HUSZONEGY VOLT A NYERŐ VÉGEGYHÁZÁN!

A szervezőket is meglepte, mennyire komolyan veszik a végegyháziak az embertársaikon való segítést. Hiszen nem kevesebb, mint huszonegy önkéntes véradó vállalta, hogy segítse az egészségügy zavartalan működését ezekben a nehéz időkben is.

Hagyományai vannak a véradásnak településünkön, hiszen a lakosság számához képest, mindig jelentős számú falunkbeli választja az önkéntes tevékenységnek ezt a speciális formáját. A véradást a hagyományok szerint a helyi Vöröskereszt szervezte, és az Orosházi Véradó Állomás személyzete végezte el. A kapcsolat már nagyon régi és nagyon jó, így a rendkívüli helyzet miatti szigorítások ellenére is zökkenőmentesen sikerült lebonyolítani a véradást.

A Barangoló Közösségi Ház udvarán már az akció kezdetére is többen vártak, természetesen betartva a kötelező távolságot, ahogy azt kell. A belépéskor látható volt a bejárati ajtón kifüggesztve, kik azok, akik a járványügyi helyzetre való tekintettel most nem vehetnek részt a véradáson. Azon kívül a belépés után is több rendszabályt kellett betartani, mint általában. A távolságtartáson kívül a kézfertőtlenítés és a kikérdezés is a fertőzésveszély csökkentését szolgálta. A vérellátó dolgozói pedig a tőlük megszokott kedvességgel és profizmussal végezték a dolgukat, így a véradás zökkenőmentesen zajlott le. A megszokott megvendégelés most szerényebb volt, de a szervezők kis ajándékcsomaggal kedveskedtek a résztvevőknek. Természetesen most sem maradhatott el az emléklap annak, aki első alkalommal adott vért. A Vöröskereszt külön ajándékcsomaggal köszönte meg a segítségét Ujfalusi Györgynek, aki a mai napon 70. alkalommal adott vért.

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület bár a vészhelyzet miatt szünetelteti összes közösségi rendezvényeit és összejöveteleit, mégis örömmel fogadta a véradást, hiszen ez mindannyiunk közös ügye. A kormányzati rendelkezések pedig lehetővé tették a véradások szervezését, ezért nem lehetett akadálya annak, hogy a segítőkész végegyháziak hozzájárulhassanak az egészségügy működéséhez.

Mindezek tükrében megütközve hallottuk, hogy egy-két környékbeli település vezetője elzárkózott a véradás fogadásától, lakosságuk védelmére hivatkozva. Azért a dologhoz az is hozzátartozik, hogy az önvédelmen túl a kollektív védelem is fontos. Ennek pedig része az a társadalmi szolidaritás, amely a véradást jellemzi. De megnyugodhatnak a túlbuzgó polgármesterek, ha valami oknál fogva vérre lenne szükségük, a többi település véradói gondoskodtak tartalékról. Meggyőződésünk azonban, hogy bármely vészhelyzet és katasztrófa esetén az összefogás és a szolidaritás az, ami segít átvészelni a nehéz időket, és ebből a végegyháziak most is kiválóan vizsgáztak. Köszönet érte!

Köszönet illeti azokat a vöröskeresztes tagokat is, akik munkájukkal a mai véradást megszervezték: Merényiné Szentmiklósi Etelka, a Mezőkovácsházi Vöröskereszt területi vezetője és Ribovics Jánosné a Végegyházi Vöröskereszt vezetőségi tagja.

Horváth László