KALANDOZTUNK A SZÁRAZ-ÉR KÖRNYÉKÉN

A Barangoló Közhasznú Egyesület öko-akadályversenyre hívta a battonyai, a nagybánhegyesi és a végegyházi iskolásokat 2022. május 7-én délelőtt a Barangoló Közösségi Házba.

Egyesületünk 2008 óta minden évben kalandtúrára hívja a végegyházi iskolásokat, hogy csapatokba verődve tíz állomáson feladatokat megoldva mérjék össze tudásukat és ügyességüket. Egyesületünk most,a Zöld Forrás pályázathoz kapcsolódó Száraz-ér, ami összeköt program keretében úgy gondolta, hogy nem csak a végegyházi, de a battonyai és a nagybánhegyesi gyerekeket is kalandtúrára hívja. Minden iskola két csapatot állított össze, melyben három alsó és három felső tagozatos diák vett részt. A verseny most is tíz állomásból állt, de „nehezítésként” minden állomáson ügyességi és okossági feladat is várta a versenyzőket.

 

 

Az állomások vezetői már reggel 8 óra körül gyülekeztek a Barangoló Közösségi Házban, ahol nem csak a délelőtt feladatait beszéltük meg, sok másra is volt még időnk a frissen főzött kávé mellett. Kilenc órára már a versenyző csapatok is megérkeztek, és ismerkedtek a környezettel, és egymással is. A más településről érkezők számára természetesen gondoskodtunk kísérőkről is, hiszen a tíz állomás Végegyháza más és más pontján lett felállítva. Persze minden csapat kapott egy pontos és méretarányos térképet is, melyen még a verseny előtt alaposan átbeszéltük a helyszíneket, nehogy valaki is eltévedjen. A verseny induló érdekessége volt, hogy minden csapatnak más volt a kiinduló állomása, hogy ne torlódjanak fel már a kezdet kezdetén, s minden állomáson maximum húsz pontot kaphattak a csapatok.

 

 

  

Miután minden csapat megérkezett, s az előkészületen is túl voltunk egy röpke eligazítást tartottunk, hogyan is zajlik a verseny, milyen aktualitása is van. Hiszen nemrég volt a föld napja, hamarosan a madarak és fák napját ünnepeljük, tehát Száraz-ér, ami összeköt öko-akadályversenyünkön  gyakorlatban is láthatták a résztvevők, milyen fontos, hogy szép környezetben élhessünk.

 

 

  

A verseny első állomását a közösségi ház udvarán állítottuk fel. Itt a színpadra fektetve a négy évszakhoz kellett a megfelelő ismereteket párosítani. Melyik évszakhoz milyen időjárás tartozik, mi történik a növényekkel, állatokkal, emberekkel. Mint kiderült, nem is volt olyan egyszerű feladat. Feloldva a nehézségeket ezután mindenki kipróbálhatta a részeges szemüveget, melyet feltéve szlalomozva kellett egy pohár vízzel végighaladni a székek között. A piactéren volt a második állomás, ahol egy vízzel kapcsolatos totó várta a gyerekeket. Az ügyességi feladat a Családi napról ismert hal- és béka etetés volt. A kis állatkák hátára ragasztott csipeszekkel kellett a krepp papírdarabokból készült hamit felkapkodni.

 

 

  

No itt egyik állatka sem maradt éhes. A harmadik állomást a templomkert szép környezetében találhatták a csapatok, ahol tizenkét elbújt madarat kellett megtalálni. Az itteni okossági kérdések a Zsibrik-dombhoz kapcsolódtak, s ha eddig nem is, most biztosan többet tudtak meg a gyerekek erről a kunhalomról. A tűzoltószertárnál volt negyedik állomásunk, ahol a víz körforgásának ismereteit eleveníthették fel a gyerekek úgy, hogy a rajz megfelelő részéhez tették a megfelelő történést. Levezetésként kiskapura rúghattak, s bár sokan szeretik a focit, csak egy csapat volt, ahol mindenki gólt rúgott.

