KALANDTÚRA…,A TIZENHARMADIK!

A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület rendhagyó módon 2021. szeptember 18-án szervezte meg kalandtúráját Végegyházát, mely a tizenharmadik a sorban.

A barangolósok 2008 óta az április 22-i Föld napja alkalmával rendezik meg kalandtúrájukat, 2011 óta a sporthorgászokkal karöltve. Így volt ez egészen 2020-ig, amikor is a járványhelyzet miatt sajnos nem hirdethettük meg akadályversenyünket. Sőt, 2021 tavaszán sem volt Föld napja Kalandtúra, ugyanezen ok miatt. A tizenharmadik alkalom tehát mindeddig váratott magára. S ki tudja, mi lett volna, ha túl nem járunk e szerencsét nem hozó szám eszén! De mi elterveztük, hogy most ősszel hívjuk az iskolás gyerekeket, alkossanak négyfős csapatot, s mérkőzzenek meg tíz állomáson keresztül! A nagyobbak még csak emlékeztek rá, milyen a hangulata e vetélkedésnek, de a legkisebbeknek csak mesélni tudtunk róla. Meglepő módon mégis sokan vállalkoztak, s adták le jelentkezési lapjukat.

Szombaton napsütéses reggel virradt ránk, nagy-nagy szerencsénkre. Hiszen az utolsó kalandtúránkon lógott az eső lába, nem is mertünk kimenni területre, s akkor a Barangoló Közösségi Házban és udvarán állítottuk fel állomásainkat. Most azonban csak a kiinduló és a végállomás helyszíne volt közösségi házunk, a többi állomást a Száraz-ér környékére tettük. Hiszen most Száraz-ér, a mi vizünk Kalandtúrára indultunk.

A kezdet most is kever-kavaros volt, hiszen a csapatokból nem tudott mindenki eljönni, illetve jöttek gyerekek csapat nélkül is. Első feladatunk tehát ezúttal is az volt, hogy kalandtúra-képes állapotba hozzuk a jelentkező hat csapatot, melyből áldásos segítségünkkel nyolc versenyképes négyes lett. (Illetve az egyik csapatban öten, egy másikban hárman lettek!) S jöhetett a megnyitó! Kalandtúra felelősünk, Kassai Kinga köszöntötte a csapattagokat, és az alsósokat segítő, kísérő anyukákat, apukákat és nagytesókat. Beszélt arról, hogy nem csak a Föld napján, de most is, és mindig fontos szem előtt tartanunk a környezetünk védelmét, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Akár a mostani alkalom is jó példa erre!

Majd kezdődhetett az akadályverseny. Az első állomás a közösségi házban volt, ahol Laci bácsi megnézte és pontozta a csapatok kalandlapját. Hiszen e nélkül el sem lehetett indulni, e dokumentum segítségével összesítettük a tíz állomáson szerzett pontszámokat. Minden csapat térképet is kapott az állomások elhelyezkedéséről, bár e barangolós térkép némely gyerkőcnek már az elején fejtörést okozott. (Azért mindenki feltalálta magát!)

A második állomás már a Száraz-ér partján található régi kiülőnél volt, ahol Edit néni és Kinga néni ügyességi feladatával kellett megküzdeni: kislabdával beletalálni egy kosárba.

 

A harmadik állomás a régi tűzoltólejáratnál helyezkedett el, amely versenyünkben elmocsarasodott, s három tégla segítségével kellett mocsárjárással átkelni.

 

A gyerekeket a negyedik és ötödik feladat a Végegyházi Horgásztónál várta. Először Böbe néninél és Rózsika néninél egy 13+1 kérdésből álló totót kellett kitölteni, melyben humoros és kombinálós kérdések egyaránt voltak, majd Marika néni és Pista bácsi várta a kalandtúrázókat egy mini tónál (egy vízzel telt lavórnál), hogy időre és teljesítményre horgásszanak.

A túra útvonala itt visszafordult, s a következő állomás a lődomb lejtős oldala volt, ahol Ildikó és Nikoletta kapura lövésre buzdította a gyerekeket.  Ezután a „mocsár” felszáradt aszfaltján vízzel töltött PET palackokat kellett tarolni rongylabdával.

A Száraz-ér kiülője most lufikígyó araszolására hívta a gyerekeket. S a végén ismét a közösségi ház adott otthont a feladatoknak, először a lajhármászásnak.

Majd minden csapat megkapta egy mocsári teknős és egy vidra rajzos képét, melyet egy rajzlapra kellett felragasztani, s köré ki-ki saját fantáziája alapján vízi világot rajzolt, majd színezett.

Míg a csapatok tagjai játszottak, a felnőttek kicsit megpihentek. Addig gyorsan összesítettük a pontszámokat, s már felcsendült a déli harangszó is. Kezdhettük az eredményhirdetést!

Elsőként az a négy picurka gyerkőc kapott kis ajándékot, akik – bár nem versenyeztek – eljöttek az iskolások versenyére. Belőlük lesznek majd a jövő kalandtúrázói! Majd a pontszámok alapján kiderült az is, hogy a mai alkalommal ki, milyen helyezést ért el. Íme:

I. Végegyházi Bikák

II. Cicák

III. Mancs őrjárat

IV. Maffia

V. A Föld védői

VI. Kihívók

VII. Királyok

VIII. Kubu Geng

Minden csapat kapott oklevelet és egy pizzát, melyen megosztozhattak. Ez aktuális volt így, ebédidőben. Hozzá mindenki kapott egy-egy dobozos kólát és egy tábla csokit. S természetesen a dobogós helyezést elért csapatok tagjai nyakába most is felkerült az arany-, ezüst- illetve a bronzérem. Sőt a tegnapi Családi napra emlékül még görögdinnye is kellette magát. S természetesen a vendéglátásból a szülők, segítők sem maradtak ki, hiszen strapás délelőttöt tudhattunk magunk után, de mi is álltuk a sarat, nem csak a gyerekek!

Szuper jó napot töltöttünk tehát együtt, jövőre ugyanígy folytatjuk kalandtúránkat!

A mai Száraz-ér, a mi vizünk Kalandtúra segítői voltak: Angyal Edward, Czuth Pálné, Csontos Ildikó, Diósi Roland, Faragó Natália, Fodor Noémi Kinga, Gál Nikoletta, Gonda Edit, Győri Róbert, Horváth Judit, Horváth László, Jámbor Tímea, Kassai Kinga, Kinyó Ágnes, Kinyó Gábor, Margit Zoltán, Raffai Andrea, Ribovics Jánosné, Sári Ágnes. Az akadályversenyt támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap. Köszönjük szépen!

Horváth Judit