TIZENÖTÖDSZÖR BARANGOL A MIKULÁS VÉGEGYHÁZÁN!

A Barangoló Közhasznú Egyesület immár tizenötödik alkalommal indítja útra Mikulását településünkön, hogy örömet szerezzen a végegyházi gyermekeknek…

Egyesületünk megalakulásakor az első akcióink között szerepelt a Barangol a Mikulás program, amely azóta az egyik legsikeresebb és legfontosabb eseményünk lett évről évre. Nem csak az a program sikerének titka, hogy minden család számára elérhető, akik kérik a szolgáltatást, hanem az is, hogy számtalan önkéntes vett, vesz részt a munkánkban. Tizenöt év hosszú idő, úgyhogy már van olyan önkéntesünk, aki nem is oly régen, még ügyfele volt a barangolós Mikulásnak, most pedig aktív közreműködője az akciónak. A gyűjtésben pedig szinte az egész település besegít. Van, aki megunt, kinőtt játékokat, ruhákat hoz, akad olyan is, aki édességet, könyvet ad, hogy meglegyen a gyermekek öröme. A gyűjtés során sokan, sokat adnak anélkül, hogy ezt nagydobra vernék. Ez az igazi önzetlenség, ez ennek az akciónak a szíve és a lelke. Eddig - hála a felajánlók önzetlenségének - még nem kellett azért kihagyni egy csemetét sem, mert nem volt elég ajándék, és bizton állítom az idén sem lesz másképp.

A Barangol a Mikulás nem csak a karitatív jellege miatt izgalmas akció, hanem a fenntartható fejlődést is szolgálja, hiszen a megunt játékok, a kinőtt ruhák újra használata is megvalósul. Ez pedig fontos eleme a környezeti terhelés csökkentésének, hiszen a legjobb hulladék az, amelyik nem is keletkezik. Az idei évben a Barangol a Mikulás akciónk is része a Hulladékcsökkentési hét rendezvényeinek Végegyházán. Hiszen annak a témája idén az újra használat, újrahasznosítás. A gyerekek is jól járnak, a környezeti terhelés is csökken, valamint talán egy kis időre az itt élők kedve is felderül.

A tizenöt év alatt sok minden történt, főleg jó dolgok. Ment a Mikulásunk díszes hitón, volt, hogy késő este ért az útja végére, aztán már két Mikulás rótta az utcákat. Kaptunk számtalan adományt, gyerekruhától az édességen át a játékokon és könyveken túl még gyümölcsöt is. Nem csak végegyházi felajánlóink vannak, hanem a környező településekről is számtalanszor kaptunk adományokat. Természetesen, ha valami jól működik, megjelennek az irigyek is. Volt itt szervezett ellengyűjtés, bojkott, „pr akciónak” minősítés, de sikeresen túlélt minden ilyen rosszindulatú támadást az akciónk. Mert, aki tudta, mi a cél, az segített, nem törődve a rosszindulatú próbálkozásokkal. Tudjuk, már rég: a kutya ugat, a karaván halad. Mi tesszük a dolgunkat, ahogy a gyűlölködők is igyekeznek ártani, szerencsére nem túl sok sikerrel. Addig, amíg az akciónk nyertesei a gyerekek, nem fogunk foglalkozni  a károgókkal. Az akcióhoz az csatlakozzon, aki egyetért vele, és szeretne örömet szerezni a végegyházi családoknak. Eddig is és ezután is számos támogatója van a barangoló Mikulásának, reméljük így lesz ez a következő tizenöt évben is. Továbbra is összegyűjtjük az adományokat, és a Mikulás-kommandónk kiszállítja a gyerekekhez az ajándékokat.

A Barangol a Mikulás nyitja meg azon programok sorát, amelyek a Barangoló Közhasznú Egyesület tizenötödik évének a megünneplésére is lehetőséget adnak, hiszen jövőre lesz egyesületünk tizenöt éves. Hogy szalad az idő….

A lényeg az, hogy december  5-én, Végegyházán újra barangol a Mikulás, meglepve a gyerekeket mindenféle jóval.

Horváth László

KÉPES BARANGOL A MIKULÁS 2007-2021