ÚJABB MEGTISZTELŐ ELISMERÉS A BARANGOLÓNAK

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület meghívást kapott Dr. Nagy István agrárminiszter úrtól a 2022. június 7-i Környezetvédelmi Világnap alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségre, a városligeti Vajdahunyadvárba.

Nem is olyan régen, május 30-án a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete a Vöröskereszt Világnapja alkalmából szervezett ünnepségén a Barangoló Közhasznú Egyesület a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége dicsérő oklevelét vehette át. Ez az elismerés nagyon megtisztelő volt egyesületünk számára, hiszen megalakulásunk óta fontos szerepet játszik a karitász életünkben, tevékenységünkben.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy másik fő tevékenységünk, a helyi környezet védelme is elismerésre talál. Ez év februárjában, nálunk tett látogatása során figyelt fel környezetvédelmi tevékenységünkre Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, s miután alaposabban megismerte az elmúlt tizenöt év barangolós környezetvédelmi történéseit, úgy határozott, hogy felterjeszti egyesületünket a Környezetünkért Díjra. Ez a díj a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a környezetünk érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató személyeknek, szervezeteknek adományozható, s évente 6 díj adható át. Már önmagában a felterjesztés is igen megtisztelő volt, az pedig, hogy a díjat meg is kaptuk, nagy öröm és megtiszteltetés számunkra.

 

A díjátadó ünnepségre településünk polgármesterével, Vajda Norberttel érkeztünk a Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermébe, ahol az ünnepi alkalomhoz kapcsolódóan Dr. Nagy István agrárminiszter úr köszöntő beszédében hangsúlyozta: „a kormány kiemelten kezeli a természeti értékeink és környezetünk megóvását. Egyre több ökológiai kihívással szembesülünk, ezért szükség van szemléletmódunk, viselkedésünk és szokásaink megváltoztatására. Az egymásra épülő környezetvédelmi fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre, a környezettudatos gondolkodás elsajátítására és a természeti értékek, szülőföldünk bemutatására is, hogy védendő közös értékeinket minél többen megismerhessék. Teremtett világunk csodájának megvédése és megőrzése az egyik legfontosabb feladatunk, amihez elengedhetetlen szakembereink lelkiismeretes oktató-nevelő munkája.”

 

Először Pedagógusnap alkalmából adtak át elismeréseket, majd azt követően került sor a Környezetünkért Díjak, emlékplakettek és elismerő oklevelek átadására. Az ünnepséget rövid műsorszámok tették színesebbé.

 

Ez a díj ismét bizonyította, hogy kis településeken is lehet „nagy” dolgokat véghezvinni. Természetesen ez a díj elsősorban azoké az önkénteseké, aktivistáké, akik részt vettek az elmúlt tizenöt év környezetvédelmi akcióiban és programjaiban. Tehát egész Végegyházáért, hiszen ki-ki lehetőségei szerint részt vállalt ebben a munkában.

 

S hogy mi minden is történt ez alatt a tizenöt év alatt, íme dióhéjban fussuk át, a tejesség igénye nékül.

2008. április 5-én indult útjára „Miénk itt a tér” környezetvédelmi akciónk, melynek  felhívásához azóta már több százan csatlakoztak.

Kitűzött célunk a Száraz-ér régi temető körüli területének és a falu másik végén a zsilip környékének rendbetétele volt. Abban mindannyian egyetértettünk, nagyon szép terület a Száraz-ér végegyházi szakasza, vigyáznunk kell rá, mert megérdemli. Akciónk során minden évben, tavasszal és ősszel hirdetünk meg takarítási akciót, mely olyannyira eredményes, hogy sikeresen felszámoltuk a nagy szemétlerakó helyeket, sokkal kevesebb szeméttel találkozunk a Száraz-ér környékén, mint néhány évvel ezelőtt. Míg a kezdetekben harminc-negyvenzsáknyi szeméttel teli zsákot termeltünk be, addig most már a töredékét kell csak összeszedni. Volt, hogy csónakba szálltunk, hogy a víz felszínéről is begyűjtsük a szemetet. Később már nem csak a Száraz-ér mentén, hanem a községben, illetve a Végegyházára bevezető utak mentén is szedtük a szemetet.

