ÚJABB LÉPÉS A BARANGOLÓ GYŰJTEMÉNYES HÁZ MEGNYITÁSA FELÉ…

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület múlt év elején adta be pályázatát a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesülethez a Leader forrás keretén belül. A példamutató társadalmi tevékenységek támogatása célterületre benyújtott pályázatunk sikeres lett, az elmúlt napokban kaptuk meg a támogatói okiratot.

A megnyert 4.834.960 forint a Barangoló Gyűjteményes Ház eszközbeszerzését hivatott támogatni, ezzel sikerült elérnünk, hogy egy újszerű, többfunkciós közösségi térrel gazdagodhasson településünk.  A bejárati ajtók cseréjén kívül az utcafronti ablakokra zsalugáterek kerülnek, és egy új fából készített bejárati kapuval is gazdagodik a Gyűjteményes Ház. A kézműves tevékenység segítésére megvásárolhatunk egy elektromos fazekas korongot, illetve két, lábbal hajtható korongot. A lábbal hajtható korongok előnye az, hogy mobilizálhatóak, és akár nagyrendezvényeken is lehet használni ezeket az eszközöket. Az elkészült munkákat pedig elektromos kemencében égethetjük ki szakszerűen, így az alkotások valóban időtállóak lehetnek majd. A szövőműhely is  megkezdheti működését, hiszen tíz állványos szövőkeret is beszerzésre kerül. A meglévő kiállítási eszközeink is szaporodnak, hiszen tíz darab üveges kiállítási vitrin is beszerzésre kerül. A működéshez és a dokumentáláshoz elengedhetetlen eszközök, kamera, digitális fényképezőgép, laptop, szkenner kiegészülve a Barangoló Közhasznú Egyesület már meglévő technikai eszközeivel megfelelő hátteret biztosítanak a helytörténeti munka színvonalas végzéséhez. Egyesületünk elkötelezetten küzd a környezet védelméért, ezért ebben az intézményünkben is elektromos fűtést alakítunk ki. A pályázatból megvásárolhatjuk az infrapaneleket, amelyek a meleget biztosítják majd a hűvösebb időszakban. Az elnyert támogatás így lehetővé teszi majd „mesterséges” klubok, fazekas, szövő, népi alkotó körök indítását, rendhagyó órák fogadását, nyári táborok rendezését. A helytörténeti munkát reményeink szerint rövid időn belül kézbe veszi a helytörténeti szakkör, ahol amatőr, helytörténészek, kicsik és nagyok ápolhatják településünk múltját és hagyományainkat. Várjuk a jelentkezőket, akik kedvet éreznek magukban az ilyen irányú tevékenykedésre.

Az idei tavaszon megvalósult beruházások, a falak javítása, a tetőrendszer javítása, a villamos felújítás első lépcsőjének elvégzése után természetesen maradt még tenni való bőven. A ház rendbetétele, a többfunkciós terek kialakítása még további fejlesztéseket igényel. Az intézmény fejlődését kicsit visszavetette az egészségügyi vészhelyzet, de most, hogy enyhülni látszik a veszély, újult erővel vetjük bele magunkat a fejlesztésekbe. Terveink vannak, ötleteink száma végtelen, segítőink mindig akadnak, így a program jövője biztosnak látszik.  Mert a fejlődés természetesen nem áll meg, hiszen a napokban megjelent Falusi Civil Alap forrásában is pályázunk, az épület további felújítására, napelem rendszer telepítésére, vizesblokk kialakítására. Ha ezt a pályázatot is kedvezően bírálják el, jövő tavasszal egy jól felújított, komfortos, technikailag jól felszerelt helytörténeti gyűjtemény és kézműves központ áll majd a végegyháziak és a környékbeliek rendelkezésére.

Horváth László