is tehettek a szomszédos majorban, ahol megnézhették az tartott marhákat és birkákat. Higgyék el, a falusi embernek is érdekes látnivalót nyújthatnak.

A tó árnyékos oldala igen hamar benépesült vendégeinkkel, a horgászat, a szurkolás, a versenyeken való részvétel jó okot adott az eszmecserékre.

A nyugalmas beszélgetést és horgászatot a legnagyobb melegben a kötélhúzó verseny hozta lázba, különösen azért, mert a kezdetben vesztesnek tűnő csapat nyert. Mindkét csapat tagjai megérdemelték a jutalom sört, hiszen ekkora erőfeszítés után jólesett a felüdülés.

A finom halászlé ebéd sem maradhatott ki ezen a napon. Igaz, hogy jó órás késéssel érkezett meg, de mindenki szerint érdemes volt rá várni. S az ebéd lassan zárta is a Családi Nap programját, hiszen 14 órakor véget ért a horgászverseny is.

Már csak az eredményhirdetések voltak hátra, melyen minden helyezettet ajándék is várt az oklevele mellett.

A rajzverseny helyezettjei: I. Almádi Lili; II. Rácz Leila; III. Kiss Virág; Különdíjat kapott Fehérvári Olívia

A békaugráltató verseny helyezettjei: I. Rácz Leila; II. Kiss Virág; III. Almádi Lili

A Vizes totó helyezettjei: I. Kunos Ágnes; II. Rádainé Kunos Klára; III. Rádai Renáta

S végül az V. Tóavató Horgászverseny eredményei:

I. helyezett Grevletyi Mihály, aki egy évig őrizheti a győztesnek járó vándorkupát. Grevletyi Mihály nyerte a legnagyobb hal kifogásáért járó különdíjat is.

II. helyezett ifj. Józsa Pál

III. helyezett Bognár Róbert

A díjak kiosztásával véget ért a Családi Nap, bár az is igaz, hogy sokan nem siettek haza, még maradtak kicsit. Hiszen olyan szép a tó, és jó itt tölteni egy kis időt! Ez az újszerű rendezvény nyitotta meg azt a sorozatot amely a jövőre tíz éves horgászegyesületet hivatott megünnepelni.

A Családi nap támogatói, segítői:

Blahó Zoltán, Grevletyi István, ifj. Gyebnár Tibor, Gyebnár Tibor, Horváth Judit, Horváth László, Józsa Pál, Kunos Ágnes, Lipták Sándor, Mikula Ákos, Mikula István, Rádainé Kunos Klára, Rádai Renáta, Takács Márk, Vajda Norbert,

Végegyháza Község Önkormányzat, Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

Horváth Judit