 

S ha már takarítunk, csatlakoztunk a TeSzedd! országos akciójához is, s 2011 óta e felhívásra is útnak indulunk szemétszedő körutunkra. Ebben a munkában nem csak magánszemélyek, de civil szervezetek is segítségünkre vannak. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Magyarország 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! akcióval a „Let’s CleanUp Europe!”elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

 

Így tulajdonképpen egy európai akció részesei vagyunk ezen az alkalmakkor. S mivel ilyenkor jókat túrázunk a természetben, csatlakoztunk a Világ Gyalogló Napjához is.

Községünkben évente megszervezzük az elektronikai hulladékgyűjtést is, hogy a háztartásokban elromlott elektronikus készülékeket, ne kelljen őrizgetni, esetleg rosszabb esetben ne kerüljenek kidobásra. A működésképtelen elektronikus eszközöket díjtalanul átvesszük, és gondoskodunk arról, hogy a törvényeknek megfelelően az ilyen jellegű hulladék kezelésére engedéllyel rendelkező vállalkozás elszállítsa és megsemmisítse azokat. Ilyen formán mindenki megszabadulhat felesleges működésképtelen elektromos készülékeitől, és a környezetünket sem terheljük e veszélyes hulladékokkal.

Akciónk során folyamatosan ültetünk facsemetéket nem csak Végegyháza területén, hanem a környező településeken is. Eddig több ezer fával sikerült környezetünket gyarapítani, hogy értékes segítőtársaink legyenek szennyezett és zajos világunk megtisztításában. Sziklakertet építettünk a vasútállomásnál, melyet évekig rendben is tartottunk, de legtöbb virágja sajnos nem maradt meg.

A Száraz-ér és a horgászat szeretete köti össze a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászversenyünket, melyen gyerek és felnőtt horgászok is indulhatnak. Évekig a Száraz-ér vizében élő halakat csalogattuk horogra, sajnos azonban az ér vize most már alkalmatlan a horgász sportra is. Pedig e verseny sokakat kicsalogatott vizünkhöz, kellemes délelőtti versenyeken vehettünk részt, s szurkolhattak a kilátogatók.

Versenyünket most a Végegyházi Horgásztavon rendezzük meg, de természetesen nem tettünk le arról, hogy eredeti helyszínünkre visszavigyük a nagy ho-ho-ho-kat.

Száraz-ér a mi vizünk címmel több ízben, több helyszínen fotókiállítást rendeztünk. A képek bemutatják az ér arculatának változásait évszakonként, az állat- és növényvilágát, és felfedi az emberek nyomait. Sajnos az ér mostani állapotában már csak ezek a fényképek bizonyítják, milyen szép is tud lenni természeti kincsünk.

Tisztában vagyunk a környezetvédelem fontosságával, sokat tettünk annak érdekében is, hogy a legfiatalabb korosztályt is bevonjuk e nemes feladatba. A gyerekeket nem csak a Miénk itt a tér akció programjaira hívjuk, de játékos, kalandos feladatokkal neveljük őket a természet szeretetére.

 

Így a Föld Napja Kalandtúra 10 állomás változatos feladataival hívja fel a figyelmet földünk szeretetére úgy, hogy közben csapatokba verődve járják az iskolások falunkat, szórakozva, versengve az elsőségért. Mottónk: „A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!!!”

2010-ben hirdettük meg Örökzöld programunkat. Felnőtteknek kiállítással és előadásokkal készültünk. Az óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára pedig - Zöld Manó és Barangoló Benő segítségével - minden hónapban más-más környezet- és természetvédelmi feladatot adtunk a csoportoknak, melyeket nagy lelkesedéssel készítettek el.

