ÚJRAHASZNOSÍTOTTAK AZ ISKOLÁSOK

Újrahasznosítási körforgalom a Barangolóban címmel hirdetett pályázatot a Barangoló Közhasznú Egyesület, melyre a Savio Szent Domonkos Általános Iskola helyi osztályai pályázhattak.

Egyesületünk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, s úgy gondoltuk, az iskolások a legfogékonyabb az újrahasznosításra. Nem is csalódtunk, hiszen voltak, akik már a pályázat kihirdetése után rögtön ötleteltek, listát készítettek, milyen alapanyagból, mi mindent lehetne készíteni. Természetesen volt segítségük is, hiszen a pedagógusok és a szülők is lelkesen álltak az ügy mellé.

Miről is szólt ez a pályázat? Mindennapjainkban nem csak sok szemetet termelünk, de nagyon sok hulladékot is, melyet, ha nem dobnánk a kukába, még újra fel tudnánk használni. Akár dísztárgyat, játékot, de még ajándékot is tudnánk e hulladékok segítségével készíteni. Erre vállalkoztak tehát az iskolások! Az elkészült alkotásokon csak ámultunk! Kész csoda, hogy mi minden készíthető már használaton kívüli wc papír gurigából, dobozból, pet palackból, cd lemezből, vagy akár egy rossz tévéből is. Az sem volt véletlen, hogy a gyerekeket megihlette a tél, a mikulás és a karácsony ünnepe. S a motiváció is adott volt, hiszen a legjobb pályaművet készítő osztálynak pizza utalványt ígértünk.

Az elkészült műveket a Barangoló Közösségi Házba hozták el az osztályok, ahol még egy ideig megtekinthető a mini kiállítás. Zsűrizni pedig a barangoló Mikulásokat és krampuszaikat kértük meg. Elárulhatom, nagyon tetszett nekik, hogy a gyerekek ilyen kreatívak, s ilyen lelkesen tevékenykedtek. Mert persze a Mikulás mindent tud! Látta ám, hogyan dolgoztak együtt, hogyan tervezgettek, míg a végeredmény sikeresen elkészült. Sőt, azt is tudta, hogy voltak, akik az utolsó percig szépítgették művüket, mielőtt elhozták hozzánk.

Éppen ezért úgy döntöttek, hogy minden osztályt megajándékoznak vödrös nápolyival, hogy mindenkinek jusson sok-sok finomság. Az elsősök különdíjként egy temperafesték készletet is kaptak.

S hát a fődíj! Az az igazság, hogy mindegyik pályamű nagy tetszést aratott, de amikor meglátták az ötödikesek tévéből készített vasúti pályáját, amelyet még ki i lehet világítani, no, ez elvitte a pálmát. Vitathatatlan volt, hogy a fődíj, a 10.000 Ft-os pizza utalvány az 5. osztályt illeti.

A díjátadásra december 7-én került sor az iskola aulájában. Bár terveztük, hogy a gyerekeket a Barangoló Közösségi Házba hívjuk erre az alkalomra, de a vírushelyzet miatt sajnos újra kellett terveznünk. A gyerekeknek így is nagy örömet szereztünk, s ők is nekünk. Hiszen, ha már gyerekként így gondolkodnak, felnőttként talán környezettudatosabbak lesznek majd, mint mi vagyunk.

Barangoló Közhasznú Egyesület