 

 

 

  

Az ötödik állomás feladatát csak úgy kezdhették meg a csapattagok, ha előtte átkeltek a képzeletbeli mocsáron, a kitett téglák segítségével. a Száraz-ér mellett A komposztálási ismereteiket tették utána próbára egy totó segítségével, s hogy a végén menetlevelüket megkaphassák, még a lődombra is fel kellett futniuk. Ez azonban megérte a fáradtságot, hiszen a magasból falunk nagy részét beláthatták. Ötödik állomásunk a Száraz-ér felett átvezető Fekete hídnál volt, ahol a több, mint tíz éve készült térbeli Magyarország puzzle-t kellett összerakni. E mellett egy rajzos keresztrejtvény is várta a gyerekeket. A Végegyházi Horgásztó hátsó részét megközelítve volt hetedik állomásunk, ahol két fa közé kifeszített kötélen kellett kipróbálni a lajhármászást. Ezután az erdei étlap összekevert betűiből kellett a menüt helyesen összeállítani.

 

 

  

A nyolcadik állomáson, a Végegyházi Horgásztó halőrházánál kitett lavórból horgászhatták ki a halacskákat a versenyzők. S ha már halat fogtak, tíz halfajta közül kiválaszthatták azokat, melyek a Száraz-érben honosak. Kilencedik állomásunk a leendő Barangoló gyűjteményes Ház előtt volt, ahol célbagurító képességüket mutathatták be a gyerekek a tekézés alkalmával. Majd zűrzavaros mondatokat kellett helyére tenni, kiválasztva a helytelen állításokat, s igaz állításokkal helyettesítve azokat. A tizedik állomás ismét a Barangoló Közösségi Házban volt, az első teremben leterített erdő, mező, vizes élőhely rajza körül. Húsz állatot – madarakat, halakat, emlősöket, kétéltűeket, hüllőket - kellett a megfelelő élőhelyére tenni.

  

A feladatok elvégzése után következhetett a jól megérdemelt pihenő. Természetesen meg kellett várnunk mindegyik csapatot, hogy beérkezzen. A menetleveleket sorban leadták, s összeszámoltuk a pontokat, a sorrend kialakításához. Az oklevelek elkészítése, az előkészületek után felsorakoztak a csapatok. Az izgalom fokozódott, hiszen pontban délben megszólalt a templomharang, melyet udvariasan, bár tűkön állva vártuk ki. A díjak az asztalokon várták gazdájukat: minden csapat oklevelet, kis vödör csokis nápolyit, egy-egy doboz pizzát, dobozos kólát kapott ajándékba, s természetesen az első három helyezett óriási érmet is. Az utolsó harangkondulás után kezdődhetett az eredményhirdetés, természetesen fordított sorrendben:

 

 

  

I. MIKES BÉKÁK

II. BAJNOKOK

III. ÖKO-SZUPEREK

 

  

IV. MIKESES TÜCSKÖK

V. COBRA KAI

VI. BAD BOYS AND GIRLS

Pizzára és kólára a kísérőket, segítőket, állomásvezetőket is meghívtuk, s az evés-ivás mellett még hosszan ecseteltük a mai programunk emlékezetes pillanatait.

  

A búcsú nem végleges, hiszen május 20-án, a Száraz-ér, ami összeköt gyerek-projektzáró rendezvényén találkozunk még.

 

A mai öko-akadályversenyünk sikerét nagyon sokan segítették:

Angyal Edward, Barta István, Barta Lili, Bognár Róbertné, Czuth Pálné, Csuka Sándorné, Dékány Ildikó, Faragó Natália, Faragó Tifani, Gál Nikoletta, Gál Noémi, Gonda Edit, Györgyi Ferencné, Horváth Judit, Horváth László, Irhás Nóra, Kopócs Kitti, Kunos Ágnes, Mészáros Dominika, Molnár Mihályné, Nagy István, Oláh Dániel,  Rádainé Kunos Klára, Ribovics Jánosné, Sipos Martin, Szalay Lászlóné, Szalay Vanessza, Szántó László, Takács Márk, a nagybánhegyesi Gomba Büfé és az Agrár Minisztérium Zöld Forrás pályázata.

Horváth Judit