 

A feladatok között volt a Zöld Manó báb elkészítése, óriás terméskép készítése, madáretetők fabrikálása és kihelyezése, a nulla hulladék tíz lépésének lerajzolása, PET-palack gyűjtése, környezetvédelmi műsor összeállítása.

A Zöld Manó vetélkedőt Környezetvédelmi Nappal zártuk, ahol az alkotásokból kiállítást rendeztünk be, s a csoportok ünnepi „zöld” műsorral készültek, megajándékozva egymást és a vendégeket.  Úgy gondoltuk, e hat csoportot bevonjuk a Zöldül! Fordulj! programba is, melynek során a békéscsabai Körösök Völgye Látogatóközpontban zöldültek-fordultak a házban, a ház körül és a természetben. Így a mi „örökzöldes” gyerekeink olyan jutalomutazáson vehettek részt, ahol játszva gyakorolhatták a környezetvédelmi praktikákat.

 

A Tapossa-Laposra Nap eredetileg örökzöldes feladat volt, de a 2011. évi nagy sikerén felbuzdulva 2017-ig folytattuk a PET palackok összegyűjtetését, melyeket egy nagy kupacba hordva együtt tapostunk laposra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára felhívva a figyelmet. Bár a feladat elvégzése utáni megvendégelés, a versenyszellem és az ajándékok is segítettek a lelkesítésben. A hét év alatt összesen 46.193 palackot tapostunk laposra, s ezek leadásával is a gyerekeket támogattuk.

Ökojátszóházunkban rend szerint újrahasznosított alapanyagokat használunk fel, mint a régi szórólapokat, újságpapírokat, WC-papír gurigákat. A gyerekeket megismertettük a papírmerítés fortélyaival is, s az újra papír szintén alapanyaga lehetett dekoratív terveink megvalósításának.

Folyamatosan felhívjuk a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Ezért is indult 2014-ben KUKAFITNESZ, a Barangoló Közhasznú Egyesület hulladékcsökkentő gyakorlati praktikái című programunk. A Kukafitnesz programunkban is többféle elméleti és gyakorlati tevékenységgel jártuk körül e témát. Így szerveztünk hulladékcsökkentési előadásokat, ökojátszóházakat, „Zöldebb Újév” címmel rajzpályázatot, rajz- és fotókiállításokat, Tapossa-Laposra Napot, a környéket járva szemetet szedtünk, fákat ültettünk, felújítottuk a szabadtéri bútorokat, sőt több száz kukafitneszes vászon bevásárló táska is társa lett a végegyházi vásárlóknak.  

E programot 2016-ban kibővítettük. A „Kukafitnesz szelektíven” környezetvédelmi programsorozat során nem csak községünkben, de négy környező településen – Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes - is zajlottak az események, melyek fő célcsoportja az általános iskolás korosztály. Ezért szerveztünk nekik rajzpályázatot, vetélkedőt és kiállítást, amelyre természetesen nem csak a gyerekeket vártuk, hanem a felnőtt korosztályt is.

 

A Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz szelektíven projektzárója adta az alkalmat arra, hogy aláírásra kerüljön 11 Dél-békési intézmény és szervezet közös környezetvédelmi és szemléletformáló programjának alapító okirata. A program legfontosabb eleme, hogy az alapító okiratot aláíró szervezetek, intézmények vállalják, hogy lehetőségeikhez mérten segítik egymás „zöld” rendezvényeit.

Elsősorban gyermek- és ifjúsági korosztály számára dolgoznak ki és valósítanak meg közös programokat a dél-békési térségben, de természetesen a természet és környezettudatos életmód és szemlélet nem az iskola végéig kell, hogy tartson, hanem élethosszon át. Erre utal az Örökzöld program név is. A program három pillére a csinálni, mutatni és indikálni, azaz nem csak beszélni a problémákról, hanem tenni is ellenük.

