ÖSSZEKÖTÖTT BENNÜNKET A SZÁRAZ-ÉR!

A Barangoló Közhasznú Egyesület öko-gyermeknapi záróprogramon látta vendégül a battonyai, a nagybánhegyesi és a végegyházi iskolásokat a végegyházi művelődési házban, 2022. május 20-án.

A Zöld Forrás pályázat keretében megvalósuló Száraz-ér, ami összeköt pályázatunkhoz három iskola csatlakozott: a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvoda, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda nagybánhegyesi és végegyházi telephelye. Iskolai szemléletformáló programunkban több feladatban kértük a diákok részvételét.

 

  

Elsőként a Száraz-ér értékeit, szépségét bemutató kiállítást vittünk a helyszínekre, melynek képei arról is árulkodtak, nem is olyan régen milyen szépséges is volt vízfolyásunk. A fotók melletti ismeretanyagok segítségével sok információt is megismerhettek a gyerekek, s hogy ezek célba értek-e, egy totót is összeállítottunk, melyet osztályonként töltöttek ki. Ez volt az első lépés, s mi is következhetett volna ezután, mint az alkotás. Osztályonként ábrázolták a gyerekek a Száraz-ér környezetét, s nem egy alkotás közülük igen kiemelkedő volt. Látszik, hogy érzelmileg nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is sokat jelent az ér, s a képzelet feledteti a valóság csúfságait is. Többen nem csak a vizuális, de az irodalmi alkotással is megpróbálkoztak. Így történetek, esszék, mesék, versek születtek, melynek főszereplője szintén a mi Száraz-erünk. Május 7-én mindhárom iskola két hatfős csapatát láttuk vendégül, hogy öko-akadályversenyen mérjék össze ügyességüket és okosságukat. Mindeközben persze nagyon jól szórakoztunk is Végegyháza természeti értékeit is megismerve. S végül eljött a mai nap is, ahol iskolai „vetélkedőnk” lezárult.

 

 

  

Délután két órakor indult a kavalkád, ahol az iskolák népes delegációját gazdag programmal vártuk. Szerintem mindenki talált elfoglaltságot már az első órában is. A művelődési ház nagytermében természetesen kiállítottuk Száraz-ér kiállításunkat, mely most kiegészült a gyerekek által készített alkotásokkal. Eljött hozzánk Pasenko bohóc, aki kívánság szerint lufit hajtogatott a kígyózó sorban álló gyerekeknek. Gyönyörű gyöngyök felhasználásával mindenki elkészíthette saját karkötőjét is.

 

 

  

Ide is elhoztuk a 3 d-s puzzle-t, hogy kirakhassák Mini Magyarországot, vagyis Magyarország térképét. A béka és haletetőt is elhoztuk, de ők még csak sorra sem kerültek, annyi más elfoglaltságuk lett a gyerekeknek. Aki időközben éhes vagy szomjas lett, Szóda-bárunkban lekváros kalácsot majszolhatott, s hozzá málnaszörpöt ihatott nyomós szódával hígítva.

 

 

  

Szerintem még egy órát eltöltöttek volna ezek között az állomások között, de 15 órakor újabb esemény történt, megérkezett Hevesi Imi bácsi, aki nem csak énekelt közönségének, de énekeltette, foglalkoztatta is őket, ráérezve, mikor mit szeretnének hallgatni. A gyerekek fáradhatatlanok voltak, lelkesen részt vettek mindenben, amire csak Imi bácsi biztatta őket. Imi bácsi pedig a gyerekdaloktól kezdve a rocknótákig megénekeltette kis közönségét.

 

 

 

  

Műsora végén jöhetett az eredményhirdetés. A rajz- és az irodalmi alkotóversenyben kiemelkedő osztályok, diákok ajándékokat vehettek át, majd a végegyházi gyerekek Száraz-érről szóló mesét, verset adtak elő a közönségnek.

 

 

 

  

A Barangoló Közhasznú Egyesület Száraz-ér, ami összeköt iskolai programja során mindhárom iskola diákjai elnyerték a SZÁRAZ-ÉR ÖRÖKÖS VÉDELMEZŐJE címet, s ezt a címet tanúsítva átvehették az ehhez járó aranyserleget és emléklapot. S persze hozzá környezetvédelemhez kapcsolódó ajándéktárgyakat, játékokat, könyveket is, az elkövetkezendőkben is emlékeztetve őket a mai nagy napra. A díjátadás végén még egy nagy meglepetés várta a jelenlévőket.

 

 

A terembe érkezett egy óriási csokitorta, melyen programunk címe díszelgett. Persze nem sokáig, hiszen a köré sorakozó gyerekek szépen, sorban a végére jártak a finomságnak.

S az utolsó falatokkal programunk is befejeződött, de az utókor számára azért hamarosan megörökítjük eseményeit. Hiszen a pályázat részeként összeállítunk egy kiadványt, melyben majd azok is elolvashatják történetünket, akik nem vettek részt benne. Akik pedig itt voltak, újra átélhetik azt, s mindeközben tudjuk: A SZÁRAZ-ÉR, AMI ÖSSZEKÖT!

 

  

A Száraz-ér, ami összeköt öko-gyermeknapja támogatói, segítői: a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvoda diákjai és pedagógusai, a nagybánhegyesi Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai és pedagógusai, a végegyházi Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai és pedagógusai, Birtáné Dobra Edit, Császárné Czuth Erzsébet, Dékány Ildikó, Édeskrém Cukrászda, Györgyi Ferencné, Irhás Nóra, Kassai Kinga, Kopócs Kitti, Kunos Ágnes, Rádainé Kunos Klára, Mikula Istvánné, Sipos Martin, Szalay Vanessza, Szántó László, Végegyháza Község Önkormányzata és az Agrár Minisztérium Zöld forrás programja.

Horváth Judit