A folytatásra 2018-ban került sor. Kukafitnesz Újrahasznosítva címmel környezetvédelmi programunkkal most az újrahasznosítás fontosságára biztattuk együttműködő intézményeinket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2016-ban csatlakozott első ízben az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek témája: „Többet ésszel, mint csomagolással!” Ehhez kapcsolódva rendeztük meg november 19-27. között „Nulla hulladék” – hulladékcsökkentési hét Végegyházán című programsorozatunkat.

 

A végegyházi programsorozat a „Nulla hulladék gyerekszemmel” kiállítással indult, amely az akcióhét teljes ideje alatt megtekinthető volt. A kiállítás látogatóit megismertettük a Nulla hulladék tíz lépésével gyerekrajzok, illusztrációk, ismeretterjesztő szövegek segítségével. A gyerekek által készített rajzok érzelmileg közelebb hozták a látogatók számára a nulla hulladék elérésének fontosságát, a kiállításon szerzett információk hatására tudatosabb magatartásformák elérése volt a cél.

Elsősorban a fiatalabb korosztály számára rendeztük meg Játékos csomagolás című programunkat. A kreatív foglalkozáson használt csomagolóanyagokból készítettünk játékot, üdvözlőlapokat, illetve megismertük a papírmerítés technikáját is. Sor kerül az üdítős és tejes dobozokból készített járművek szépségversenyére, üdvözlőlapokat készítettünk, amelyeket teatasak-hajtogatással díszítettünk, valamint újra papírt merítettünk régi újságpapírból. A határt csak a gyerekek fantáziája szabta meg! Kellemes délutáni elfoglaltság volt a késő őszi kreatívkodás.

 

A programhoz kapcsolódó Civil Kerekasztalon a település felnőtt lakosságát ismertettük meg a szelektív hulladékgyűjtéssel, az újrahasznosítás lehetőségével. A nagy hagyományokkal rendelkező kerekasztalunk nem először érintette a környezetvédelem témakörét, a helyi sajátosságokhoz igazítva.

Elektronikus hulladékgyűjtést is szerveztünk ezen a héten, mely a használhatatlanná vált elektronikus berendezések összegyűjtésére adott lehetőséget, melyeket elszállíttattunk ártalmatlanításra és újrahasznosításra. Sokadik alkalommal szerveztük meg ezt a lehetőséget, és még mindig újra és újra megtelik a közösségi ház udvara használaton kívüli elektronikus eszközökkel.

A programsorozat végén PET-palackból madáretetőket készítettünk, ezekbe magokat helyeztünk, majd kihelyeztük a szabadba a madaraknak, hogy hozzájuk is jöjjön a Mikulás.

A hulladékcsökkentési program sorozatunk elsődleges célja volt, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem és a hulladékcsökkentés fontosságára, illetve hogy megértessük mindenkivel, minőségi változást csak szemléletváltással érhetünk el. Ezért vártunk mindenkit, hogy vegyen részt a programokon, és kezdje el saját környezetében a változtatást!

 

Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy civil kategóriában a Barangoló Közhasznú Egyesület programja megkapta az EWWR (European Week for Waste Reduction) díjat, melyet 2017. május 18-án vehettünk át a Barcelonában megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón. 

 

A díj kötelez, egyesületünk azóta is minden évben szervez környezetvédelmi hetet az Európai Huladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan.

A Barangoló Közhasznú Egyesület életét át- meg átszövi a környezettudatosság, s a figyelemfelhívás ennek fontosságára. Barangoló Közösségi Házunk 2018-ban komoly energetikai és funkcionális átalakításon esett át. Az energetikai felújítás egyik részeként sor került a tető szigetelésére, majd felkerültek a napelemek is. A nagyteljesítményű napelemrendszer által termelt elektromos áram lehetővé teszi, hogy épületünket elektromos fűtéssel lássuk el Az infrafűtés napelemmel kombinálva hatékony és energiatakarékos fűtési módszer. Ha hidegebbre fordul, lehetőség van a fűtés rásegítésére, hiszen korszerű lapradiátorok is beszerelésre kerültek. Sor került a nyílászárók cseréjére is, mely szintén segíti az energiahatékonyságot. Ablakaink emellett redőnnyel és szúnyoghálóval is gazdagodtak. Az épület teljes elektromos hálózata is felújításra került, s a világításunk új lámpatestekkel történik. Megújult közösségi házunkban öröm vendégeket, látogatókat fogadni, és szívesen töltenek itt időt fiatalok és idősebbek is programjainkon.

 

Vannak olyan rendezvényeink, melyeket nem kifejezetten környezetvédő vagy környezettudatos programnak hirdetünk meg, mégis azok. A Szabad a vásár rendezvényünkön a hozzánk érkező ruhaadományok között válogathatnak az ideérkezők. Mi más is ez, mint a régi ruhák újrahasznosítása. Ugyanígy a Barangol a Mikulás akciónkhoz is játékokat, könyveket, ajándékokat kérünk a lakosoktól, hogy immár tizenöt éve a végegyházi gyerekeknek készítsünk mikulás csomagokat belőle. 2021 decemberében 143 kisgyereknek tudtak így örömet szerezni Mikulásaink. A Barangoló Bejárós Táborban térítésmentesen töltenek egy-egy hónapot az óvodások és iskolások. Ennek kötött programjai között mindig fontos szerepet játszik a környezetvédelem. S ha már gyerekek, akkor Gyerekkuckó. Szombatonként nem csak a gyerekkuckós rajzszakkör miatt jönnek el, hanem túrázunk is, s közben a természetet is megfigyeljük. S hogy a környezetvédelem témája a gyerekek számára is fontos, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Pontvelem Nonprofit Kft. „Fogadj örökbe egy vizes élőhelyet” pályázatára szívesen rajzoltak és ötleteltek a Száraz-érről iskolásaink. Meg is lett az eredménye, 2019-ben 2. helyezést értünk el pályaművünkkel.

 

A Covid-járvány miatt két évig ritkábban találkozhattunk, de amint lehetőség volt rá, ismét kitártuk kapuinkat a környezetüket óvni akarók előtt. Mint az előző években, 2021-ben is csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, „ÚJRAHASZNOSÍTÁSI KÖRFORGALOM A BARANGOLÓBAN” című programunkkal. Sokak kérésére ismét szerveztünk elektronikus hulladékgyűjtést, hiszen a használhatatlanná vált elektromos készülékek tárolása sok háztartásban okoz gondot évről évre. Ahogyan egész évben, most is gyűjtöttük a használt, de még jó állapotban lévő ruhákat, hiszen nyár elején ismét megrendezésre kerülő „Szabad a vásár” programunk keretében bárki válogathat majd közülük. Természetesen idén is meghirdettük Barangol a Mikulás jótékonysági akciónkat, azmely az újrahasználatot is hivatott népszerűsíteni.  S ha már a gyerekekről van szó, számukra hulladékhasznosító pályázatot is hirdettünk. Az iskolás osztályok meglepően kreatív tárgyakat készítettek olyan anyagokból, melyeket mások kidobtak volna a szemétbe. Természetesen minden résztvevő kis közösséget megajándékoztunk, erősítve bennük az efféle alkotó tevékenységet. A 2021. évi programunkat a hazai zsűri civil szervezet kategóriában a legjobbnak találta, s így mi képviselhettük a nemzetközi mezőnyben hazánkat.

 

Jelenleg is folyik a Zöld Forrás pályázati program keretében a Száraz-ér, ami összeköt környezetvédelmi akciónk. Ennek keretében került sor a környezetvédelmi konferenciára, partneriskolánkkal szervezett vetélkedősorozatra, az Öko-gyereknapra, és folyamatban van egy kiadvány összeállítása, amely a Száraz-ér védelméről szól.

        

A Barangoló Közhasznú Egyesület 15 éves működését napi szinen hatja át a helyi környezet védelme és a felnövekvő ifjúság környezettudatossá nevelése.

Barangoló Közhasznú Egyesület